Hlavní obsah

Vpusťte exotiku do svého šatníku! Etno styl vám bude slušet

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Vychází z tradičních prvků pradávných kultur, ale inspiraci z afrického kontinentu a zemí Středního východu čerpá dodnes. Etno styl vnáší do šatníku odvážné zpestření, je tedy nejvyšší čas podlehnout jeho kouzlu. Jak si vede v moderní civilizaci?

Článek

Hlavní slovo mají v etno stylu jednoznačně vzory. Ten nejpoužívanější nese název podle skotského města – paisley. Právě tam se kolem roku 1800 začaly vyrábět šály s motivem zahnuté kapky. Prapůvod tohoto potisku je však ve starověké Persii.

Kromě oblečení jej tedy můžete vidět vyobrazený na perských kobercích, které jsou stále dominantou nejednoho interiéru. Ale dost bylo historie. Co nabízí módní současnost?

Koření šatníku

Ve spleti výrazných vzorů a orientálních potisků se tento rok rozhodně neztratíte. Nebojte se je mixovat dohromady. Vyhrát si můžete i s vrstvením. Kaftan či kimono dozdobí model k dokonalosti, a pokud přidáte originální třásně, ukážete, že etno styl máte v malíku.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: náušnice (Reserved, 39 Kč); náhrdelník choker (Claire’s, 199 Kč); korále (Baťa, 150 Kč); overal (Mohito, 399 Kč); kimono (Desigual, 1649 Kč); kabelka (Reserved, 199 Kč); boty (Baťa, 999 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Svěží omalovánky 

Jestliže vám extravagance není cizí, oživte celý look nápadnějším líčením v barvě čelenky či jiného doplňku. Do módy se navíc opět vrátily dřeváky, které s etnem skvěle korespondují, ostatně stejně jako všechny materiály spjaté s přírodou. Milujete proutěné kabelky? Směle do nich!

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: čelenka (Claire’s, 299 Kč); náušnice (Reserved, 39 Kč); náhrdelník choker (Claire’s, 130 Kč); plavky (Desigual, 949 Kč); zlatý náramek (Baťa, 249 Kč); kalhoty (Reserved, 999 Kč); kabelka (Humanic, 999 Kč); boty (Baťa, 999 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Hodina vyšívání

Aplikace v podobě nejrůznějších korálků připomínající poklady ze šperkovnice africké královny si nemůžete nechat uniknout. Na volánkových šatech vypadají zkrátka úžasně a uznejte – sluší jim to i spolu s nepřehlédnutelným dřevěným náhrdelníkem.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: náušnice (Baťa, 50 Kč); náhrdelník (Reserved, 39 Kč); šaty (Desigual, 2049 Kč); pásek (Humanic, 599 Kč); pléd (Reserved, 499 Kč); boty (Toms, prodává Urbanlux, 1499 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Klíčové detaily  

Opulentní šperky jsou podstatnou součástí etno stylu, protože každému outfitu jednoduše dodají ten správný šmrnc. V obchodech seženete celé sety masivních náramků a ani výrazné náušnice (vyberte si podle tvaru obličeje) či náhrdelníky nebudete na stojanech dlouho hledat. Neváhejte a pořiďte si pár stylových doplňků i vy.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: gumička do vlasů (Claire’s, 219 Kč); sluneční brýle (Muscat, 2799 Kč); náušnice (Claire’s, 359 Kč); overal (Mohito, 599 Kč); náramky/2 sety (Reserved, 78 Kč); kabelka (Desigual, 1099 Kč); boty (Humanic, 799 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Sultánovo dědictví

Turban už není poznávacím znamením jen mocných sultánů. Návrháři dosadili tuto pokrývku hlavy i do čela módních trendů. Protože se jedná o dostupnou záležitost stvořenou z obyčejného pruhu látky nebo šátku, byla by škoda nechat si ji uniknout.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: šátek jako turban (Desigual, 999 Kč); náušnice (Baťa, 379 Kč); náhrdelník (Mohito, 199 Kč); šaty (Reserved, 399 Kč); ledvinka (Humanic, 1899 Kč); boty (Humanic, 899 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Náš tým a poděkování 

  • Foto - Jakub Jurdič
  • Modelka - Adriana J. (Pure Model Management)
  • Styling - Markéta Škaldová
  • Vizáž - Linda Chudomelová

Za poskytnutí prostor k focení (i báječný medovník) děkujeme paní Andree z Tak trochu jiné stodoly, Skřipel 11, okres Beroun. 

A co gypsy a boho styl? Mají nějaká pravidla, nebo tam vládne totální anarchie?

Reklama

Načítám