Hlavní obsah

Vykouzlete si jaro v bytě. 10 tipů, jak na to!

Foto: Thinkstock

Veselé barvy vám prozáří bytFoto: Thinkstock

Reklama

Mrazivá zima, která nás letos již pořádně potrápila extrémně nízkými teplotami, stále nekončí. Ale vy si můžete díky nám zvednout náladu veselými barvami, které do vaší domácnosti přivolají jaro hned.

Článek

Zkuste se nechat inspirovat našimi následujícími tipy a vyzkoušet účinky některého z vyloženě jarních odstínů barev, které příjemně prohřejí a oživí interiér vašeho domova i vás. Mezi takové ryze jarní barvy náleží energická a ohnivá červená, jasně slunečná žlutá, živá zelená, symbolizující nový začátek a sepjetí s přírodou, i klidná modrá či tyrkysová, vyvolávající představu jasně modré oblohy a navozující pocit volnosti.

Křeslo, které musíte milovat

Zářivě červené posezení vám nabídne pohodlné polstrované křeslo, jehož tvůrci se nechali inspirovat tvarem srdce. Ocení jej především ti, kdo si potrpí na klasická křesla s opěrkami pro hlavu, přezdívaná „ušáky“. Křeslo z kolekce Tonon můžete mít s textilním nebo koženým potahem, zaplatíte za ně v Abitare 72 549 korun.

Tip redakce: Chcete se svým interiérem něco udělat hned? Pomůže Rychlá proměna bytu: stačí nové polštáře!.

I takhle může vypadat umyvadlo

Fádní vzhled koupelny můžete oživit nejen barevnými textilními doplňky, ale třeba i výběrem barevného umyvadla, které může hýřit všemi odstíny duhy podobně jako paví pera. Zápustné keramické umyvadlo Pavoreal Turqueza se prodává samostatně, ale v případě, že je hodláte učinit součástí umyvadlové skříňky, můžete si k němu navíc dokoupit ještě rohové dlaždice ve stejném dekoru. Vyrábí se v několika velikostech od nejmenšího typu s rozměry 41 x 30 centimetrů, k němuž pasují dlaždice tvořící obdélník s rozměry 53 x 43 centimetry. Cena samotného umyvadla začíná na 6990 korunách, cena včetně rohových dlaždic činí v La Lagartija 9990 korun.

Lustr, nebo slunce?

Pokud si potřebujete v místnosti posvítit, vyberte si takový lustr nebo lampu, který už sám o sobě svou přítomností místnost prozáří. Právě tenhle trik ovládá závěsná lampa IKEA Skojig s cylindrem v jasně žlutém provedení. Závěsné stropní svítidlo s průměrem 36 centimetrů navrhl Henrik Preutz, je vyrobeno z polypropylenového a polykarbonátového plastu, délka závěsného kabelu činí 1,4 metru. Zaplatíte za ně 499 korun.

Zelená a zelenina k jaru patří

Vaší kuchyni rozhodně prospějí šťavnatě jarní odstíny zelené, které sem okamžitě vnesou nový náboj. Inspirací vám může být mísa na salát se servírovacími nástroji, která je zhotovena z odolného a velmi dobře udržovatelného polypropylenu. Netradičně tvarovaná mísa má rozměry 35 x 35 x 18 centimetrů a kromě zeleného odstínu se vyrábí také v černé a bílé. Pochází z dílny designéra Morpha, který ji navrhl pro značku Joseph Joseph. Pořídíte ji v Naoko za 1095 korun.

Je libo červenou lednici?

Dynamiku prostoru dodá atraktivní červená, která je, podobně jako žlutá a modrá, také barvou primární. Vzájemným mícháním těchto tří barev v různé intenzitě získáte další odstíny – například oranžovou, zelenou, fialovou a další. Červená patří mezi teplé odstíny, které mimo jiné také podporují chuť k jídlu, proto je na vás, zda v tomto barevném provedení budete chtít mít třeba vaši domácí chladničku. Nejen výraznou barvou, ale i slušivým retro designem na první pohled zaujme kombinovaná chladnička s mrazničkou z kolekce Retro Chic od výrobce Gorenje. Pořídíte ji za 28 990 korun.

Zelená je tráva i koupelnová předložka

Abyste se v koupelně cítili opravdu dobře, měla by být vybavena textilními doplňky, které ji zateplí a zútulní. Výstup z vany nebo ze sprchy vám může zpříjemnit koupelnová předložka Vanda, která je vyrobena ze 100% Supersoft Polyakrylu. Akrylová příze se výborně hodí právě do vlhkého prostředí koupelny, neboť má vynikající savé vlastnosti a velmi rychle schne. Předložka s výškou vlasu 18 milimetrů je navíc na spodní straně opatřena speciální protiskluzovou látkou. Můžete ji prát na 40 stupňů Celsia, aniž byste museli riskovat, že barvy vyblednou nebo že po čase zmizí protiskluzová vrstva. Cena předložky Grund v rozměru 50 x 80 centimetrů činí 569 korun.

Jako na louce plné pampelišek

Je libo posezení ve žluté? Možná právě tato sedací souprava ve vás vyvolá vzpomínku na rozkvetlou louku plnou žlutých pampelišek... A pokud se k tomuto dojmu přidají ještě netradiční tvarové zpracování sedacího nábytku, který si můžete přeskupovat podle potřeby, nemůžete prostě odolat! Sofa s názvem Cunfluences od Ligne Roset můžete mít buď s textilním, nebo koženým potahem. Cena činí 96 120 korun.

Pusťte barvy do koupelny

Barvami hýří také umyvadla volně stojící v prostoru, která už sama o sobě dokážou být dominantou koupelny, neboť na sebe strhávají veškerou pozornost. Dokonale vyniknou v jednobarevném prostoru. Zelené umyvadlo Roto je vyrobeno z polyethylenu, můžete je však mít také v bílém, šedém nebo třeba oranžovém odstínu. Prodává se za cenu 13 980 korun bez DPH. Vyrábí Agape, prodává Aqua Trade.

Když chcete něco extra

Také máte rádi netradiční nábytek, který už na první pohled upoutá pozornost všech přítomných? Navíc toužíte-li po židli v originálním tvarovém provedení a ve svěžím odstínu zelené, vsaďte na plastový model Vegetal, vynikající především svými organickými tvary. Pochází ze světoznámé designérské dílny bratrů Ronana a Erwana Bouroulleců, kteří ji navrhli pro společnost Vitra. Cena židle činí 8806 korun.

Pokud toužíte po malé a levné změně, zkuste naše k rásné bytové doplňky do 250 Kč.

V barvách zapadajícího slunce

Každou místnost zateplí nejen dobře zvolený nábytek a barevné doplňky, ale také příjemné barevné světlo. Poskytne vám je stolní lampa Take, která je zhotovena z polykarbonátové pryskyřice. Vyrábí se hned v několika barevných provedeních a díky svému klasickému tvaru, promítnutému do moderního materiálu, se hodí téměř do každého typu interiéru. Pořídíte ji za 2014 korun v prodejně Kartell.

Ať již si pro oživení vašeho domova vyberete jen jediný barevný odstín, anebo použijete hned všechny námi doporučené barvy najednou a vytvoříte z nich prostřednictvím nejrůznějších doplňků či bytového zařízení třeba pestrou mozaiku, rozhodně nebudete litovat. Uvidíte, jak se váš domov změní jako mávnutím kouzelného proutku a vy ucítíte příliv nové energie.

A čím si chmurné dny prozáříte vy?

Reklama

Načítám