Hlavní obsah

Jak vyrobit domácí repelenty proti klíšťatům? Tyhle fungují!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Aktivita klíšťat stoupá a není radno si s nimi zahrávat. Nečíhají na vás ale pouze v lese, chytit jej můžete i ve městě, proto důkladná ochrana je na místě. Takový repelent si můžete klidně vyrobit i doma.

Článek

Po mírné zimě nastalo období, které svědčí zejména klíšťatům, která se v průběhu několika let „obrnila“, začala být odolnější vůči počasí a není problém se s nimi setkat i v městském parku. Účinnou ochranou proti nebezpečné klíšťové encefalitidě je pak jednoznačně očkování.

Důvod, proč se k takovému kroku odhodlat, vysvětluje Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.: „Virus klíšťové encefalitidy způsobuje zánět mozku, tedy encefalitidu, což je vážný stav. U dětí pak častěji meningitidu, což je zánět mozkových blan, kdy je prognóza o něco lepší – nevznikají například obrny, ale rovněž může zanechávat dlouhodobé poruchy koncentrace, nespavost, chronické bolesti hlavy, poruchy paměti vedoucí např. ke dlouhodobému zhoršení prospěchu ve škole."

„Původce, takzvaný flavivirus, je však u všech stejný. K mutacím nedochází, a obě u nás dostupné vakcíny dokonce vysoce chrání i proti zbylým dvěma typům klíšťové encefalitidy: sibiřskému a dálně východnímu. Když budete očkováni proti klíšťové encefalitidě, pravděpodobnost onemocnění je extrémně nízká, a pokud by k němu přece jen došlo, probíhalo by zřejmě mnohem mírněji,“ vysvětluje dále MUDr. Rastislav Maďar.

Do boje proti klíšťatům

Kromě klasického očkování, které si můžete domluvit u svého praktického lékaře, existuje hned několik účinných repelentů, zajišťujících alespoň částečnou ochranu během procházky, sběru hub nebo piknikování na louce. Jsou bez chemie, levné, snadné na přípravu, vhodné pro vás, vaše děti nebo chlupaté čtyřnohé mazlíčky.

Rozmarýnový repelent

Co potřebujete:

  • 100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu -
  • 1 lžíci bílého vinného octa -
  • 1 l vody -

Postup: Vodu nalejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté do horké vody vložte bylinky, krátce svařte, odstavte z plotny a nechte vychladnout. Během této fáze se rozmarýn dostatečně vylouhuje a uvolní potřebné aromatické látky a silice. Studený odvar přeceďte a na závěr přidejte lžíci octa. Roztok přelejte do rozstřikovače nebo lahviček a uchovávejte v lednici. Používejte podle potřeby na tělo, oblečení a klidně i na srst vašeho psa.

Olejový repelent

Co potřebujete:

  • rostlinný nebo mandlový olej -
  • růžový olej - extrakt z růží
  • hrnek vody -

Postup: Do lahve nebo rozstřikovače nalejte malé množství oleje, přidejte alespoň 20 kapek oleje růžového a směs dolejte vodou. Protřepat, nemíchat.

Citrusový repelent

Co potřebujete:

  • vodu -
  • citrusy - pomeranče, limety a citrony

Postup: Postup je velmi jednoduchý. Povařte litr vody se směsí citrusů dle vlastního výběru. Čím více ovoce povaříte, tím silnější roztok bude. Převeďte k varu a pak nechte alespoň hodinu probublávat na plotně. Poté tekutinu sceďte a voilà, zázrak je na světě.

Foto: Profimedia

Citrusová vůně repelentu je navíc velmi příjemná Foto: Profimedia

Repelent s lecitinem

Co potřebujete:

  • ¾ sklenice vody -
  • 1 lžičku granulovaného lecitinu -
  • 60 kapek etérických olejů - minimálně tři druhy – levandulový, eukalyptový, citronový, cedrový...

Postup: Do sklenice nalejte horkou vodu (ne vařící), přidejte lecitin a míchejte do té doby, než se granule zcela rozpustí. Na závěr přidejte výběr olejů a protřepejte. Celou směs uchovávejte zavřenou, aby se zbytečně neodpařovalo aroma.

Alpa repelent

Co potřebujete:

  • 200ml balení Alpy -
  • 30 hřebíčků - koření

Postup: Do koupené lahvičky Alpy naložte všechen hřebíček a nechte louhovat alespoň 48 hodin, dokud se tekutina nezbarví do hněda. Pak proceďte a přelejte do rozstřikovače.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Co dalšího funguje proti klíšťatům?

Jak je vidno na jednotlivých receptech, proti klíšťatům dobře fungují výrazné vůně, proto se nebojte potřít si pokožku sušenou levandulí, namažte se tea tree olejíčkem nebo peprmintovou mastí. Tyto malé potvory odpuzuje také pelyněk, bazalka, silice vřesu nebo třeba citronela.

Babské rady také radí zkonzumovat dva stroužky česneku, droždí nebo jíst větší množství vitaminu B. MUDr. Rastislav Maďar však říká: „Bylo by to výborné, ale žádný spolehlivý efekt to nemá. Alespoň o tom nejsou seriózní vědecké důkazy. Zkoušelo to intenzivně i pár mých pacientů, a nakonec sami potvrdili, že to moc nefunguje. Repelent a očkování to rozhodně nenahradí. Klíšťata detekují blížící se zvíře nebo člověka na základě oxidu uhličitého, otřesů a změny teploty. S tím vitamin B nic moc nenadělá.“

Takže očkovat, chránit se repelenty a po každé vycházce do přírody se důkladně prohlédnout!

Reklama

Načítám