Hlavní obsah

Vychytané moučníky, které vás zahřejí

Foto: Jakub Jurdič

Moučníky, které vám během chladných dnů vykouzlí úsměv na tváři? Tyhle tři!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je nenávratně pryč, a ať chceme, nebo ne, chladné podzimní a zimní dny už ťukají na dveře. Zmrzliny a nepečené moučníky jsou passé, tak co teď? Připravte si s námi tři moučníky, které vaše tělo zahřejí!

Článek

Představujete si horkou čokoládu nebo povařené ovoce? Tentokrát ne. Připravili jsme si pro vás tři dobroty, které obsahují suroviny, které přirozeně oteplují tělo. Jaké to jsou? Patří mezi ně třeba zázvor, česnek, chilli papričky, pepř, kari, alkohol, kakao, skořice, hřebíček nebo třeba badyán. My jsme dnes vybrali lahodné muffiny s chilli, makovec s rumem a kakaem a neodolatelné skořicové lívance. Připravte si některý z receptů s námi!

Kakaové muffiny s chilli

Na 8 muffinů potřebujete: 150 g polohrubé mouky, 50 g kvalitního kakaa, 50 g hořké čokolády, 2–3 lžičky mletého chilli (podle chuti), ½ prášku do pečiva, 80 g hnědého cukru, 2 vajíčka, 2 lžíce oleje, 50 ml mléka, cukr moučka na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Kakaové muffiny vás nejprve dostanou čokoládovou chutí a hned potom překvapí přijemnou ostrostíFoto: Jakub Jurdič

Postup: V misce smíchejte prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva a cukr. Poté do směsi vmíchejte 2 lžičky mletého chilli. Použít můžete i čerstvé chilli papričky nasekané opravdu najemno, s mletým chilli se však v tomto případě pracuje mnohem lépe. Pak přidejte obě vajíčka, mléko (pokud by vám těsto nakonec přišlo příliš tuhé, můžete mléka trochu přidat) a olej.

Těsto opatrně promíchejte, přisypte k němu kvalitní hořkou čokoládu posekanou na kousky a znovu zamíchejte. Formičky na muffiny (pokud nemáte silikonové, vymažte je trochou másla) naplňte do dvou třetin a dejte je péct na 25 minut na 180 °C. Hotové muffiny pocukrujte a podávejte.

Makovec s rumovým ovocem

Na 1 plech o velikosti 24 x 32 cm potřebujete: 2 šálky polohrubé mouky, 1 šálek mléka, 2/3 šálku oleje, 1 šálek cukru, 2 vanilkové cukry, ½ šálku kakaa, 1 šálek mletého máku, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 8 ks sušených švestek, 8 ks sušených meruněk, 100 ml tuzemského rumu, pečicí papír

Na polevu:100 g másla, 100 g kvalitní hořké čokolády

Foto: Jakub Jurdič

Mák, kakao, ovoce, rum a čokoláda? To nemůže dopadnout špatně!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Ideálně den předem nakrájejte sušené ovoce na menší kousky a v misce zalejte rumem. Čím déle v něm bude namočené, tím křehčí a rumovější bude. Zbylé ingredience smíchejte v misce tak, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Těsto by mělo být poměrně tekuté a lesklé. Nakonec do něj vmíchejte ovoce i s rumem a rovnoměrně ho rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 20 minut.

Následně se pusťte do přípravy polevy. Ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte k němu nalámanou čokoládu a míchejte tak dlouho, dokud ze směsi nevznikne krásně hladká poleva. Na upečený makovec ji rovnoměrně rozetřete a nechte vychladnout.

Skořicové lívance s omáčkou

Na 15 lívanců potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 500 ml kefíru, 2 skořicové cukry, 1 vejce, lžička jedlé sody, máslo na opékání, 3 skořicové cukry na obalování

Na omáčku: 3 skořicové cukry, 1 lžíci másla, 100 ml vody, 50 ml smetany na vaření, 1 lžičku hladké mouky

Foto: Jakub Jurdič

Lívance miluje každý! Připravte je rodině třeba k nedělní snídaniFoto: Jakub Jurdič

Postup: V misce smíchejte všechny suroviny na těsto a důkladně promíchejte. Vznikne tužší těsto. Pánev nebo lívanečník vždycky potřete tenkou vrstvou másla a dejte na něj opékat lívance z obou stran, dozlatova. Po opečení je vysušte a obalte ve skořicovém cukru. Tento postup opakujte, dokud nezpracujete všechno těsto.

Dejte se do přípravy omáčky. V kastrůlku rozpusťte máslo, zasypte ho trošičkou hladké mouky a skořicovým cukrem. Ve chvíli, kdy začne cukr karamelizovat, ho zalejte vodou, přiveďte k varu a vařte asi dvě minuty. Pak přidejte smetanu na vaření, omáčku asi o třetinu zredukujte. Lívance podávejte obalené v cukru a přelité trochou omáčky.

Jaké moučníky pečete vy, když je venku ošklivě?

Reklama

Související témata:

Načítám