Hlavní obsah

Vyfotili jsme lásku. Šestkrát jinak!

Foto: Mona Martinů

Když se řekne láska, většinu hned napadne vztah mezi mužem a ženouFoto: Mona Martinů

Reklama

Láska! Nejvyšší cit, bez ní nemá život význam, prostě nestojí za nic. Bez lásky prý nejde žít! Ale pozor, určitě tím není myšleno jen vzplanutí mezi mužem a ženou. Láska má mnoho podob a každá stojí za to. A tohle jsou naši milovaní, díky nim jsme šťastní a díky nim má náš život smysl!

Článek

Muž a žena, matka a dítě, sourozenci nebo dobří kamarádi. To všechno jsou láskyplné vztahy. Takže dnes neslavte svatého Valentýna jen se svým partnerem, ale vzpomeňte si i na své rodiče, babičky, dědečky, prostě na všechny, bez nichž si nedokážete představit život! Užijte si svátek zamilovaných a podívejte se, jak vypadá láska v podání naší redakce.

1. Láska partnerská

Naše editorka Sabina nebude letos slavit jen svatého Valentýna, ale především deset let manželství se svým mužem Pavlem a čtrnáct let vztahu. „Přijde mi to neuvěřitelné, neboť do té doby jsem měla jen roční vztahy,“ usmívá se Sabina.

Zdá se, že by rozhodně neměnila! „Prožili jsme spolu mnohé. Mnohé se od sebe naučili a asi se i ještě naučíme. Já se třeba zrovna nyní učím toleranci k manželovu novému koníčku, protože si dělá řidičský průkaz na motorku. Pokud se na ní nezabije, tak věřím, že si užijeme naší společné lásky k vínu, cestování po Francii, moře s malou dcerou Alicí a s velkou dcerou Ingrid její brzké dospívání,“ říká Sabina.

Foto: Mona Martinů

Láska, která kvete už 14 let. To je hezké, že?Foto: Mona Martinů

Tip redakce:Užíváte si spokojené manželství jako naše Sabina? Gratulujeme, ale pro jistotu si přečtěte Desatero šťastného vztahu! Takhle vám láska vydrží.

2. Láska mateřská

Ještě před pár lety jsem netušila, že můžu někoho milovat víc než třeba svou matku či svého manžela. A oba jistě prominou, přesně 6. srpna 2008 zhruba ve tři ráno jsem zjistila, že to jde. Držela jsem v náručí malé cosi a věděla jsem, že tomuhle „chlapíkovi“ všechno na světě prominu, všechno odpustím a cokoli pro něj udělám.

Dodnes nechápu, jak je to možné, ale fakt to funguje. Ten kluk může udělat cokoli a mé rozčilení nevydrží déle než deset minut. Prošli jsme si obdobím proplakaných nocí, prošli jsme si obdobím vzdoru, čeká nás puberta, první lásky, průšvihy ve škole, seznamování s alkoholem a podobně. Minimálně ještě milionkrát mě něčím vytočí, budu mít chuť ho roztrhnout vejpůl, ale nikdy to neudělám, je to totiž moje láska!

Foto: Mona Martinů

Lucka objevila, že může někoho milovat i víc než vlastní matkuFoto: Mona Martinů

3. Láska sourozenecká

Náš vedoucí redakce Michal měl nejspíš hodně veselé dětství. Má dva starší bratry, a tak se můžete podívat, jak vypadá láska v chlapském (bratrském) provedení. „Přemýšlel jsem, o čem vlastně ta bratrská láska je. Třeba my jsme si nikdy navzájem nebrečeli na ramenou, nevolali si, jak nám dopadla zkouška na výšce nebo třeba rande. Ale v dospělosti se to změnilo. Potřebujeme navzájem vědět, jestli je ten druhý nebo třetí šťastný, jestli mu nikdo neubližuje a na čem třeba zrovna pracuje. A každý dobře víme, že stačí zavolat, a bratři přijedou. Kamkoli, kdykoli, z jakéhokoli důvodu,“ říká Michal.

