Hlavní obsah

Jak dobře si pamatujete básničky ze školy? Udělejte si test

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poezie není pro každého. Někdo ji miluje, jiný nesnáší. Nicméně v hodinách literatury se jí nevyhnul nikdo, takže minimální znalosti by vám chybět neměly. Zvládnete náš test o nejslavnějších českých básnicích a jejich díle?

Článek

Máchův Máj, Jak lvové bijem o mříže, Kytice… Slavná a ikonická díla české poezie a samozřejmě neméně slavná jména autorů. Ať jste z jakékoli generace, tohle jsme se nejspíš v rámci povinné školní docházky učili všichni. Schválně otestujte, co vám z té doby utkvělo v paměti a co, poeticky řečeno, odvál čas.

1. Začneme jednou ze slavných básní Jaroslava Vrchlického Za trochu lásky šel bych světa kraj. První dva verše „za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý“ znáte asi všichni. Ale víte, jak zní následující tři verše?
2. Pak tu máme nejslavnější báseň Máj Karla Hynka Máchy. Je dlouhá, ale minimálně počáteční část jsme se nazpaměť také učili všichni. Vzpomenete si, jakým zvoláním Máj končí?
3. Jaroslav Seifert patří k nejvýznamnějším českým básníkům, koneckonců získal Nobelovu cenu za literaturu. Kterou z následujících básnických sbírek ale přece jen nenapsal?
4. Báseň o nebohé sirotě Maryčce Magdonové také určitě znáte. Kdo je jejím autorem?
5. Karel Jaromír Erben je další jméno, které z hodin literatury bezesporu znáte. A nejspíš i o půlnoci odrecitujete jeho Polednici ze sbírky Kytice. Ta obsahuje 13 básní, ale jednu z následujících v ní určitě nenajdete. Kterou?
6. Od Jiřího Wolkera se ve školách učí především jedna jeho báseň. Jak se jmenuje?
7. Báseň Jak lvové bijem o mříže proslavila skvělá česká komedie Marečku, podejte mi pero!, kde se ji urputně učil Jiří Sovák. Kdo je jejím autorem?
8. „Sbohem, a kdybychom se nikdy nesetkali, bylo to překrásné a bylo toho dost. Sbohem, a kdybychom si spolu schůzku dali, možná, že nepřijdem, že přijde jiný host.“ Takhle začíná jedna ze slavných básní Vítězslava Nezvala. Znáte její název?
9. „Beruško, půjč mi jednu tečku! Třeba tu, co máš na zadečku“ nebo „Halí, belí, halí, belí – já mám slona pod postelí, je to slůně kapesní, ale zato hodně sní.“ Tohle jsou ukázky z básniček pro děti, jimiž se proslavil jeden současný básník a spisovatel (píše ovšem i texty určené dospělým). Víte, o koho jde?
10. Nepsal jen poezii, na kontě má třeba i novelu Krysař či drama Zmoudření Dona Quijota. Nicméně jednou z jeho nejslavnější básní, a po ní pojmenovanou sbírkou, je Devátá vlna. Víte, o kterém českém spisovateli a básníkovi mluvíme?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám