Hlavní obsah

Vyhlaste válku klíšťatům! Jaké triky je spolehlivě zaženou?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Teplé jarní dny s sebou bohužel přinesly i stále obávanější riziko v podobě klíšťat a nebezpečných nemocí, které přenášejí. Poradíme vám, jak se jim účinně bránit.

Článek

Klíšťata mohou přenášet několik nepříjemných chorob. Odhalit je a léčit nebývá snadné, proto vám poradíme, jak s nebezpečnými parazity efektivně bojovat. Nejlepší je nedat klíšťatům vůbec šanci se do vás zakousnout.

Začněte se hlídat včas

Pořizujete repelent až na letní dovolenou? Větší smysl dává chránit se na jaře a na podzim, kdy jsou klíšťata nejaktivnější. Jsou vlhkomilná, takže procházka orosenou loukou nebo bažinatým terénem může být nečekaně riziková. V létě jim vadí nejen vysoké teploty, ale i sucho, před kterým se ukrývají zavrtaná pod zemí.

Kontrolujte se i na horách

Klíšťata se nezaleknou ani chladu, aktivní začínají být již při 5 °C a vyskytovat se mohou i ve výškách 1200 m n. m. Zároveň si pro parazita nemusíte dojít jen do přírody – stále běžnější je i nákaza přímo ve městě. „Problémem do budoucna je skutečnost, že se infikovaná klíšťata dostávají do nových oblastí, stále blíž k lidem a vyskytují se už ve všech krajích České republiky,“ varuje docent Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu.

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Klíšťata mohou přenášet několik nemocí. Nejznámější jsou borelióza a encefalitidaFoto: Cherries, Shutterstock.com

Klíšťatům musíte páchnout

Na dospělé neútočí a nejvíc se mají obávat lidé s krevní skupinou 0, protože mají sladší krev? To jsou dávno překonané mýty. Žádná krevní skupina ani věk vás před útoky hmyzu neuchrání. A i když máte tendenci chránit především své malé ratolesti, myslete i na sebe. „Průběh klíšťové encefalitidy u dospělého člověka totiž bývá vážnější než u dětí,“ varuje Rastislav Maďar.

Klíště vnímá teplo a přirozený zápach, které ho k vám nalákají. Proto může pomoct, když tento pach přebijete. Vsaďte nejen na klasický deodorant, ale vyrobte si doma i repelent, jenž lze nastříkat na kůži. Jako odpuzovač na klíšťata působí růžový olej, jablečný ocet, máta, rozmarýn, levandule nebo citrusy. Stačí smísit s vodou (ocet v poměru 1 : 2, oleje stačí 20 kapek) a používat jako rozprašovač, nebo promíchat éterický olejíček s tělovým olejem a vetřít před výletem do pokožky.

Nezapomínejte deku

Nejlepší způsob, jak se před parazity chránit, je maximálně zakrýt kůži hladkým, světlým oblečením – tmavá barva klíšťata víc láká a v hrubším materiálu se snáz udrží. Zaměřte se převážně na nohy: klíšťata totiž neskáčou ze stromů, jak praví další oblíbený mýtus, přeskočí na vás spíše z travin a křoví. Lemy kalhot nebo ponožky pro jistotu nastříkejte repelentem z drogerie – na kůži by mohl být agresivní, ale oblečení neuškodí. Chcete-li se usadit do trávy, použijte deku nebo skládací podložku, která se vejde i do batůžku na delší túru.

Vybavte psa i kočárek

Mapy nejohroženějších lokalit najdete snadno na internetu – vyrážíte-li do rizikové oblasti, ochranu zvyšte. Stejně jako seženete ochranné obojky pro psy, můžete pořídit repelentní náramky i pro lidi – vybavte jimi zejména neposedné děti. Můžete si koupit dokonce ponožky odpuzující hmyz, zapátrejte po nich v turistických potřebách. A jestliže do terénu vyjíždíte s kočárkem, chraňte i ten. Postříkejte ho přírodním repelentem, pověste na něj sáček s aromatickými bylinkami nebo protiklíšťový náramek.

S chutí si dejte pivo

Řada lidí nedá dopustit na účinky vitaminů skupiny B – jeho pravidelní uživatelé klíšťatům nevoní. Nejvíc nápomocný je thiamin (B1). „Denní doporučená dávka se pohybuje kolem 1,5 miligramu. Významnými zdroji vitaminu B1 jsou pivovarské droždí, brambory, fazole a obiloviny,“ říká výživová poradkyně Markéta Rozinková. Vitamin B najdete i v pivu, kvasnicích, jáhlách nebo oříšcích. Spolehlivým zdrojem jsou tabletky. Užívejte B-komplex v sezoně průběžně nebo před plánovaným pobytem v přírodě – začít ovšem musíte alespoň týden předem.

Foto: Nailia Schwarz, Shutterstock.com

Pivo obsahuje vitaminy B-komplexu, které klíšťata odpuzujíFoto: Nailia Schwarz, Shutterstock.com

Jak se před klíšťaty chráníte vy?

Reklama

Načítám