Hlavní obsah

Vztahový bumerang: Kdy se návrat k ex (ne)vyplatí?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou se milují, podruhé nenávidí. Neustálé rozchody a následné usmiřování. Kdy tyhle recyklované vztahy, v nichž se k vám láska vrací jako bumerang, mohou fungovat? A kdy se naopak návrat k ex partnerovi nemůže vyplatit?

Článek

Klasickým příkladem je zpěvačka Miley Cyrus (26) a herec Liam Hemsworth (29). Ti dva se několikrát rozešli, znovu sešli a nakonec se vzali. Nedávno, po sedmi měsících manželství, podal Hemsworth žádost o rozvod.

Není to ale jen problém celebrit, i obyčejní lidé (a podle odborníků obzvlášť ženy) mají velmi často tendence se vracet ke svým bývalým partnerům. Pořád věří, že tentokrát to vyjde. Kdy šance skutečně existuje, a kdy je naopak váš vztah odsouzen k dalšímu (a dalšímu) krachu? Takhle to vidí britská expertka na vztahy Tracey Cox.

Proč se vracíme ke svým ex?

Co si budeme nalhávat, většinou tahle několikanásobná recyklace vztahu nekončí dobře. Vše se opakuje a opět spěje k rozchodu. Pořád dokola prožíváte tu samou bolest, trápíte se, znova a znova si necháváte zlomit srdce, navíc tím samým člověkem. Přesto to lidé dělají.

Proč? Často jsou to ryze praktické důvody (nechcete děti připravit o otce, splácíte společné hypotéku, ve dvou život lépe finančně zvládáte…). „Mnohdy jde ale i o to, že lidé prostě nechtějí jen tak zahodit čas a energii, kterou už do tohoto vztahu investovali,“ vysvětluje Tracey Cox pro britský magazín Daily Mail. Jednoduše se nechcete vzdát něčeho, co vás stálo roky života, a začínat od nuly.

Někdy to ale vyjít může. Podle Tracey Cox za následujících podmínek.

1. Neidealizujete si to

Lidé mají tendence na to špatné zapomínat, vytěsnit to, naopak to hezké si v paměti drží. Pokud ale zvažujete návrat k ex, měli byste vidět váš vztah takový, jaký doopravdy byl. Nesmíte si ho idealizovat. „Pokud jste ale osamělí, dlouho sami, chybí vám blízkost kohokoli, je to těžké,“ tvrdí Tracey Cox.

Zahoďte růžové brýle, buďte sami k sobě upřímní, podívejte se na vaši společnou minulost bez příkras.

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Někdy se vyplatí vrátit se k ex, ale většinou to bývá chybaFoto: dekazigzag, Shutterstock.com

2. Důvod vašich problémů pominul

Takto racionálně uvažujte i o tom, proč jste se rozešli. Co byly vaše problémy, jaké byly důvody vašeho rozchodu?

Pokud šlo o nějaké vnější okolnosti, které se už změnily, máte šanci. Pokud byl problém třeba v jeho práci, která mu brala veškerý čas, ale nyní už pracuje jinde a má víc volna, super. Můžete to nyní zvládnout.

Některé věci se ale nemění. Pokud jste se rozešli kvůli povahovým rozdílnostem, jinému vidění světa (on toužil po dobrodružství, vy po klidném rodinném životě), nebo byly problémy v oblasti sexu (jeden měl vysoké libido, druhého sex zas tak moc nebral), je zjevné, že vás to opět dožene.

3. Věříte v druhou šanci

Možná to neumíte pojmenovat, ale pořád ve vás hlodá takové to „co kdyby“. Prostě nevíte proč, ale máte pocit, že by to nyní už mohlo vyjít.

Nejspíš to sice nedopadne dobře, ale pokud to nezkusíte, nebudete mít nikdy klid. „Musíte to zkusit. Říká se tomu testování reality. Pokud byste tomu druhou šanci nedali, nikdy byste na to nepřestali myslet,“ tvrdí Tracey Cox.

I další rozchod je v tomto případě pro vás výhra. Odejdete totiž z toho vztahu s tím, že jste udělala vše pro jeho záchranu, nedlužíte nic sobě ani svému ex. Uzavřete minulost a budete připravená na budoucnost.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pokud je problém ve vašich povahách a rozdílném vidění světa, nečekejte, že to bude fungovatFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kdy se k sobě nikdy nevracet

Jsou ale případy, kdy si váš vztah žádnou šanci nezaslouží. A to v následujících případech:

  • Nechce nic měnit - Pokud váš ex nehodlá mluvit o tom, proč to mezi vámi minule nedopadlo dobře, nechce hledat důvody vašeho rozchodu a řešit vaše problémy, jste bez šance. Věty typu „hlavně, že jsme zase spolu“ jsou fajn, ale dlouhodobě si s nimi nevystačíte.
  • Vaši blízcí vás varují - Pokud očekávané usmíření vaše kamarády a rodinu děsí, minimálně to znovu zvažte. Znají vás, milují vás, vidí věci (na rozdíl od vás) s nadhledem. A pokud jsou přesvědčeni o tom, že se k sobě nehodíte, něco na tom nejspíš bude.
  • Bylo v tom násilí - Pokud jste se rozešli, protože byl váš ex hrubý, fyzicky či psychicky vás týral, zapomeňte na to. „Nemůžete někoho v jedné vteřině někoho milovat a v další mu držet zbraň u hlavy,“ říká Tracey Cox. Násilí (jakékoli) a hrubost se s láskou neslučují.
  • Je to poněkolikáté - Jeden návrat? Možná. Druhý, třetí, desátý? Nejspíš bez šance. Obzvlášť pokud je důvod všech vašich rozchodů v podstatě stejný. Sem patří například notoričtí nevěrníci, opilci, nezodpovědní muži, kteří slibují, ale neplní a podobně.

Po rozchodech se řada lidí bojí říct někomu opět ano. Možná je to ale škoda. Tohle jsou signály, že vám druhé manželství vyjde.

Reklama

Související témata:

Načítám