Hlavní obsah

Vyrážka ze sluníčka: Vyhněte se jí!

Foto: thinkstock

Abyste si užili slunění, je potřeba být obezřetní a dodržovat pár pravidelFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunce žhne a vám právě naskákaly na těle červené puchýřky, které vás svědí? Může to být „alergie na slunce"! Víme, co na ni platí a jak se potíží rychle zbavit tak, abyste nemuseli být celé léto schovaní doma!

Článek

Když jsem se před pár lety vypravila prohlédnout si v arizonské poušti kaktusovou rezervaci, nestačila jsem se divit. Nejen zdejší nádherné flóře, ale hlavně svým nohám. Během pár hodin na tamním slunci se osypaly puchýřky, které svědily a pálily. A kdo za to mohl? Velké vedro (42 stupňů Celsia), nepřipravená pokožka na ostrý příval paprsků, a možná i zkažená voda...

Tak trochu jiná alergie

To jsou jen některé z příčin potíží, kterým se mezi lidmi mylně říká sluneční alergie a které mohou zejména na dovolené postihnout i vás. Většinou se jedná spíše o kopřivku než o alergii na slunce. „Tou totiž trpí jen malé množství lidí, a to od narození," vysvětluje dermatoložka MUDr. Kristýna Nemečková. „Kdežto kožními potížemi způsobenými sluncem trpí každý pátý Čech, kdykoli v průběhu života," dodává dermatoložka.

Při skutečné alergii tělo produkuje velké mnnožství protilátek proti alergenu – jde o přehnanou autoimunitní reakci, která se projeví zejména uvnitř organismu, její vnější, viditelné projevy nemusejí být na kůži patrné. Dá se říci, že se mohou projevovat stejně jako u jiné alergie – nevolností, v extrémním případě celkovým kolapsem. Skutečná alergie na slunce je ale zcela ojedinělým jevem.

Foto: thinkstock

Svědivé pupínky signalizují problém. Nepodceňujte je!Foto: thinkstock

Pokud se vám na těle objevily pupínky, drobné puchýřky nebo velké červené skvrny a strupy, umocněné výrazným svěděním i pálením, nemusí být viníkem jen slunce, ale třeba i opalovací krém či parfém, který vám právě v kombinaci se slunečními paprsky nesedí. Lékaři se setkávají se třemi druhy reakcí:

1. Máte paže plné malých pupínků?

Pravděpodobná diagnóza:Mallorka akné

O co jde: Na vzniku zanícených pupínků, které vypadají jako běžné akné, se podílí vzájemná reakce slunečního záření a chemických látek, které se vyskytují v některých opalovacích a kosmetických prostředcích.

První pomoc: Hodně pití, dva tři dny oděv s dlouhým rukávem, později místo opalovacího krému použít zklidňující nemastný gel, místo parfému deodorant.

2. Máte červené skvrny či puchýřky?

Pravděpodobná diagnóza: Fotoalergická či fototoxická reakce

O co jde: Hlavními příznaky jsou červené skvrny, pupínky, puchýřky a strupy, někdy může být kůže zhrublá. Hlavně vás však bude velmi silně svědit. Objevuje se v případech, kdy se opalujete či dlouhodobě sluníte a zároveň požíváte některé léky k tomu nevhodné (antibiotika, antiseptika...) či sníte určitý druh potraviny (často citrusy, fíky či celer).

První pomoc:Návštěva lékárny, kde vám poradí typ antihistaminik (prášků či kapek proti alergii), pomohou chladivé obklady a stín.

Foto: thinkstock

Ani opalovací krém vás před vyrážkou nezachrání. Někdy může dokonce uškoditFoto: thinkstock

3. Máte svědivé fleky ve výstřihu či podpaží?

Pravděpodobná diagnóza: Polymorfní světelná dermatóza

O co jde:Projevuje se pupínky a červenými výrazně svědivými fleky v místech nejvíce vystavených slunci: ramena, paže, lýtka. Jde o nejčastější formu poškození pokožky sluncem. Vzniká hned pár hodin po působení slunečního záření na pokožku, kterou jste předtím před sluncem schovávali a není tak na paprsky vůbec připravená. Proto se kromě léta objevuje i na jaře.

První pomoc:Zklidňující gel, antihistaminikum, které vám doporučí odborník v lékárně, hodně pít, volný oděv a další. V tomto případě je důležitá i prevence – postupné a pomalé přivykání si slunci za pomoci ochranných prostředků.

Lékař je jistota

„Každý pacient má projev reakce jiný, a proto i každému pomůže od problémů něco jiného,“ uvádí lékař MUDr. Jan Hlusička a doporučuje při mírných obtížích návštěvu lékárny, při horších dermatologa, který určí typ a způsob léčby.

Tak co, ještě stojíte o rychlé a tmavé opálení? A to jsme ani nemluvili o riziku rakoviny z přemíry slunění aneb Tohle jsou potraviny, kterých se rakovina „bojí"!.

Reklama

Načítám