Hlavní obsah

Vztahy dnes a před lety: Co by naše babičky nikdy neudělaly?

Foto: Thinkstock

Dnešní vztahy opravdu fungují podle trochu jiných pravidel. Je to dobře, nebo ne?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časy se mění. To, co by si nedovedly naše babičky ani představit, je už pro nás běžné. Platí to i pro oblast lásky, vztahů a milování. Je to ale vždycky posun k lepšímu? Nebo není vše „moderní“ výhrou?

Článek

Pozvat chlapa na rande? Užít si nezávazný sex na jednu noc? Tak o tom se našim babičkám a prababičkám ani nezdálo. Je to dobře, nebo platí spíš pořekadla o „starých dobrých časech“?

1. Moderní ženy: Odvážné a aktivní

Když se našim babičkám nějaký muž líbil, snily o něm a doufaly, že i on projeví zájem. Dnes to funguje jinak. Ženy flirtují ostošest, a ty odvážnější dokonce klidně udělají první krok!

Výhody:

  • Je-li objekt vašeho zájmu stydlivý, vaše aktivita hodně pomůže.
  • Je to vlastně trénink. Flirtujete, chodíte na schůzky a poznáváte muže. Lépe pak odhadnete, co od koho můžete čekat.

Nevýhody: Přece jen chlap je od podstaty lovec a žena by mu to měla dopřát. „Svým způsobem tímto chováním žena přebírá muži jeho přirozenou roli a není pro něj takovou výzvou,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Pozvat chlapa na skleničku? Pro naše babičky nepředstavitelnéFoto: Thinkstock

2. Svatba? Ani náhodou!

„Jestli se do dvaceti nevdáš, už o tebe nikdo nebude stát!" Tak tohle často slýchaly dnešní sedmdesátnice. Není divu, že dnes jen nechápavě hledí na pětatřicetileté svobodné ženy, které leckdy ani nemají stálého partnera, natož aby jim doma běhala kupa malých dětí.

Výhody:

  • Dnešní vztahy nebývají tak ukvapené a teoreticky by mohly lépe fungovat.
  • Děti si vesměs pořizují ženy, které je opravdu chtějí, ne ty, co jsou pod tlakem okolí

Nevýhody:Hrozí, že vám takříkajíc „ujede vlak“. Příroda, co se týče dětí, má totiž své limity a někdy už bývá pozdě, věčné odkládání se nemusí vyplatit. Chce to opravdu vychytat ten správný okamžik.

3. Sex na jednu noc? Proč ne?!

Nezávazný úlet na jednu noc? Divoký sex s panem Neznámým? To by vaše prababička nejspíš nepřežila! Dnes jsou ženy sexuálně mnohem svobodnější – užívají si nezávazných románků, udržují „vztah“ založený jen na fyzické přitažlivosti a pořizují si erotické pomůcky.

Výhody:

  • Díky sexuálním zkušenostem ženy lépe znají své tělo a mnohem víc si sex užívají.
  • V posteli jsou díky tomu sebevědomější a i svým partnerům mají odvahu splnit nejrůznější představy.

Nevýhody: Nezávazný sex má samozřejmě svá rizika. „V obecném měřítku si samozřejmě ženy mohou sex na jednu noc dopřát úplně stejně jako muži. Je to skvělá příležitost, jak si vše užít bez jakýchkoli podmínek či závazků. Ale je potřeba myslet na bezpečí v podobě ochrany, nedělat to pod vlivem alkoholu a neriskovat s někým, koho opravdu vůbec neznáte,“ říká americký sexpert Ian Kerner. Ideálním adeptem na takové milování je podle něj například kamarád, kolega či známý známého.

Foto: Thinkstock

Užívat si nezávazného sexu, strávit s někým jen jednu noc. Dnešní ženy se toho nebojíFoto: Thinkstock

4. Jasně stanovené role

Dřívější generace to měly vlastně jednoduché. Bylo jasné, že chlap je živitel, žena zase strážkyně domácí pohody, ta, co se stará o děti a domácnost. Dnes? Role jsou velmi otevřené.

Výhody:

  • Každý jsme individualita, takže je fajn, že se můžete rozhodnout, jaké nastavení vyhovuje zrovna vám a vašemu partnerovi.
  • Jste flexibilnější, můžete reagovat na nenadálé změny. Když třeba partner přijde o práci, může být s dětmi a vy chvíli pracovat nebo naopak.

Nevýhody: Nelze říct, že jde vyloženě o nevýhodu, spíš o riziko. Ať už si role rozhodíte jakkoli, musí to vyhovovat oběma! A i když je živitelkou rodiny žena, nikdy by neměla zapomínat, že je zástupkyní něžného pohlaví. „Měla by muži dávat najevo, že je žena, chce jí být a užívá si to. Že je v určitých ohledech křehká a potřebuje péči,“ radí Lenka Černá.

Co si o tom myslíte? Je to dneska lepší, nebo na tom byly lépe babičky?

Reklama

Načítám