Hlavní obsah

Všichni milují jeho ex! Jak se vymanit z jejího stínu?

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Žít ve stínu jeho ex není nic příjemnéhoFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Reklama

Jste jeho přítelkyně, je vám věrný, přesto vaši spokojenost narušuje jiná žena. Jeho ex! Nejde o něj, ale o jeho blízké. Ti si ji totiž tak zamilovali, že vy si připadáte navíc. Jak tohle ustát?

Článek

Představte si to. Potkala jste muže, který měl před vámi vážnou známost. Nyní je s vámi, ale jeho rodina, přátelé nebo blízcí kolegové stále myslí na jeho ex. Na tu milou a úžasnou holku, kterou už viděli jako matku jeho dětí. Není to příjemná představa, co? Dá se vůbec tohle nějak zvládnout?

Bolí to

Pocity, s nimiž se žena v této situaci potýká, nejsou samozřejmě vůbec příjemné. „Cítí nepřijetí a nedostatečnost,“ říká vztahová koučka Lucie Königová. Radost z nové známosti a lásku zastiňuje nejistota a obavy, že partnerovi blízcí je nikdy nevezmou mezi sebe, že se nikdy nevymaní ze stínu jeho bývalky. Pokud jde navíc o ženu, která má třeba nějaké mindráky a snížené sebevědomí, může to být opravdové peklo.

Takhle ne

První, bohužel ne správnou reakcí, bývá snaha sesadit svou předchůdkyni z pomyslného trůnu a dokázat všem okolo, že vy jste jednička. „Ženy mívají potřebu přesvědčit okolí, že ony jsou lepší než jejich předchůdkyně. A někdy se snaží tak moc, až jdou přes sebe. Když jeho ex pekla, tak začnou také péct, i když jim to není blízké. Jednoduše se snaží rodině a blízkým nahradit vše, o čem mají pocit, že kvůli nim vlastně ztratili,“ popisuje Lucie Königová.

Foto: lightwavemedia, shutterstock.com

Urputná snaha nad jeho bývalkou zvítězit většinou k ničemu dobrému nevedeFoto: lightwavemedia, shutterstock.com

Jenže tohle přemáhání a urputná snaha vás jednou semele. Začnete se chovat zoufale, hystericky, budete nepříjemná, nervózní a otrávená. A to se samozřejmě podepíše na vztahu s vaším přítelem, který to nemusí ustát, a nakonec se rozejdete.

Jděte na to jinak

Zkuste se vžít do situace těch lidí. Vaše předchůdkyně byla dlouho dobu součástí jejich životů, hodně toho společně prožili a je opravdu těžké to všechno jen tak hodit za hlavu. „Je důležité netlačit na pilu a nechat věci volně plynout. Těžko můžete čekat, že blízcí po rozchodu okamžitě ukončí vztah s ženou, kterou měli rádi, a to jen proto, že vztah mezi ní a jejich synem či kamarádem nevyšel,“ potvrzuje vztahová koučka Míša Zdráhalová.

Nebuďte tolik vztahovačné. Nejde o to, že vy byste nebyly dost dobré, jde spíš o to, že ta holka před vámi prostě byla fajn.

Nehledejte na té situaci samá negativa. Značí to například to, že si váš přítel vybírá dobré partnerky. „Navíc z chování jeho okolí si naopak můžete vyvodit, že jsou přátelští a umí vytvářet hlubší vztahy. A to znamená, budete-li tomu otevřená, že i vy s nimi budete moci podobný vztah navázat,“ říká Míša Zdráhalová.

Foto: baranq, shutterstock.com

Co je nejlepší? Když vám dvěma to bude dobře fungovat, protože pak nebudou mít ostatní důvod o vás pochybovatFoto: baranq, shutterstock.com

Buďte svá

Cesta je tedy nevnímat jeho ex jako konkurenci, nesoustředit se na ni, ale na sebe a svůj vztah s partnerem a jeho blízkými. Dopřejte jim čas a prostor, aby vás poznali a pochopili, proč je nyní váš partner s vámi.

Zásadní je ale samozřejmě také postoj vašeho přítele. Takže pokud vás to opravdu trápí, buďte k němu upřímná a svěřte se mu se svými pocity. „Pokud se za vás postaví v soukromí, ale třeba i před rodinou, vše se urychlí. Jeho postoj je v podstatě klíčový,“ říká Lucie Königová.

Základem je, aby měl on v sobě minulý vztah uzavřený a vyřešený. Pokud to tak je, bude si pevně stát za svým rozhodnutím a za vámi. Nebude mít problém dát své rodině a přátelům najevo, že teď k němu patříte vy a s vámi je mu dobře. „Pokud okolí uvidí, že je muž po vašem boku šťastný a spokojený, tak nebudou mít důvod si jeho minulý vztah připomínat,“ dodává Lucie Königová.

Zažily jste takovou situaci, ať už z pozice nové přítelkyně, nebo členů rodiny, kteří se museli sžívat s novou synovou partnerkou? A jak to u vás všechno nakonec dopadlo?

Reklama

Načítám