Hlavní obsah

Vychytávky proti skvrnám: Už jste zkusili mléko nebo umělé sladidlo?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud funguje zákon schválnosti, pak budete muset občas likvidovat skvrny na nových bílých košilích, čerstvě vyměněném ubrusu a všude, kde to nejméně potřebujete. Proto se hodí znát i pár netradičních fíglů!

Článek

Boj proti skvrnám je věčný a rady, jak se jich spolehlivě zbavit, se vyvažují zlatem. Je totiž skoro jisté, že víno vylijete přesně pět minut poté, co jste – samozřejmě po dlouhém rozmýšlení a váhání – na stůl přece jen dali sváteční ubrus po babičce. Stejně jako kečup doputuje nevysvětlitelnou smyčkou z jídla, které má na talíři vaše dítě, na vaši novou bílou halenku. Shromáždili jsme proto nejen tradiční babské rady, ale i drogistické produkty, které se pro boj se skvrnami hodí.

Pomoc, flek

Je jedno, kde skvrna je a co ji způsobilo. Při její likvidaci je zásadní, abyste se do odstraňování pustili včas – ideálně ihned poté, co vznikla. Čím déle ji necháte bez zásahu, tím klesají šance, že se jí beze zbytku a bez následků zbavíte. Tady je ideální postup:

  • Skvrnu namočte - a je jedno, na jakém materiálu je. Potřebujete, aby nezaschla a do tkaniny se „nezažrala“. Je-li to možné, přidejte do vody některý z přípravků na skvrny, když ho nemáte, pak třeba trochu prášku či gelu na praní. Gel je lepší, rychleji se rozpustí a vnikne do tkaniny.
  • Netlačte na pilu - ani ve vodní lázni, natož nasucho skvrnu nedřete a ani jinak se ji nesnažte mechanicky zlikvidovat. Většinou dosáhnete opaku a špínu natlačíte hlouběji do vláken.
  • Rozlišujte - zásadní je zohlednit původ skvrny a podle toho vybrat vhodný tip odstraňovače a postup čištění.
Foto: DUANGJAN JITMART, Shutterstock.com

Nejrychlejší pomoc při odstraňování skvrn je namočení do vody – ať čisté, či s přidáním mýdlaFoto: DUANGJAN JITMART, Shutterstock.com

Vyznáte se ve skvrnách?

Mohla by vzniknout samostatná věda zvaná „skvrnologie“, protože variací, a tedy i metod čištění, je mnoho. Obecně lze rozdělit na skvrny rostlinné, způsobené ovocem, zeleninou, šťávami, trávou, čajem, kakaem a třeba i marmeládou. Další skupinou jsou skvrny mastné – od oleje, omáček nebo i make-upu. A třetí skupinou jsou fleky pigmentové, mezi jejich původce patří rez, saze, krev i rtěnka.

Jak na to

Rostlinné skvrny od trávy či ovocných šťáv je potřeba ihned namočit a pak vybělit. Hodí se na ně sypké prací prášky s bělidlem anebo můžete koupit perkarbonát sodný – je skvělý i na praní klasických látkových plen. Dále lze užít technický líh i žlučové mýdlo.

Na zelené skvrny od trávy babské rady zmiňují i potírání octem či kyselinou citronovou. Méně tradiční je v roli čističe mléko. V každém případě musíte skvrnu navlhčit a nanést na ni přípravek, případně ji do zmíněného čističe či roztoku z něj namočit, a nechat působit – pár hodin, ideálně přes noc – a pak vše vyprat.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Na skvrnu od kávy vyzkoušejte vodu se žlučovým nebo jádrovým mýdlemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Mastné skvrny pomůže odstranit prášek na praní i prací soda. Vždy použijte nejteplejší vodu, kterou materiál zvládne. Nehrozí-li vymývání barev, můžete zapojit žlučové nebo jádrové mýdlo. První pomocí je kapka přípravku na mytí nádobí, kterou nanesete přímo na flek. Babičky sypaly na mastnotu bramborový škrob, nechaly do druhého dne a pak vše vypraly v teplé vodě s mýdlem. Škrob lze nahradit i dětským pudrem a v případě nouze můžete na skvrnu přitlačit střídku z chleba a vysávat mastnotu do ní – a pak samozřejmě také vyprat. Z méně tradičních tipů zmiňme umělé sladidlo – tedy sypkou formu, která po nasypání na skvrnu vytáhne mastnotu. Poté stačí jen vyprat.

Pigmentové skvrny, to je většinou oříšek. Lze to doložit na skvrnách po rtěnce, které se ne vždy podaří odstranit bez razantního a včasného zásahu. Zásadní přitom je, abyste se do toho pustili velmi rychle. Na tyhle fleky platí žlučové mýdlo, technický benzin, bělidlo – například zmíněný perkarbonát. Pozor ale na to, co čistíte, protože tyto kalibry se nehodí na jemné a citlivé materiály. Na ně můžete vyzkoušet odličovací přípravek s alkoholem, potom stačí vyprat v roztoku vody a žlučového mýdla.

Máte svůj osvědčený způsob na vyčištění skvrn? Rozhodně nám o něm napište!

Reklama

Související témata:

Načítám