Hlavní obsah

Vůně léčí! Jak toho využít při stresu, bolesti hlavy či ženských potížích?

Foto: Profimedia

Také už jste slyšeli o tom, že může vůně léčit?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vás něco bolí, pravděpodobně si vezmete prášek. Jenže mnohdy zbytečně. Podle některých odborníků má každý původce bolesti, ať už psychické nebo té fyzické, řešení v podobě vonné esence.

Článek

V dávných dobách, kdy neexistovaly žádné léky, se museli lidé spolehnout na to, co nabízí příroda. Dost často to byly vonné silice, které byly vnímány za dob starého Řecka a Říma například i jako poselství od bohů.

Vynálezem prvních analgetik se pak aromaterapie přesunula na dlouhá léta na vedlejší kolej. Jenže poslední dobou se mluví o tolika negativních účincích léků, které zatěžují játra i ledviny, že aromaterapie, zdá se, získává obrovskou šanci.

Esence, které léčí duši i tělo

O terapii vůní slýcháváme poslední tři nebo čtyři roky dost často, a to hlavně v souvislosti s oživením metody podle Dr. Edwarda Bacha. Bachovo centrum ve Velké Británii vyškolí v Bach International Education Programme (BIEP) ročně tisíce odborníků, kteří staví na základní myšlence – na tom, že duše se zrcadlí v těle a že psychiku lze napravovat vůněmi. „Každá nemoc má příčinu v některé z negativních emocí,“ uvádí Markéta Tomanová, která absolvovala BIEP a zabývá se Bachovou terapií i nadále. Tyto emoce jdou ale pomocí vůně změnit v pozitivní.

Foto: Profimedia

Odér levandulového pole můžete nosit v malé lahvičce neustále u sebeFoto: Profimedia

Na skutečnost, že vůně léčí, navazuje v dnešní době řada psychoterapeutů, psychologů, aromaterapeutů i třeba vynálezců vůní do interiérů. „I my využíváme aromaterapie při vyvíjení vůní. Vůně dokáže ovlivnit lidskou psychiku a působit na ni, což potvrzují i výsledky řady klinických studií,“ říká Edita Smělíková z bytových parfémů Aria Pura.

I psychoterapeutka a zakladatelka odborné společnosti Asociace českých aromaterapeutů Mgr. Barbora Nováková využívá aromaterapii ve své praci velmi často. „Aromaterapie se stává vhodným pomocníkem při všech psychoterapeutických záměrech,“ tvrdí. A má skvělé výsledky.

Pár tipů pro každou správnou ženu

„Pokud potřebujete zatočit se špatnou náladou, zbavit se stresu a úzkosti, zvolte levanduli, o níž je známo, že má zklidňující účinky. Tělesné napětí a stres pomůže potlačit vůně bergamotu. Aroma santalového dřeva je zase vhodným pomocníkem při nervovém vyčerpání; jeho výtažky mají uklidňující účinek, snižují napětí, zmatenost a stres. Naopak pro povzbuzení a osvěžení jsou vhodné silice z citronu, grepu, myrty nebo rozmarýnu,“ radí Edita Smělíková.

Foto: Profimedia

Nasávejte v klidu vůni exotického santalového dřeva. To by bylo, aby se vám neulevilo!Foto: Profimedia

Pomocí vonných esencí lze napravovat také spoustu ženských problémů, které souvisejí s hormonálními výkyvy. Pokud trpíte na premenstruační syndrom nebo se prostě nacházíte v období klimakteria, vyzkoušejte bergamot, šalvěj, cypřiš, levanduli a pupalku. Tu pro obsah kyseliny, která se v těle změní na prostaglandiny podobné chybějícím hormonům.

Aromaterapii si ale můžete vyzkoušet v praxi i v tomto období dovolených. Namísto medikamentů si s sebou zabalte anýz, který harmonizuje střeva, borovici, která si poradí s nachlazením, vonné silice meduňky, které pomáhají snižovat horečku a tea tree olej, jež zase lokálně desinfikuje rány, poradí si se štípanci od komárů nebo s drobnými poraněními.

Více praktických tipů si přečtete i v článku Tajemství vůní: Která vás zahřeje nebo zbaví rýmy?

Používání není věda

Esence se získávají z rostlin v době, kdy obsahují nejvíce oleje. Spoustu z nich můžete podávat orálně – kápnout do jídla nebo přidat do vody. Ty voňavější jsou ve formě různých masážních olejů pro domácí aromamasáže a některé jsou dnes k dostání jako jako roll ony, kterými se potírají čelo nebo spánky. Oleje v lahvičkách můžete kápnout i do aroma lamp nebo si pořídit speciální vůně do aroma difuzérů.

Věděly jste o vůních na ženské problémy? A vyzkoušíte je?

Reklama

Načítám