Hlavní obsah

Co nejvíc změnilo ženám život

Foto: David Kraus

Z nylonových punčoch se těší Markéta HrubešováFoto: David Kraus

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automatická pračka, teflon, kufr na kolečkách nebo nylonové punčochy. To všechno jsou vynálezy z 20. století, které výrazně ovlivnily život nás žen. Dokážete podle indicií uhádnout dalších 5 novinek, díky kterým jsme šťastnější a spokojenější? Zkuste to! – A správné odpovědi? Najdete je hned na konci článku.

Článek

1. Zázrak z kapesníků

Díky inovaci z roku 1913 jsme mohly opět začít dýchat. Převratný vynález ze světa módy má na svědomí francouzský návrhář Paul Poiret, který ho v uvedeném roce poprvé zařadil do své kolekce večerních šatů. Modernějšího provedení se však budoucí „fetiš“ většiny žen dočkal až v rukou Mary Phelps Jacob a její služky, které nového pomocníka spíchly ze dvou kapesníků a růžové stužky. Uhádnete, co mohlo jejich snažením vzniknout?

2. Jak donutit muže, aby se nám dívali jinam než…

Druhý vynález, který máte z našich nápověd uhádnout, přišel na svět díky šikovným ručičkám T. L. Williamse a především jeho dobrému srdci! Pro svou milovanou sestru vytvořil tyčinku, která dodnes umožňuje neposlušným očím mužů nahlédnout kromě výstřihu také do okna ženské duše. Udělátko, které „zvýrazňuje okenice“, proslavila zejména modelka Twiggy v 60. letech. Poznáte, o co jde?

3. Něco pro bujnou hřívu

Místo přístroje, který spatřil světlo světa v roce 1920, používaly ženy s bujnou hřívou vysavač, konkrétně hadici připojenou k otvoru, kudy vyfukoval vzduch ven. První typ tohoto vynálezu vstoupil na americký trh pod názvem Cyclone. Vzhledově se sice příliš nelišil od dnešního provedení, ve skutečnosti byl ale neúnosně těžký a přehříval se. Byl vyrobený z hliníku, nerezové oceli a chromu. Dalších inovací se dočkal až o více než 30 let později, kdy k němu začaly vznikat různé speciální nástavce. Tak schválně, jaký pomocník se váže k dlouhým vlasům?

Foto: David Kraus

Mahulena Bočanová a rtěnkaFoto: David Kraus

4. Válečná zbraň

Náš kvíz pokračuje! V pořadí již čtvrtý vynález původně vůbec neměl být pomocníkem do domácnosti, natož něčím, co by měly ženy denně používat. Technologie, které využívá, totiž sloužila při druhé světové válce britským vojákům, kteří díky ní sledovali dráhu nepřátelských nacistických stíhaček. Úplnou náhodou pak v roce 1945 Percy Spencer zjistil, že by přístroj mohl přispívat i k rychlé přípravě jídla. První takový šikovný domácí spotřebič, díky kterému máte jídlo teplé za několik vteřin, byl velký asi jako dnešní lednice. Uhádnete, o co se jedná?

5. Uklízíme koňmo

Poslední magická záležitost, kterou máte odhalit, byla patentována už v roce 1869, světové slávy se jí ale dostalo až na začátku 20. století, kdy ji zdokonalil anglický strojní inženýr Hubert Cecil Booth. Velká mašina s benzinovým motorem seděla na kočáru taženým koňmi a trčely z ní dvě dlouhé hadice. Vynález to byl natolik převratný, že si ho dokonce král Edward VII. objednal hned dvakrát – revoluční novinka pak neměla chybět na žádné významné události. Stejně tak ho i dnes najdeme v každé domácnosti. Co se skrývá pod poslední hádankou? Zkuste si tipnout!

Tak a máme hotovo! Uhádly jste všech 5 revolučních novinek, nebo na některé ne a ne přijít? Už vás nebudeme trápit, zde jsou správné odpovědi: 1. moderní podprsenka, 2. řasenka, 3. vysoušeč vlasů, 4. mikrovlnná trouba, 5. vysavač.

Jaký vynález je podle vás ten nej – ten, který ovlivnil život milionů žen? Podělte se s ostatními v naší diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám