Hlavní obsah

Vybrali jsme 10 slavných Čechů. Poznáte, o které jde?

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejslavnějších Čechů. Je tu někdo, kdo ho nezná?Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český národ dal světu hodně zajímavých osobností a mnohé z nich získaly skutečný věhlas. O některých jste mohli slyšet ve škole, jiní jsou známí z dnešních médií. Poznáte z krátkého popisu, o koho jde?

Článek

Hrdost na český národ se často zmiňuje v souvislosti se státními svátky nebo se sportem. Ale co kdybyste si svůj patriotismus ověřili na orientaci ve slavných osobnostech našich dějin? Vybírali jsme jak ty z dávné historie, tak z moderní doby, takže i když jste v dějepise ve škole nedávali moc pozor, máte šanci uspět.

Dodejme, že mezi vybranými deseti osobnostmi jsou jen samí muži. Není to proto, že by nebylo z čeho brát a měli jsme málo slavných žen. V některém z příštích testů se naopak zaměříme speciálně na proslulé Češky, takže budete mít šanci prověřit i tuto oblast.

1. Kdo z českých spisovatelů jako první použil slovo ROBOT?
2. Který světově uznávaný Čech vystoupil se svým projevem v americkém Kongresu v únoru 1990?
3. Které jméno spojuje názvy Viola, Dalibor, Hubička?
4. Narodil se na Starém Městě pod židovským jménem Anšel, psal německy, a přece je vnímán jako český spisovatel. Je autorem 3 románů a mnoha povídek a novel (mezi jinými Proměna). O kom je řeč?
5. Kdo je jediným našim režisérem, který obdržel dva Oscary a tři Zlaté glóby?
6. Rodák z Prostějova je otcem vynálezu, který dnes používají miliony lidí po celém světě. Jde o kontaktní čočky, které si nechal patentovat v roce 1961. Oním vědcem je:
7. Byl jedním z největších českých myslitelů, ale do historie se zapsal jako pedagog a didaktik. Na svou dobu prožil dlouhý život (78 let), poslední léta trávil v Amsterdamu a pohřben je v Naardenu. O kterém filozofovi mluvíme?
8. Secesní umělec, který to z jihomoravských Ivančic dotáhl až do pařížského divadla Sarah Bernardt, pro které po celých šest let vytvářel plakáty na všechna představení.
9. Věnoval se křížení rostlin a ve své době nebyl úplně doceněn, ovšem jeho nástupci potvrdili, že byl objevitelem základních zákonů dědičnosti a dal vzniknout oboru zvanému genetika.
10. Jeho jméno najdete na obchodech po celém světě. Pocházel ze Zlína, kde byl v letech 1923-32 starostou.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám