Hlavní obsah

Vyhazujete zbytečně jídlo? Naučte se ho skladovat!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Vyhazujete jídlo jen proto, že jste ho koupili moc, nebo jste ho nestihli spotřebovat a zkazilo se vám? Naučíme vás, jak tohle plýtvání omezit! Není to nic složitého.

Článek

Statistiky říkají, že až třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Na jednoho obyvatele Evropy to je až 115 kg promarněného jídla ročně. Proč je tohle číslo tak vysoké a jak plýtvání omezit?

Jak na nákup potravin

Jak nekupovat víc jídla, než jste schopni sníst? Měli byste si udělat týdenní jídelníček. Podle něj sepsat seznam potravin, zjistit, co doma už je, a potom teprve napsat nákupní seznam. Do obchodu pak stačí jít jednou za týden a dokupovat jen pečivo a rychle se kazící potraviny.

Je dobré vědět, že potraviny určené k dlouhodobému uchovávání – jestliže je správně skladujete – není třeba vyhazovat ani pokud už minula doba jejich minimální trvanlivosti. Jde například o kuchyňskou sůl, cukr, luštěniny, rýži nebo konzervy. Pokud jsou chuťově v pořádku, můžete je konzumovat – ovšem při jakékoli pochybností o jejich kvalitě patří do popelnice.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Abyste nakupovali jen to, co opravdu potřebujete a sníte, udělejte si seznamFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Skladujte jídlo chytře

Potraviny nenechávejte dlouho v obalech, ve kterých jste je koupili. Lepší je dát ty sypké do dobře uzavíratelných nádob a pak na tmavší, suché a chladnější místo. Dvojnásob to platí v případě bio potravin. „Nejsou chemicky ošetřeny, nemají uměle prodlouženou trvanlivost a mohou být lákavou potravou pro různé druhy škůdců,“ upozorňuje Barbora Hernychová ze společnosti Probio.

Suché potraviny (rýže, luštěniny, obiloviny, těstoviny, mouky apod.) na sebe váží vzdušnou vlhkost a bez uzavření do těsnící nádoby mohou plesnivět, nesvědčí jim ani slunce.

Pečivo dejte do utěrky

Pečivo nebalte do igelitu, rychle v něm plesniví. Zabalte je do čisté kuchyňské utěrky nebo látkového sáčku z přírodního materiálu, nejlépe bavlny, lnu nebo konopí.

Foto: Indre Pau, Shutterstock.com

Pečivo nepatří do igelitu, ale do utěrky nebo látkového sáčku, ve kterých dýcháFoto: Indre Pau, Shutterstock.com

Co dát do lednice

Některé potraviny jste možná zvyklí dát automaticky do ledničky, ale už nepřemýšlíte o tom, jak dlouho by tam měli být nebo jakou teplotu preferují. V chladničce je teplota mezi 0 až 12 stupni. Nejtepleji je v její horní části, směrem dolů teplota klesá, moderní chladničky mají tzv. nulovou zónu.

Na spodní polici tedy dávejte maso a uzeniny, nad ně mléčné výrobky a sýry, dále uzeniny a hotovky, ještě výš otevřené marmelády nebo dresinky a do dveří pak nápoje a podobně.

  • Vejce - Ideální teplota je 5 až 8 °C, stát by měly širší stranou dolů. Neomývejte je ani neotírejte skořápku. Vařená vejce se skořápkou skladujte při teplotě maximálně 5 °C, oloupaná spotřebujte hned.
  • Čerstvé maso - Teplota jeho skladování by měla být do 4 °C, u ryb a mletého masa 0 až 2 °C. Balené maso nechejte v obalu, volné dejte do dobře uzavíratelné nádoby, aby nekontaminovalo ostatní potraviny.
  • Tvrdý sýr - Nenechávejte ho balený ve fólii, patří do voskovaného papíru nebo pod poklop.
  • Jogurty - Dejte je do lednice a obraťte dnem vzhůru. Je to podobné jako když otáčíte právě zavařené okurky - odstraníte vzduch a případné patogenní bakterie se bez něj nemohou množit.
Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Vejce skládejte širší stranou dolů Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Jak skladovat ovoce a zeleninu

Většině druhů ovoce a zeleniny uchovávání v lednici neprospívá. Ideální by pro ně byl suchý, chladný a tmavý sklep, v domácím prostředí nevydrží moc dlouho. Ovoce a zeleninu byste neměli mýt před skladováním, ale až těsně před konzumací. „Ale překontrolujte je, jestli není třeba odstranit některé okrajové části, listy a podobně. U tropického ovoce pozor na nízké teploty, ty způsobují tmavnutí slupek i dužniny, hnití a plesnivění,“ říká Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

  • Brambory - Potřebují suché a chladné místo. Případné klíčky vyřízněte, obsahují jedovatý solanin.
  • Jablka - Líbí se jim chlad a rozhodně je držte mimo ostatních, uvolňují ethylen, který urychluje zrání ostatních druhů ovoce.
  • Rajčata, lilky a papriky - V lednici ztrácejí chuť i hodnotné látky, vyhovuje jim klidně i pokojová teplota, za ideální se ale považuje ta mezi 8–15 °C.
  • Banány - Nejlepší je pro ně teplota kolem 15 °C, případně teplota pokojová. Pokud je oddělíte z trsu a stopku každého kusu zabalíte do potravinové fólie, zpomalíte proces jejich zrání. Také uvolňují ethylen.

Hotové pokrmy

„Hotové pokrmy skladujte v chladničce jeden až dva dny, přednostně v nádobě, ve které se vařily, přikryté poklicí. Jestliže je chcete skladovat déle, zvolte nádoby těsnící nebo takové, z nichž jde odsát vzduch. Jestliže je chcete zamrazit, je nejlepší zatavit je do folie, aby na ně nepůsobil vzdušný kyslík. Mražením nesnížíte jejich energetickou hodnotu ani množství obsažených živin,“ říká Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

Reklama

Související témata:

Načítám