Hlavní obsah

Vyhodit, nebo opravit? Zjišťovali jsme, kolik stojí výměna zipu či nové podrážky

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Jistě i vám někdy upadl podpatek u boty nebo se rozjel zip na bundě. Takže i vy za sebou máte rozhodování, zda se vyplatí dát je do opravy, či je rovnou neposlat do popelnice. Jak to je?

Článek

Nejen s tím, co se nějak poškodilo, ale musíte občas za odborníkem. Znáte jistě také situaci, kdy nemůžete v obchodě při velkých výprodejích nechat sako jen proto, že jsou vám moc dlouhé rukávy… Kolik ale za tyhle služby zaplatíte? Kdy se je vyplatí využít?

Na co pozor?

Velmi záleží na tom, komu svou zakázku svěříte – to rozhodne nejen o kvalitě práce, ale i o ceně. Šetřit je přitom dvojsečná zbraň. Rozhodně se nevyplatí snižovat cenu tak, že budete chtít méně kvalitní materiál. To se raději poptejte po okolí, jestli opravy či úpravy oděvů nedělá třeba šikovná švadlena v důchodu nebo na mateřské, u nich bývají také ceny přijatelnější, stejně jako na menších městech a vesnicích. Takže se rozhodně vyplatí pátrat v místě, kam jezdíte na chalupu nebo k prarodičům.

Foto: Lightpoet, Shutterstock.com

Práce na opravě či úpravě oděvu vyjde nejdráž v Praze a Brně, menší města jsou levnější a venkov je na zlomku ceny PrahyFoto: Lightpoet, Shutterstock.com

Ať si vyberete kohokoli, měly by vás zajímat reference na jeho práci. Při zadávání úprav či oprav oděvů i doplňků byste měli přesně popsat, o co vám jde a jaké požadavky máte, včetně toho, jaký materiál použít. Měli byste získat přesnou představu o ceně služby – a pokud ji určit dopředu nejde, pak vědět, na čem bude přesně záviset. O převzetí věci do opravy či úpravy je dobré mít doklad, na kterém bude i termín dodání a případně údaj o zaplacené záloze.

Kolik za to?

Pokusili jsme se zmapovat nabídku krejčovství, která nabízejí úpravy a opravy oblečení, stejně jako opraven obuvi. Porovnali jsme ceny pěti firem z celé republiky a níže najdete cenu nejnižší, průměrnou a nejvyšší nalezenou. Šlo o firmy z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Liberce a Ostravy. Ceny jsou základní, bez příplatku za expresní vyřízení a dalších nákladů. K mnohým si pak musíte připočíst ještě cenu za použitý materiál.

A tady je pár příkladů oprav a úprav, které občas potřebuje asi každý:

  • Výměna zipu v bundě - většinou jsou ceny velmi podobné i u mikin. Vždy záleží na tom, zda jde o letní či jarní bundu bez podšívky nebo vycpávek (vatelín, peří apod.), cena roste i s délkou bundy. Začínat může kolem 150 Kč, ale nejčastější rozmezí bylo 260–400 Kč, nad 500 Kč vyjdou speciální zakázky, například kožené bundy. Pozor – některé firmy nabízejí jen výměnu jezdce zipu, což je cenově nesrovnatelně výhodnější služba, skoro vždy řešená na počkání!
  • Výměna zipu u kalhot - počítejte s částkou od 120 Kč, nejčastější rozmezí je 200–400 Kč, záleží i na tom, zda je zip vepředu, na boku nebo vzadu. Velmi podobné jsou i ceny výměny zipu u sukně.
  • Oprava podšívky - záplata nebo oprava trhliny ve švu či v kapse vyjde na 90–200 Kč, výměna podšívky dlouhého kabátu od 850 Kč, ale klidně i 1200–1500 Kč, většinou musíte počítat s navýšením o cenu materiálu. Oprava či výměna podšívky v kapse stojí od 90 do 200 Kč.
  • Zkrácení kalhot - kalhoty z tenké látky bez záložky vyjdou od 120 Kč, za džíny dáte od 160 Kč do asi 360 Kč, oblekové kalhoty či sportovní s podšívkou od 250 Kč.
  • Zkrácení sukně - od 150 do 480 Kč podle materiálu, střihu a toho, zda má podšívku.
  • Zkrácení šatů - 300–500 u běžných látek, společenské vyjdou většinou od 600 Kč, ale může se vyšplhat až ke dvěma tisícovkám podle šíře sukně, spodniček a materiálu.
  • Zkrácení rukávů košile či halenky - cena začíná od 120 Kč, ale v průměru počítejte spíš s 200–300 Kč, pokud na nich jsou rozparky či manžety, stoupne cena asi o stovku. U saka či kabátu za zkrácení zaplatíte od 240 Kč, ale může být i 400 Kč.
  • Přišití knoflíku - v průměru 20 Kč za kus.
Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Na opravě bot lze také ušetřit, když ji zadáte na menším městě, ale rozdíly nejsou tak velké. Sehnat obuvníka na vsi, to už je spíš výjimka, ale když, pak bývá také levnějšíFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Ceny oprav obuvi a kabelek

Na co se máte připravit, pokud se vám rozlepí bota nebo urve ucho od kabelky? Stejným postupem jsme zjišťovali ceny i jejich oprav. Ceny za tyto služby jsou po republice vyrovnanější a nejsou v nich až takové skoky.

  • Lepení podrážky - podle rozsahu 20–150 Kč.
  • Výměna patníků - mechové od 85 do 150 Kč, kožené 150–240 Kč.
  • Oprava utrženého ucha kabelky - od 60–260 Kč plus cena za materiál.
  • Nové podrážky - mechové od 80–240 Kč, kožené 300–380 Kč.
  • Potažení podpatků - 215–350 Kč.

Kdy se oprava vyplatí?

To, jestli se vám vyplatí zaplatit za opravu či úpravu, za vás nikdo nerozhodne, sejde hlavně na pořizovací ceně věci či vaší citové závislosti na ní. Čistě jen podle nákladů se vyplatí opravy a úpravy oděvů zadat na malém městě nebo vsi – výměnu zipu u bundy pak můžete pořídit do stovky, krácení džín kolem 150 Kč, za přišití knoflíku byste mnohdy neplatili vůbec. Navíc malá města a venkovské švadleny nabízejí i služby, které v ceníku městských krejčovství nenajdete – například výměnu gumy v teplácích.

U opravy bot a kabelek je to s cenami podobné, ale narazit na vsi na obuvníka už není tak časté, čili musíte víc hledat.

Dáváte si oblečení upravit a boty opravit? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám