Hlavní obsah

Vyrobte kočce vlastní domácí zahrádku. Poradíme, co do ní dát!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlíte v bytě a pořídili jste si kočičího společníka? Pak byste svému mňoukajícímu kamarádovi neměli zapomenout vyrobit vlastní malou zahrádku. Proč byste to měli dělat a jak na to? Poradíme vám!

Článek

Kočky byly ještě před pár desetiletími zvířaty, které žily většinou na venkově, kde jim jejich majitelé dávali zbytky jídla a nechávali je lovit, co jen tyhle malé šelmy chtěly. Dnes se kočky stávají stále oblíbenějšími domácími mazlíčky, kteří žijí celý život v bytě, dostávají prémiová krmiva a člověk je rozmazluje, jak jen může.

V bytě je kočkám samozřejmě dobře (za předpokladu, že mají dostatek podnětů a člověk jim věnuje pozornost), navíc jim nehrozí žádné nebezpečí například v podobě aut nebo bojů s ostatními kočkami. Ovšem přicházejí tak o možnost žrát rostliny, především trávu.

Jsem masožravec, ale…

Kočky jsou masožravci (vegetariány z nich nikdy neuděláte, jejich strava musí být bohatá na živočišné bílkoviny), ale často je venku přistihnete, jak se vesele krmí trávou.

Možná i vy jste už zjistili, jaké „nebezpečí“ představuje váš mňoukající společník pro vaše pokojové rostliny (mimochodem, spousta rostlin je nebezpečím pro kočky – řada těch běžných pokojových je pro ně jedovatá).

Proč vlastně kočky trávu a další rostliny požírají? Je to zcela přirozené a dělají to všechny. Jsou totiž velmi čistotnými zvířaty a neustále se olizují. Tím se jim ale do žaludku a střev dostává spousta chlupů, které zde mohou nadělat nepěknou paseku. A tak si kočky pomáhají trávou, která jim pomůže trávicí soustavu pročistit (chlupy ze žaludku prostě s trávou jednoduše vyzvrací – toho se nelekejte, dělají to všechny a pomáhá jim to). Navíc získávají z rostlin i důležité vitaminy. A kromě toho je – když kočky při žraní trávy pozorujete – jasné, že jim rostliny prostě chutnají.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Zahrádka v bytě

„Bytové“ kočky ale běžně přístup k trávě nemají (proto okusují pokojové rostliny). A tak je na vás jim ho zajistit.

Nebojte, neznamená to, že budete muset kočku začít venčit – zahrádku jí můžete přinést rovnou do bytu. Stačí vám k tomu jen pár věcí:

  • větší kameninová mísa - měla by být stabilní, aby vydržela i kočičí dovádění
  • běžný substrát - seženete ho v zahradnictví
  • kočičí tráva - dá se již vzrostlá koupit v obchodech s chovatelskými potřebami nebo hobbymarketech, vypěstovat si ji můžete i od semínek – je to snadné a vyklíčí během pár dnů
  • aromatické bylinky - kočky milují také vůni některých rostlin – většinu nebudou ani požírat, bude jim stačit, že se mohou o bylinky otírat a očichávat je

šanta kočičí (některé kočky ji přímo zbožňují, má na ně uklidňující účinky)

hladkolistá petržel (většina koček ji má ráda, jen dejte pozor, aby jí ta vaše příliš nekonzumovala – některým kočkám může způsobit bolesti břicha),

rozmarýn, levandule, máta apod. (každá kočka je osobnost, a tak co voní jedné, nemusí vonět všem – budete muset vypozorovat, které bylinky vaše kočka preferuje, a ty jí zasadit; jen se vždy přesvědčte, že nejsou pro kočky jedovaté!).

Teď už je to jednoduché – vybrané rostliny naaranžujte a zasaďte do mísy (kočičí trávu dejte ke kraji mísy, aby k ní měla kočka nejlepší přístup, bude ji nejspíš hodně využívat) a tu umístěte na kočce dobře dostupné místo. Rostliny budete muset pravidelně obměňovat, aby je měl váš mazlíček vždy čerstvé.

Reklama

Načítám