Hlavní obsah

Yvetta: Chlapi myslí jinak!

Foto: blanarovicova.cz

Yvetta září optimismem, radostí a energiíFoto: blanarovicova.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yvetta Blanarovičová stále srší energií. Naplno pracuje, cestuje, snaží se zvládat dospívajícího syna a přes zvěsti v bulváru o jejím pohnutém osobním životě rozhodně netrpí samotou.

Článek

Yvetto, jste původem Slovenka z Bojnic. Považujete se už více za Češku? Která místa na Slovenku máte nejraději?

Když jsem v Čechách jsem Češka, když jedu na Slovensko, tak Slovenka. Ovládám oba jazyky, neřeším to. Slovensko je krásná zem, ale mému srdci jsou nejbližší Bojnice, Chvojnica, Roháče a Belanské Tatry.

V Praze jste od dob studií na Státní konzervatoři, velmi ráda cestujete. Teď se chystáte do Španělska. Co vás tam nejvíc táhne?

Mám tam rodinu, dobré přátele, ale navíc tam pravidelně odjíždím na studia španělštiny. Jinak jsem procestovala Andalusii, velké kouzlo pro mě má Sevilla a Granada.

Pravda, ráda se učíte cizí jazyky v zahraničí. Jak vám to jde a kolika se domluvíte?

Tak jako česky nemluvím žádným jazykem, tu laťku mám tím pádem šíleně vysoko! (úsměv) Ale domluvím se anglicky, španělsky, rusky, částečně italsky a jako každý Slovák a možná i Čech rozumím polsky a chorvatsky.

Mám ráda slovenské hory. Znám i ty české, „vytrekovala“ jsem pár kopců v Alpách, kopečky v Indonésii, ale kam se chci vrátit, je Himálaj. Je tam něco, na co člověk nezapomene. Ten pocit se mu hluboko vryje do duše.

Foto: blanarovicova.com

Divácký úspěch měl Yvettin rozpustilý čertíkFoto: blanarovicova.com

Je fajn vnímat při cestách jiné kultury, zvyky, trendy. Člověk se pak vrací pln inspirace. Vás to určitě také „nakopává“ k novým akcím a cílům?

Cestování je pro mne jako kyslík. Teď jsem vzhledem k pracovním povinnostem a charitativní činnosti občanského sdružení La Sophia nemohla skoro rok na dovolenou. Pokud jsem byla mimo republiku, tak většinou pracovně a to si neodpočinete. Cítila jsem v červenci, že už toho ta má člověčí schránka víc nevydrží, a tak jsem využila prvního volna a odjela si zaplavat do moře na ostrov Istrii. Byla to krása, stačily čtyři dny a člověk se hned vracel ve větší pohodě.

To věřím. Zejména pohyb v čistém ovzduší člověka udržuje v dobré kondici, vypadá mladě a svěže. Současný trend, zalézt do fitness s klimatizací, mi připadá jako vzdalování se přirozenosti člověka. Jak to vidíte, Yvetto?

Do fitness nechodím, ale neodsuzuji to, hlavně že se lidé mají potřebu hýbat a dělají něco pro sebe. I to stačí. A pokud z toho mají dobrý pocit, není co řešit. Já jsem radši na vzduchu nebo ve vodě. (smích)

Díky cestování a sblížení se s jinými národy se člověk stává mnohem tolerantnějším a neexistuje v něm rasismus. Vy sama nesnášíte jakýkoli projev rasismu…

Rasismus je idiotština vymyšlená a dotažená lidmi, ať bílými, černými nebo „fialovými", do neuvěřitelných rozměrů! Spousta politiků se na tom přiživuje a místo, aby řešili podstatu, podněcují a rozžíhají opravdu velmi nebezpečné plameny. Historie už dokázala, že jakákoli rasová nesnášenlivost ublížila v důsledku většině, a ne jen „někomu“, a že je pouze úhybným manévrem, aby byli lidé snadněji ovladatelní.

Foto: blanarovicova.com

Ze zkoušky koncertu sdružení La SophiaFoto: blanarovicova.com

Věnujete se charitě a vaše občanské sdružení La Sophia objevuje hudebně nadané děti. Našla jste už nějaké zajímavé talenty?

V dubnu a v květnu proběhl celorepublikový projekt Talent La Sophia, který vyhledává i mezi dětmi z dětských domovů a sociálně znevýhodněných rodin. Soutěžilo se ve hře na hudební nástroj a ve zpěvu. Děti absolvovaly soustředění a závěrečný koncert. Dvě z nich odletí na studijní pobyt do zahraničí. Dokonce měly možnost si zazpívat před Quincy Jonesem (producent, který úzce spolupracoval s Michaelem Jacksonem, nositel rekordních sedmadvaceti prestižních cen Grammy) v rámci charitativního večera na festivalu v Karlových Varech. Měla jsem radost, že všech šest dětí týden předtím sklidilo jeden z největších aplausů na 2. ročníku Hudebního festivalu La Sophia, kde vystupovaly mezi slavnými kapelami. (úsměv)

Načítám