Hlavní obsah

Vyvracíme nejčastější mýty o dřevostavbách

Foto: Vexta

Kolem dřevostaveb stále panuje mnoho mylných domněnek, které se nezakládají na pravděFoto: Vexta

Plánujete stavbu rodinného domu a uvažujete nad dřevostavbou? Možná vás od ní okolí odrazuje, protože dřevostavba přece nevydrží tak dlouho jako zděný dům. Je to ale skutečně pravda?

Článek

Dřevostavba snadno shoří a navíc je v ní všechno slyšet… Omyl! Pojďme podobné předsudky smést ze stolu!

1. mýtus: Dřevostavba má menší životnost než zděný dům

Představa, že dřevostavba vám nebude sloužit tak dlouho jako zděný dům, je asi nejrozšířenější omyl, který kolem nich panuje. „Dobře postavená dřevostavba vydrží klidně i 150 let. Na její dlouhou životnost má zásadní vliv kvalitní provedení a zodpovědný přístup stavební firmy,“ vysvětluje Tomáš Veselý, ředitel značky Vexta domy, předního českého výrobce dřevostaveb. V otázce životaschopnosti je tedy dřevostavba se zděným domem srovnatelná.

Foto: Vexta

Kvalitní dřevostavba má životnost srovnatelnou se zděným domemFoto: Vexta

2. mýtus: Dřevostavba snáze shoří

Dřevo je samo o sobě hořlavé, a tak se nabízí dojem, že dřevostavba při požáru shoří jako troud. Ani to ale není pravdivé. „Dřevěné konstrukce, které se pro dřevostavby používají, jsou totiž požárně odolné. Extrémně vysušený dřevěný hranol je vzduchotěsný, a díky tomu při požáru na povrchu vzniká zuhelnatělá vrstva, která brání dalšímu hoření,“ říká Tomáš Veselý. Pokud už požár vypukne, největší nebezpečí představuje vybavení interiéru.

3. mýtus: V dřevostavbě je všechno slyšet

Bráníte se dřevostavbě z obavy, že v ní bude všechno slyšet? Ani tento dojem se nezakládá na pravdě. „V dobře navržené a vybudované dřevostavbě lze dosáhnout zvukového komfortu srovnatelného se zděnou stavbou, například použitím litých betonových stropů, které tlumí kročejový hluk,“ uvádí Tomáš Veselý. I zde totiž platí známé rčení, že kvalita výsledku závisí na nejslabším článku.

Foto: Vexta

Ve správně navržené dřevostavbě se hluk nešíří více než ve zděném doměFoto: Vexta

4. mýtus: V dřevostavbě je větší vlhko a více plísní

Strašák v podobě vlhkosti a plísní se týká zděných budov stejně jako dřevostaveb. „Ať už máte dům postavený z čehokoliv, pokud se v něm drží velké vlhko a na stěnách se tvoří plísně, na vině není to, z čeho je postaven, ale spíše špatný návrh, nekvalitní provedení nebo nevhodný způsob užívání, například nedostatečné větrání,“ objasňuje Tomáš Veselý.

5. mýtus: Na stěnu si jen tak něco nezavěsíte

Pravda není ani to, že byste si na stěnu dřevostavby nemohli pověsit skříňku nebo poličku. „Vše záleží na tom, jak je dům navržený. Se správným projektem a použitím vhodných materiálů, například desek Fermacell, lze bez problémů docílit potřebné nosnosti, takže stěny dřevostavby unesou klidně i závěsný nábytek,“ doplňuje na závěr Tomáš Veselý z Vexta domy.

Pokud vás tedy od dřevostavby podobné představy dosud odrazovaly, už víte, že se nezakládají na pravdě.

Načítám