Hlavní obsah

Vyléčí rakovinu zázračné přípravky? Lepší je dobře jíst, myslí si lékaři

Foto: Thinkstock

Pacienti s rakovinou často uvěří v zázračné účinky přípravků, které podle lékařů nemohou s léčbou pomociFoto: Thinkstock

Reklama

Velikost zázraku bohužel není úměrná tomu, kolik zaplatíte za přípravky, které ho slibují. Zvlášť, pokud jde o léčbu rakoviny! Tohle si o nich myslí lékaři.

Článek

Tisíce lidí ročně si vyslechnou diagnózu rakovina. Je to velký šok a mnozí pacienti začnou usilovně hledat možnosti, jak obejít obávanou chemoterapii. V zoufalství pak snadněji uvěří v moc přírodních léčebných postupů a potravinových doplňků, o nichž hlásají reklamní slogany hotové divy.

„Jde většinou ale jen o snahu vydělat na lidském neštěstí. Věřte, že i lékaři by rádi lidem nabídli něco, co bude mít tak zázračný účinek. Většina těchto přípravků ale nemůže důvěryhodně doložit, že by skutečně léčila,“ varuje doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nevěřte v kouzla, raději zdravě jezte

Některé babské rady ani lékaři neodmítají zcela. „Jde o to, že pokud pacient v léčbu například jedlou sodou věří, pak může fungovat jako psychická podpora ke klasické léčbě. Musí to být ale umírněná konzumace, a rozhodně ne jí nahradit lékařem doporučenou léčbu,“ zdůrazňuje Petra Tesařová. Pokud podobné tipy nezaberou, tak alespoň neublíží a nezatíží peněženku.

Foto: Thinkstock

Odborníci varují před tím, abyste kvůli údajně zázračným přípravkům odmítali pomoc klasické medicínyFoto: Thinkstock

Jinou kategorií jsou ale potravinové doplňky, které se často prodávají hlavně na internetu. Většinou patří do vyšší cenové kategorie. Mnohdy u nich najdete „zkušenosti vyléčených pacientů". Lékaři ale varují, že sliby výrobce nemůže podpořit žádným klinicky dokázaným účinkem. Než tedy zbytečně vyhazovat peníze, je lepší investovat do stravy bohaté na vitaminy a další přírodní látky.

„Potravinové doplňky v zásadě mají pouze doplňovat chybějící živiny. Neléčí nádor. Skutečný dopad na průběh choroby má jen léčba doporučená odborníkem,“ varuje Petra Tesařová. Více se dozvíte ve článku Tohle jsou potraviny, kterých se rakovina „bojí"!.

Tohle vážně nezabere

A jaké přípravky tedy lékaři zařazují do kategorie těch, které nemají prokázané léčebné účinky? Jde o jedlou sodu, javorový sirup, meruňková jádra, žraločí chrupavku, živou a mrtvou vodu, vilcacoru. Za ty se tedy podle odborníků utrácet nevyplatí.

Foto: Thinkstock

Hladovka s léčbou rakoviny nepomůže, může naopak uškoditFoto: Thinkstock

Nepomůže urinoterapie nebo hladovka

Častou metodou boje proti rakovině bývá i urinoterapie (popíjejí vlastní či cizí moči nebo potírání se jí) či hladovka. I to je podle odborníků slepá ulička.

„Hladovku mnozí doporučují nejen jako očistu nebo jako prostředek k hubnutí, ale i jako protinádorovou metodu. Bohužel nejde vyhladovět nádor, ale vždy jen hostitele, tedy nemocného. Velké váhové úbytky v důsledku hladovky ale zmenšují naději na uzdravení, zhoršují pooperační stav i snášenlivost chemoterapie. Velké úbytky váhy mohou způsobit dokonce to, že už žádná další onkologická léčba nepřichází v úvahu,“ varuje MUDr. Milana Šachlová, CSc. z Ligy proti rakovině Brno.

Více o hladovce a jejích dopadech na tělo očima jejích příznivců i odpůrců najdete v článku Hladovka: Je to dobrý prostředek k ozdravění a zhubnutí?.

Věříte v zázračné přípravky proti rakovině? Napište nám!

Reklama

Načítám