Hlavní obsah

Češky, které psaly dějiny. Co víte o jejich životě?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechů, jejichž činy nebo dílo se zapsaly nejen do naší, ale i světové historie, najdeme požehnaně. A přestože žen je mezi nimi jen hrstka, stále tu takové byly a jsou. Co víte o životech slavných Češek, si můžete ověřit v novém kvízu!

Článek

Na to, jak jsme malá země, máme až pozoruhodně dlouhou řadu Čechů, kteří se proslavili ve světě. Ale jak jsou na tom Češky? Své místo na výsluní si našly vždycky, ačkoli v některých dobách to bylo složitější. O to víc ovšem můžeme obdivovat české ženy, které ve svých oborech, mnohdy navzdory nepřízni osudu, vynikly a dokázaly se proslavit. Jak dobře je znáte a co víte o jejich osudech?

1. Když v roce 2015 probíhala anketa Největší Čech, v první desítce se objevila jediná žena. Budete vědět jméno slavné Češky, která prožila svůj krátký život v chudobě a pro milostné avantýry ji společnost odsuzovala?
2. Herečka Anny Ondráková byla svého času velkou hvězdou světového filmu. Dokonce dvakrát ztvárnila hlavní roli ve filmech dnes již legendárního režiséra. Víte kterého?
3. Madeleine Albright, někdejší ministryně zahraničí USA, se narodila v židovské rodině na pražském Smíchově. Ve kterém roce se rodina vydala do Ameriky?
4. Letos v listopadu je to přesně 120 let od narození úspěšné automobilové závodnice Elišky Junkové. Ve voze které známé automobilky bodovala?
5. Na olympiádě v Mexiku Věra Čáslavská vybojovala čtyři zlaté medaile a zároveň před miliony diváků tiše protestovala proti vojskům Varšavské smlouvy. Ve kterém roce se olympiáda konala?
6. A máme tu další významnou sportovkyni. Helena Fibingerová je už 43 let držitelkou světového rekordu ze šampionátu v Římě. V jaké disciplíně známá atletka drží rekord?
7. Ivana Trump sice žádný sportovní světový rekord nedrží, přesto také jí kariéra sportovkyně změnila život. Kterému sportu se v mládí aktivně věnovala?
8. Nyní něco málo z osobního života manželů Havlových. Když se pár seznámil, Olga o Václava nejevila zájem kvůli jejich věkovému rozdílu. Budete vědět, o kolik byla starší?
9. Operní pěvkyně Magdalena Kožená tíhla k hudbě od dětství. Původně ovšem měla za cíl stát se pianistkou. Proč se nakonec rozhodla pro zpěv?
10. Budete vědět, ve kterém městě dlouhodobě žije módní návrhářka Blanka Matragi, jejíž večerní róby a zejména originální svatební šaty jsou známé po celém světě?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám