Hlavní obsah

Všechno ví, všechno zná! Lze s takovým mužem žít?

Foto: shutterstock

Žít s mužem, který má neustálou potřebu vám radit, není vůbec lehkéFoto: shutterstock

Reklama

On nejlíp ví, jak upéct maso dokřupava, jak vyžehlit košili, aby na ní nebyl jediný záhyb, jak efektivně zaparkovat auto. Všechno ví, všechno zná, ale vlastně nic nedělá. Jak takového muže nezabít?

Článek

Jsou to takoví všeználci. Vždy přispěchají na pomoc s dobrou radou a není oblast, v níž by se nevyznali. Jenže výsledek je takový, že stále jen radí, ale sami se k akci nemají. Lze vůbec s takovým mužem žít? A je možné ho tohle chování odnaučit?

Kdo tohle dělá?

Podle odborníků mají k takovému chování sklony především muži puntičkáři, perfekcionisté, co potřebují mít vše pod kontrolou. „Dělá jim dobře vše řídit, dost možná si tím zvedají sebevědomí, ukazují světu svou chytrost a všestrannost,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Mívají také problém s důvěrou v ostatní lidi, věří jen sami sobě. Mohou si to nést z dětství, kdy se třeba takto choval jejich otec, nebo je to výsledek nějakého zklamání v minulosti.

Nelze to vydržet

Jenže ať je to jakkoli, tyhle nevyžádané rady není možné dlouhodobě snášet. „Může to velmi dusit. Pokud má muž vždy poslední přechytřelé slovo, ženu to zraňuje, bere jí to sebevědomí nebo ji to vytáčí do nepříčetnosti,“ popisuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: shutterstock

Nevyžádané připomínky bývají zdrojem nehezkých hádekFoto: shutterstock

Kvůli partnerovu kibicování vlastně žena přichází o svobodu, o možnost se samostatně rozhodovat, co a jak udělá. A to vede k obranné reakci, která mívá nejčastěji dvě možné podoby:

  • Vzdor – Žena na muže útočí, brání se jeho radám, odmítá je a mnohdy na truc dělá věci zcela opačně, i když ví, že to nepovede ke kýženému výsledku.
  • Podvolení – Pro klid v rodině se podvolí, vše udělá takříkajíc „po jeho“.

Ani jedna z variant ale není správná. Obojí totiž vede k nepohodě. Buď jsou na denním pořádku hádky a neshody, ve vztahu není žádná spolupráce, je to jen boj kdo s koho. A nebo žena potlačuje samu sebe, čímž v sobě hromadí frustraci, která se musí dřív nebo později projevit. „Ani jednou možností se nic nevyřeší, vše se bude naopak jen zhoršovat a vztah může přejít až do nenávisti,“ varuje Lucie Mucalová.

Jak na něj vyzrát?

Ustát vlastní naštvanost a nevybuchnout. To je hlavní úkol. Prvním krokem by měl být podle odborníků klidný rozhovor ve chvíli, kdy je vám spolu dobře, při němž partnerovi sdělíte, jak vám jsou jeho rady nepříjemné. Výsledkem této diskuse by měla být dohoda, že on přestane radit, a pokud ne, tak vy máte právo ho na to upozornit.

Alespoň trochu vnímavý muž se stáhne. Jestliže k tomu nedojde, jednoduše jeho rady ignorujte a dělejte si i nadále danou věc po svém. Pořád nehodlá ustoupit a nechat vás být?

Foto: shutterstock

Je potřeba dát muži v klidu najevo, že si hodláte dělat alespoň některé věci po svémFoto: shutterstock

„Pak je v pořádku od dané činnosti odejít, i když je rozdělaná. Je v pořádku nedopéct maso, nevyžehlit košili, nebo vystoupit z auta a zavolat si taxi,“ tvrdí Kateřina Matláková. Tím mu totiž bez křiku a emocí dáte jasně najevo, že takhle ne. Navíc ho možná dotlačíte od rad k činnosti (bude si tu košili muset vyžehlit sám).

Pracujte s ním

I když se třeba zklidnil, vy byste stále měly mít na paměti, že to je v něm. A zaměstnat ho – poprosit ho, aby vám uvařil kávu, protože nikdo nevaří lepší, požádat ho, aby odnesl věci do sklepa, protože pro vás jsou těžké a podobně.

„Perfekcionismus a puntičkářství může být prokletí, ale také dar, jestliže je dobře využito. Někteří muži přestanou kibicovat ve chvíli, kdy jsou pohlceni něčím, co je zaměstná a naplňuje je to,“ říká Kateřina Matláková. Proto ho podporujte v zaměstnání, kde uplatňuje svůj talent, rozvíjí se – a hlavně skutečně něco dělá.

Máte s takovým mužem osobní zkušenost?

Reklama

Související témata:

Načítám