Hlavní obsah

Postelové trápení aneb Nejčastější sexuální problémy

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Říká se, že problémy nechodí po horách, ale po lidech. A platí to i pro potíže, které se týkají intimity. Že vás nic netrápí? Tak to patříte k opravdovým šťastlivcům! Kéž by se to týkalo i zbytku společnosti, která se zabývá stále stejnými sexuálními patáliemi. Jakými?

Článek

Celorepublikový výzkum sexuálního chování a spokojenosti realizovaný společností Stem/Mark ve spolupráci se Sexuologickým ústavem 1. LF UK a VFN v Praze prokázal, že mezi nejčastější intimní problémy Čechů patří nedostatek potřeby, tedy nezájem o sex, který druhého z dvojice trápí, poruchy ztopoření, předčasný výron semene, anorgasmie, opožděná či chybějící ejakulace, bolest při souloži a v některých případech i zvýšená sexuální touha. Studie se přitom zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku 35 až 65 let.

Statistiky jsou statistiky, ale co realita? Které problémy přicházejí znovu a znovu a patří k nejobvyklejším? Stačí se porozhlédnout po internetových poradnách. Co je „denní chleba“ odborníků?

Partnerovy nevhodné sexuální techniky

Příliš tlačí na klitoris, slintá u líbání, kouše do bradavek nebo absolutně přehlíží předehru... Zaručený a v každé situaci účinný návod, jak si sex užít a dospět k orgasmu, neexistuje. Vše je individuální. Tak proč se kdekdo bojí partnerovi říct, že některé jeho postupy jsou takříkajíc mimo mísu? Na vině je ostych, frustrace nebo strach z rozchodu a samoty. „Sex s ním je tak předvídatelný a nudný, ale nechci mu říct, že mě neuspokojuje. Jinak je to totiž fajn chlap,“ svěřuje se jistá Mabel. Platí však, že pokud chcete zažít báječné milování, musíte být schopni o něm mluvit.

Odlišná pohlavní touha

On chce sex častěji, vy jednou za měsíc. Aktivnější partner se cítí přehlížený, ten pasivnější zase pod tlakem. Co s tím? Podle mnoha sexuologů, a patří k nim i Petr Weiss, by se aktivnější milenec měl přizpůsobit tomu pasivnějšímu. Kompromis se dá najít vždycky. Ovšem pozor: ujistěte se, že protějšku dáváte dostatečně najevo svoji náklonnost. Proč, to vysvětluje kalifornská psycholožka Barbara De Angelis: „Když odmítáte sexuální výzvy, muži to chápou jako odmítnutí emocionální. Váš partner sexuální předehrou nežádá pouze sex. Také vám říká, ať ho celého přijmete. Ve skutečnosti chce vaši lásku. Dejte mu, co chce, tím, že ho obejmete, vyjádříte mu uznání, nebo mu řekněte, jak hodně pro vás znamená.“ Frustrace totiž neprospívá nikomu.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Tlak na výkon je v přesexualizované době veliký a lidé se pak ze selhání hroutíFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Nepolapitelný orgasmus

Některé ženy – a dokonce i muži – vyvrcholení neustále jen vyhlížejí. Ačkoli se v souvislosti s neschopností dosáhnout orgasmu hovoří i o zdravotním stavu, v pozadí většinou stojí psychické problémy, jako jsou špatné zkušenosti z minulosti, zneužívání, úzkosti, deprese, pocit viny nebo nedostatek sebeúcty. Práce se sexuologem nebo psychologem ledaco odhalí, na druhou stranu není třeba dělat z komára velblouda. „Orgasmus není jediným smyslem sexu. Je-li jím sex zakončen, je to skvělé, ale může to být dobré i bez něj. Nakonec lze prožívat orgasmus i toho druhého,“ uvádí sexuolog Zlatko Pastor, který zastává názor, že z vrcholu není vždy ten nejlepší výhled.

Příliš rychlý běh do cíle

Psychické obtíže (stud, úzkost, stres) také často stojí za další obvyklou potíží: předčasnou ejakulací. Nutno zmínit i přesexualizovanou dobu, v níž není místo pro selhání – tlak na výkon je obrovský. Pak se v posteli nemá jednat o tak krátká setkání! Psychologové z Queenslandské univerzity čtenářům Daily Mail odhalili, že průměrný sex trvá jen 5,4 minuty, přičemž sami aktéři za ideál považují 25 minut včetně předehry. (Data pocházejí od 500 dobrovolníků z celého světa, kteří byli sledováni čtyři týdny.)

A kdo „nedá ani to“, přijde si divný. „Nevydržím souložit déle než dvě minuty. Bojím se, že mě manželka opustí,“ píše jeden dost zoufalý muž, který potvrzuje zjištění známého newyorského urologa Harryho Fische – ten svět šokoval informací, že 45 procent mužů má orgasmus do dvou minut! Co takovým jedincům poradit? Vhodné je cvičení sebeovládání a trénink. Penis by se měl co nejčastěji vydražďovat téměř až k ejakulaci a v téhle chvíli od stimulace ustoupit... Toto cvičení je třeba opakovat, aby si penis i jeho majitel na vysoké vzrušení přivykli a dokázali s ejakulací chvíli posečkat. Říkáte si, že byste tyhle starosti docela brali, protože máte ještě horší?

A co v posteli trápí právě vás?

Reklama

Načítám