Bratrská láska je podle něj to, že se na sebe můžete se sourozenci spolehnout. Jsou tu pro vás a vy pro ně! Jednoduše ne jen tak se říká, že krev není voda!

Foto: Mona Martinů

Michal má oporu ve svých starších bratrech. I sourozenecký vztah je samozřejmě láska...Foto: Mona Martinů

4. Láska mezi generacemi

Naše královna kuchyně, redaktorka z rubriky vaření Jana Chmelíková si na „focení lásky“ přivedla svou sedmdesátiletou babičku. „Nikdo jí neřekne jinak než ,babi pražská' a patří k nejdůležitějším lidem v mém životě. A když se mě někdo zeptá, kdo je můj životní vzor, bez přemýšlení odpovídám, že babička,“ říká Jana.

Miluje ji pro její odvahu, moudrost a inteligenci, toleranci a vytrvalost. „Nejskvělejší ale je, že i když jí je už sedmdesát, nerezignovala na sebe ani jako na ženu ani jako na společenskou bytost. Zajímá se o módu, sleduje pořady o bytovém designu a řídí se tamními radami, chodí do divadla, na operu, na výstavy, a dokonce si nedávno pořídila domů počítač,“ popisuje Jana s tím, že doufá, že až bude v babiččině věku, bude podobně akční a plná životní síly a humoru.

Foto: Mona Martinů

Jana miluje svoji babičku. A rozhodně ví pročFoto: Mona Martinů

5. Láska kamarádská

Dobří přátelé jsou k nezaplacení! A vztah, který mezi takovými kamarády je, lze s klidem nazvat láskou. O tom nepochybuje ani naše módní expertka Jana Finferlová, která se vyfotila se svou životní kamarádkou Martinou. „Netuším, kde a co budu dělat za deset či dvacet let, ale jedno vím jistě. Tahle kámoška u toho bude se mnou,“ říká rezolutně Jana.

Foto: Mona Martinů

Láska mezi kamarádkami od mateřské školy? Tak to se každé z nás nepovedeFoto: Mona Martinů

S Martinou se zná od malička, chodily spolu do školky a prý je to bez nadsázky láska na celý život! „Když jedna z nás měla ,zaracha', druhá solidárně seděla za plotem a kecaly jsme. Stavěly jsme na zahradě houpačky, přežily společně základku, později prožívaly první lásky. Vím, že jí můžu říct cokoli a nikdy mě nebude soudit. Můžu se jí svěřit s čímkoli a nikdy to nepoví dál,“ dodává Jana.

Foto: archiv

Archiv Jany F. dokládá časy, kdy spolu holky trávily dětstvíFoto: archiv

Tip redakce:Najít tak úžasnou kamarádku, jako má naše Jana, je velké štěstí! Ale pozor, ne vždy jde o skutečné přátelství. Přesvědčí vás o tom článek Jak poznáte kamarádku vyděračku?.

6. Láska k němé tváří

Bezmezně milovat můžete i němou tvář. Důkazem je i naše redaktorka bydlení Magda, která je milovnicí koček. Doma jich má pět a nedá na ně dopustit, i když z hrnku na kávu vytahuje chlupy a po bytě zametá stelivo. A proč zrovna kočky? Co pro Magdu znamenají?

„Ta zvířata jsou prostě skvělá, a hlavně člověku víc dávají, než vyžadují. Nemusíte s nimi běhat v zimě v mrazu po parcích, kapsičku s jídlem si otevřou samy, když vy zapomenete, hlídají a zahřívají vám postel, než se vrátíte domů. A k tomu všemu krásně vrní, čímž vás uklidní, uspí a přesvědčí o své dokonalosti. A to je i důvod, proč jsem se rozhodla těmto zvířatům pomáhat. Stejně jako člověk, ani kočka či pes si nezaslouží trpět,“ vysvětluje Magda.

Foto: Mona Martinů

Magda se stará o kočičky a jsou její největší láskou. A jak Magda říká - v takovém vztahu dostaneš víc, než dášFoto: Mona Martinů

Krásného Valentýna všem!

Vizáž: Lucie Janoušková (SURFACE, profesionální škola líčení)

Reklama

Načítám