Hlavní obsah

Signály, že vám druhé manželství vyjde

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte za sebou rozvod, ale teď prožíváte znovu krásné období zamilovanosti. A zdá se, že do toho praštíte. Jaké jsou šance, že tentokrát už to vyjde?

Článek

Krátce po rozvodu si většina lidí říká „tak tohle už nikdy“. Jenže pak všechno přebolí, najednou jsou zase zamilovaní, plní optimismu, víry a ochoty ve jménu lásky riskovat. Je vám předešlá zkušenost ku prospěchu, anebo když to nevyšlo poprvé, nevyjde to ani podruhé, potřetí, počtvrté, nebo dokonce popáté?

Co říkají čísla

Statistiky podle britské expertky na vztahy Tracey Cox příliš jasno nemají, ale něco napovědět mohou. V USA říkají, že první manželství krachují v 41 až 50 procentech, druhá v 60 až 67 procentech, a třetí dokonce v 73 až 74 procentech. V Americe tedy s každým dalším pokusem šance na úspěch klesá.

Britové jsou na tom líp. „Tady je rozvodovost z řad ‚nováčků‘ 59 procent. Rozpadne se jen 18 procent manželství, kde už byl jeden v minulosti ženatý či vdaná. Ve svazku, kde mají zkušenost s rozvodem oba, to napodruhé nevyjde jen osmi procentům,“ tvrdí expertka. Jiná britská studie z roku 2013 pak podle ní tvrdí, že první manželství krachují ve 45, druhá v 31 procentech.

Láska je vysoce individuální a nedá se vyjádřit čísly. Tohle jsou podle Tracey Cox signály, že druhé manželství vyjde. Zveřejnil je britský magazín Daily Mail.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Stále dokola si vybíráte určitý typ muže, s nímž vám to nevychází? Je čas na změnuFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

1. Nebyl to špatný výběr partnera

Žádný předešlý vztah vám dlouho nevydržel (byť nešlo o manželství)? Pak to není jen smůla. Nejspíš si vybíráte partnery, kteří se k vám nehodí. „Musíte převzít odpovědnost a pochopit, kde děláte chybu. Protože jinak je dost pravděpodobné, že se vše bude opakovat,“ tvrdí Tracey Cox. Jestliže to nedokážete, není od věci vyhledat odbornou pomoc.

2. Uznáváte, že to byla chyba obou

„K uzavření manželství jsou potřeba dva a k jeho zániku také,“ říká Tracey Cox. Pokud jste tedy přesvědčení, že za vše může jen váš ex, znamená to, že nevidíte své chyby. „Základem úspěchu je mít v sobě kousek pokory, umět si přiznat chyby, ochotu se změnit a zapracovat na sobě,“ radí odbornice.

3. Víte, proč to nevyšlo

Abyste mohli uspět podruhé, musíte mít jasno, proč to poprvé neskončilo dobře. Co jste dělali špatně vy, v čem chyboval váš ex. Jestli to nevíte, je skoro jisté, že další manželství dopadne jako předešlé.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Naučte se žít single. Nejdřív vám musí být krásně jen se sebou, pak může přijít láskaFoto: stockfour, Shutterstock.com

4. Pracujete na sobě

Líbilo se vám, jak jste se v manželství chovali, nebo byste měli něco přece jen zlepšit? „Zkuste se zeptat kamarádů, kterým důvěřujete, proč si myslí, že vaše manželství nevyšlo. Pokud nevíte, jak na sobě zapracovat, oslovte odborníka,“ radí Tracey Cox.

5. Nespěcháte

Představte si opičku skákající z větve na větev. Starou nepustí, dokud se pevně nedrží nové. Jí to funguje, ale ve vztazích se to nevyplácí. Vyměňovat partnery rychlostí blesku je spíš riziko. Dopřejte si po rozvodu čas jen pro sebe, poznávejte nové věci, nové lidi, rozšiřujte si obzory. Nejdřív se soustřeďte na sebe, až pak na hledání nové lásky.

6. Jste šťastní single

Někteří lidé se vrhají do manželství, aby zakryli neschopnost být sami a podobně. Je ale vrcholně nezodpovědné chtít po jiném, aby vás učinil šťastným. Za své štěstí odpovídáte vy. Nejdřív se naučte žít sami se sebou, pak hledejte partnera. Čím spokojenější život povedete, tím větší šance je, že až najdete lásku, vyjde to.

7. Mluvíte o svých očekáváních

Každý máme představu, jak by mělo manželství fungovat. Kouzlo spočívá v tom, najít člověka, který má představy stejné nebo alespoň velmi podobné. Mluvte s partnerem o všem. O dětech, o stylu výchovy, jak to budete mít s penězi, kolik času potřebujete jen pro sebe, jak často se chcete stýkat s jeho či vaší rodinou, kde chcete žít... A pozor, doufat, že partner časem změní názor, přizpůsobí se a vy ho předěláte, je hloupé!

S láskou je to jako se vším ostatním: základem je prevence. Přečtěte si návod, jak ochránit manželství před rozvodem.

Reklama

Související témata:

Načítám