Hlavní obsah

Vyrobte si aromalampu, která navíc odpudí komáry

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Dny se pomalu krátí, a tak večer na balkoně už potřebujete trochu světla. Zkuste si vyrobit malou lampu, která ani ve větru nezhasne, a ještě spolehlivě odpudí komáry. Nebude vám to trvat ani půl hodiny!

Článek

Sednete si na terasu, dáte si něco k pití, zapálíte svíčku, ale ona několikrát zhasne. Bojovat s příšerným hmyzem se vám nechce a přesunete se zpět dovnitř. My máme řešení! Aromalampu s petrolejem, která odolá i silnějšímu větru, a navíc odpuzuje komáry.

Kdybyste si netroufli na hořící lampu, můžete zvolit snadnější variantu s citronelovými svíčkami.

Foto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat sklenici se šroubovacím víkem, knot, lampový olej či petrolej, ozdobnou matičku, kladívko a velký hřebík, izolepu, přírodniny na ozdobuFoto: Jakub Jurdič

Pro lampu bude klíčová sklenice s víkem. My jsme zvolili tradiční verzi s dekorativním širokým šroubováním. Vše bude fungovat i v případě obyčejné zavařovačky. Šroubovací víko je výhodou především při manipulaci – petrolej či lampový olej se vám nerozleje.

Velikost sklenice také nehraje roli. U velké více vyniknou vložené dekorace, obsah malé skleničky zase můžete častěji měnit a střídat vůně. My jsme použili malou sklenici s víčkem, v němž už byl kruhový otvor na brčko (cena 59 Kč). Zásadně to usnadnilo výrobu lampy.

Důležitým komponentem je také knot. V hobby marketech můžete koupit sadu 4 kusů za zhruba 60 korun. Jsou poměrně krátké a tenké. Raději použijte obyčejnou prádelní šňůru ze stoprocentně přírodního materiálu, žádné plastické hmoty! Je tkaná, bude déle hořet a dobře nasává hořlavou tekutinu do celé délky. Nové balení 15 metrů vyjde asi na 70 korun. Teď ale budete potřebovat jen kousek – zhruba výšku sklenice.

Aby byla lampa dekorativní, záleží i na detailu. Proto knot bude držet matice s límcem (koupíte také v hobby marketu na váhu, 3–5 kusů stojí jednu korunu). Dá se samozřejmě použít i obyčejná matička průměru podobného, jako je knot.

Lampový olej můžete zvolit obyčejný, čirý, bez vůně (zhruba 60 korun za 1 litr) nebo citronelu proti komárům (kolem 100 korun za 1 litr), či dokonce vanilku. Petrolej je v podstatě totéž co obyčejný lampový olej, ale bývá trošku levnější, koupíte ho od 41 korun za litr.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V prvním kroku musíte do víčka sklenice udělat dostatečný otvor, aby se jím dal protáhnout knot. Poslouží vám k tomu velký hřebík. Připravte si podložku, do které hřebík mírně zajede, nejlépe staré kuchyňské prkénko. Víčko si položte lícovou stranou na podložku, hřebík podržte zhruba uprostřed víčka a kladívkem udělejte díru.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Konec knotu obalte malým kouskem izolepy, aby se vám jím lépe manipulovalo, a zespodu nahoru protáhněte otvorem. Dávejte pozor na ostré hroty, které vznikly při hloubení díry. Z vrchní strany víčka nasuňte na slepený knot ozdobnou matici. Měl by vyčnívat zhruba jeden centimetr. Izolepu odstraňte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Do sklenice naskládejte přírodniny. My jsme zvolili bílé oblázky, šišky z borovice a větvičky thuje. Fantazii se meze nekladou, ale chce to materiál, který snese působení petroleje. Například okvětní lístky růže jsou sice efektní, ale po několika hodinách zhnědnou. Zajímavou variantou je barevný písek nebo skleněné dekorativní „čočky“. Svou roli mohou sehrát i umělé květiny, které jste už chtěli vyhodit. Mezi dekoraci vsuňte i dlouhou stranu knotu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nakonec do sklenice opatrně nalejte petrolej či lampový olej až těsně pod vrchní okraj a zašroubujte víko. Počkejte, až knot celý nasákne olejem, a zapalte ho.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Lampa je na světě a může putovat na balkon. Ještě upozornění: sílu ohně si regulujete velikostí vytaženého knotu – už jeden centimetr zajistí dostatečný plamen. Nezapomínejte, že jde o otevřený oheň, proto se od lampy nevzdalujte a manipulujte s ní opatrně. K uhašení plamene pak použijte třeba velkou zavařovací sklenici: přiložte a počkejte, až vyhoří veškerý vzduch.

Vyrobíte si naši aromalampu?

Reklama

Načítám