Hlavní obsah

Vybíráte vzor pro podlahu? Přečtěte si rady architektky

Foto: Fatra, a.s.

Ing. arch. Kamila Douděrová, nová kolekce vinylových podlah Fatra SILVEROFoto: Fatra, a.s.

Asi nám dáte za pravdu, že vzhled podlahy velmi ovlivňuje celkový pocit z interiéru. Při výběru je důležitá nejen barva podlahy, ale i její vzor. V současné době jsou nejvíce oblíbené podlahové krytiny imitující dekory dřeva. Ale jaké zvolit? Poradíme vám.

Článek

Pojďme si zodpovědět základní otázku: Kombinovat více vzorů v interiéru, nebo zvolit jeden? Ing. arch. Kamila Douděrová, kterou možná znáte z pořadu Jak se staví sen, k tomu říká: „Co určitě doporučuji, je sladění podlahových krytin v celém bytě do jednoho dekoru. Zvolit jeden neutrálnější dekor doplněný například o barevnější kusové koberce.“

Když zvolíte jeden vzor i druh podlahové krytiny, krásně se vyhnete použití přechodových lišt nebo prahů. Dokonce ani v koupelně už nemusíte používat pouze dlažbu, dobrá volba pro tyto vlhčí místnosti jsou lepené vinylové podlahy nebo voděodolné plovoucí vinylové podlahy.

Foto: Fatra, a.s.

Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-top, Dub zámecký, cena 920 Kč/m²Foto: Fatra, a.s.

Světlá, nebo tmavá podlaha?

Největší přednost světlé podlahy je fakt, že pomůže opticky zvětšit každý prostor. Světlé barvy méně pohlcují světlo a zároveň navodí pocit klidu a čistoty. Problém ale může být, že v kombinaci s bílým nábytkem a doplňky interiér někdy působí hodně chladně a sterilně.

Naopak tmavé barvy na podlaze dodají interiéru útulnost a serióznost. Snadno tak pomocí tmavší podlahy vdechnete bytu teplo domova. Nevýhodou tmavé podlahy ale je, že interiér opticky zmenší. Volte ji tedy pouze do větších bytů. Do menších a tmavších místností je ideální světlá podlaha, která místnosti rozjasní a provzdušní.

Foto: Fatra, a.s.

Vinylová podlaha Fatra SILVERO-fix, Dub porto, cena 617 Kč/m²Foto: Fatra, a.s.

Dub, nebo buk? 

Asi nejčastějšími dřevěnými vzory jsou dnes bukové a dubové dřevo. Kamila Douděrová k této volbě říká: „Sázka na jistotu je zvolit základní neutrální barvy, které pak můžete lehce doplnit jinými. Ráda používám bílou barvu a dubové dřevo, oboje se velmi dobře kombinuje s dalšími barvami. Naopak za hodně nešťastný považuju odstín buku. Strašně špatně se s něčím doplňuje, je to dekor hrozně poplatný době.“

U vinylových podlah Fatra SILVERO si lze vybírat z celkem 10 dubových odstínů. Kamila Douděrová o nové kolekci říká: „Tyto vzory se pyšní velice věrohodnou kresbou dřeva na pohled i na dotek. Podlahy jsou navíc odolné a velice snadno se udržují.“

Další velkou výhodou podlah Fatra SILVERO je, že si nejprve vyberete vzor, který se vám nejvíc líbí a hodí do interiéru, a teprve poté řešíte, jakou konstrukci podlahy vybrat. Jestli potřebujete vinylové podlahy lepené nebo plovoucí, jestli hledáte podlahu do vlhkého prostředí, jestli máte podlahové topení apod.

Foto: Fatra, a.s.

Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-click, Dub finský, cena 908 Kč/m²Foto: Fatra, a.s.

Podlahy Fatra SILVERO si můžete jednoduše zakoupit na zavedeném e-shopu společnosti Fatra s dopravou zdarma. Samozřejmá je i možnost objednání vzorků až domů, kde si pak v klidu promyslíte sladění vzoru se stávajícím interiérem. Podívejte se na stránky efatra.cz a vyberte si vzor podlahy, který se vám nejvíc libí.

Načítám