Hlavní obsah

Vynikající koláč na plech s karamelovým krémem. Máte chuť?

Foto: Marcel Rozhoň

Pokud máte rádi karamel, není co řešit!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lehký tvarohový krém a nadýchaný kakaový korpus jsou zárukou dokonalého dezertu. A pokud chcete obměnu, stačí připravit jiný pudink podle chuti!

Článek

Připravit nadýchaný sníh z bílků není žádná věda. Jen je třeba mít na paměti několik zásad. Do bílků se nikdy nesmí dostat ani kousíček žloutku. Nádoba musí být vždy dokonale čistá bez mastnot a nečistot. Bílky by měly mít vždy pokojovou teplotu a pro lepší výsledek do nich můžete přidat špetku soli. Aby sníh vydržel, je lepší ho šlehat déle na nižší otáčky.

Řezy s karamelovým krémem

Na 1 plech o rozměrech 28 x 32 cm budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 180 g třtinového cukru, 5 vajec, 100 ml oleje, 2 lžíce kvalitního kakaa, 150 ml podmáslí, 1 prášek do pečiva. Na krém: 750 ml mléka, 2 karamelové pudinky v prášku, 180 g třtinového cukru, 500 g měkkého tvarohu, oříšky na posypání

Postup:Ve velké míse ušlehejte žloutky s cukrem do husté pěny. Pak postupně zašlehejte podmáslí, olej a mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Mezitím z mléka, cukru a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Ihned ho přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Do vychladlého krému pak vmíchejte tvaroh a krém pořádně prošlehejte. Upečený a vychladlý korpus potřete krémem, posypte mletými ořechy a nechte několik hodin ztuhnout v chladu. Poté nakrájejte.

Tip: Korpus můžete před nanesením krému potřít ještě vrstvou rybízového nebo malinového džemu.

Pro velkou rodinu to chce pořádný koláč. A tak vyzkoušejte kombinaci ořechů a ananasu, kterou najdete v článku Dobroty z ořechů: Koláč na plech, sýrové karbanátky i pikantní pomazánka nebo vsaďte na klasiku v podobě drobenkového koláče.

Reklama

Související témata:

Načítám