Hlavní obsah

Vyrobte si adventní kalendář!

Foto: Thinkstock

Udělejte svým dětem originální adventní kalendářFoto: Thinkstock

Reklama

K prosinci patří adventní kalendář! Což takhle letos udělat změnu, nekupovat obyčejný v obchodě, ale vyrobit si s dětmi vlastní originální kousek? Nebude to tak jen o čokoládě a bonbonech, ale můžete vaše dítka potěšit dobrotami a dárečky, které mají nejraději. Inspirujte se našimi tipy!

Článek

Vánoční svátky jsou kouzelné svou atmosférou a děti jsou netrpělivé. Proč jim čekání na ježíška trochu nezpestřit? Společně tak strávíte pěkné chvíle, děti si pocvičí zručnost a adventní kalendář se stane ozdobou vašeho interiéru. Připravila jsem pro vás pět tipů, které si můžete upravit podle chuti a nálady. Každý z nich vyjde bez dárečků do stokoruny. Tady jsou.

Vláček plný dárků

První varianta je jednoduchá, postačí vám krabičky od sirek, jež se stanou základem vláčku. Jeho vagonky mohou vézt nejen malé dárečky, ale obsahovat drobné šuplíčky, kam se dají schovat bonbony, ledová čokoláda, prstýnek, zajímavý magnetek na lednici a podobně. Na Štědrý den pak můžete vláček obtočit kolem stojanu vánočního stromečku. Uvidíte, že přiveze dobrou náladu nejen vám, ale i dětem, které mohou pomoci s jeho výrobou.

Budete potřebovat:dostatek krabiček od sirek, lepší jsou větší (já jsem použila na vagonky vždy 3 a na lokomotivu 4), barevné tvrdé lepenky, několik korkových špuntů na kolečka mašinky (nařežou se na plátky), mohou to být i umělé špunty nebo víčka od pet lahví, počet záleží na počtu vagonků, nůžky, lepidlo či tavicí pistoli, různé ozdoby dle vlastního uvážení, papírové krabičky na dárky, ozdobná šňůrka na spojení vagonků.

Postup:Krabičky od sirek vyprázdněte a slepte na sebe. Pak odměřte barevnou lepenku, kterou překryjete slepené krabičky. U té horní zůstává pouze vnitřní šuplíček, aby se do něj daly uložit dárečky. Pak ozdobte dle nálady a fantazie okénky z další lepenky. Okénka mohou být z různých materiálů – krajky, srdíček, knoflíků, nařezaných sirek... Můžete si s tím opravdu vyhrát. Nakonec přilepte lepidlem či tavicí pistolí kolečka. I ta se dají ozdobit. Do vagonku vložte krabičku s dárečkem. Stejným způsobem pokračujte u lokomotivy, která by měla mít komín jako za starých časů. Vagonků může být libovolný počet, maximálně však 24. Záleží na tom, jak velká budou překvapení, která do vagonků ukryjete. Nakonec všechny propojte ozdobnou šňůrkou.

Varianta pro dospělé může vézt 24 malých panákových skleniček. Pak u vláčku nesmí chybět ani lahev chutného moku, třeba s vaječným koňakem. A hned bude čekání na ježíška veselejší!

Foto: Mona Martinů

Vláček se spoustou drobných dárkůFoto: Mona Martinů

Vánoční veselý kapr

Obzvlášť malé děti ocení jednoduchý adventní kalendář s vánočním kapříkem a kouzelnými šupinami. Pod každou z nich se totiž skrývá nějaký úkol, za který budou odměněny, nebo případně místo, kam rodiče schovali drobné překvapení.

Budete potřebovat: čtvrtku A3, 12 vlašských ořechů (ty rozpulte, vydlabejte), barevné papíry nebo lepenku, čistý papír na psaní úkolů, ozdoby dle vlastní fantazie, lepidlo, nůžky, tempery, štětec, ozdobnou stužku na zavěšení

Postup: Nakreslete si podle šablony nebo od ruky základní tvar kapra na barevný papír či lepenku. Vystřihněte a nalepte doprostřed čtvrtky. Vydlabané skořápky od ořechů nabarvěte podle vkusu temperovými barvami a nechte zaschnout. Pak na ně napište bílou barvou nebo třeba stříbrnou konturou (u barev na sklo) čísla od 1 do 24. Dozdobte okolí kapra, aby byl obrázek pestrý, protože to se dětem líbí. Vystřihněte dva otvory nahoře pro vsunutí stužky na zavěšení. Nakonec napište úkoly či vzkazy na malé papírky a ukryjte je do skořápek. Ty pak libovolně rozmístěte po celém kaprovi a přilepte je, nejlépe tavnou pistolí nebo vteřinovým lepidlem. Kouzelné šupiny pak budou děti každý den s radostí odlupovat.

Foto: Mona MartinůVánoční kapřík ukrývá pod šupinami překvapení

Radost na provázku

Závěsných adventních kalendářů se dá vymyslet celá řada. Já jsem pro ukázku vyrobila například plastický vánoční stromeček. Do tvrdé lepenky jsem pak udělala dírky a přivázala k němu dárkové krabičky a taštičky. Překvapení se dají i originálně zabalit a připíchnout k lepence ozdobnou svorkou. Spoustu zajímavých dekorací seženete v papírnictví.

Na podobném principu funguje i adventní šňůra na prádlo. Tedy přesněji řečeno, pátým tipem je ozdobná šňůrka, ke které jsem pomocí kolíčků připevnila kornouty vyrobené z dortové papírové podložky. Nesmí chybět ani čísla příslušného dne. K jejich výrobě jsem zvolila barevný samolepicí papír. Dovnitř už si nadělte, co vás napadne. Ještě lépe vypadají klasické dřevěné kolíčky. Ty se mi sehnat bohužel nepodařilo. Adventní šňůra se skvěle vyjímá třeba nad krbem. Kornouty se dají nahradit i různě barevnými a velkými ponožkami. I to vypadá velmi efektně. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Můžete si třeba vyrobit adventní kapsář. Pokud se vám nechce do šití, kupte si základ a dozdobte ho barvami na textil, korálky, knoflíky, střípky, kouličkami.

Foto: Mona Martinů

Dárečky zavěšené na stromečkuFoto: Mona Martinů

Pytlíčky s překvapením

Další variantou jsou pytlíčky naskládané do ozdobné misky. Vložit se do nich dají nejen sladkosti a hračky, ale třeba na každý den jiný čaj, který vás mile probudí do dalšího dne. Já jsem je vyrobila z červené kanavy, která je běžně k dostání ve švadlence. Čísla jsem připevnila ozdobnými svorkami. Všechny jsem je pak zachumlala do bílé peřiny z vaty. Takové kalendáře dokáží pěkně ozdobit okenní římsu nebo botník. Varianta pro dospělé: Pytlíčky nemusí obsahovat jen jídlo, ale třeba lístky do divadla či kina, poukaz na masáž nebo permanentku do posilovny.

Foto: Mona Martinů

Pytlíčky vyrobené z červené kanavyFoto: Mona Martinů

Tak ať je to čekání na Štědrý den plné překvapení a vánoční pohody!

Máte nějaký zajímavý nápad na adventní kalendář? Inspirujte ostatní v diskusi pod článkem. Těšíme se na vaše originální tipy. A propos, máte již adventní věnec? S naší pomocí (klikněte na článek Vyrobte si s námi adventní věnec) ho v pohodě do neděle stihnete.

Reklama

Související témata:

Načítám