Hlavní obsah
3,1
(86)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vepřové nakrájené na kostky jde udělat na milion a jeden způsob. Tenhle recept je inspirovaný klasickým britským ciderem, který je chutný jako nápoj, ale skvěle ho využijete i na vaření. Pokrm je vynikající i jen tak s chlebem a je ideální také na cesty jako jídlo do krabičky.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g vepřové plece
  • rostlinný olej
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 8 růžičkových kapust
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml cideru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř
Článek

Postup

01.

Maso očistěte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte trochu oleje a po částech – alespoň na dvě várky – maso na oleji opečte dohněda. Pokud byste maso vložili všechno naráz, hrnec by se příliš ochladil a vy byste maso místo prudkého opečení jen vařili v jeho vlastní šťávě, takže by se pěkně nezatáhlo a bylo by sušší. 

02.

Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, mrkev a řapíkatý celer na plátky, kapustičky podle velikosti rozčtvrťte nebo rozpulte. 

03.

Do hrnce, ve kterém jste opékali maso, přidejte podle potřeby trochu oleje nebo kousek másla a vložte zeleninu kromě kapustiček. Asi 6 minut opékejte, dokud nezačne po krajích zlátnout.

04.

Teď přidejte i maso, podlijte ciderem a vývarem a asi hodinu poduste doměkka. Podle potřeby můžete během dušení ještě trochu podlévat.

05.

Po hodině přidejte kapustičky a ještě asi 15 minut poduste, až jsou téměř měkké. 

06.

Odstavte z plotny a dochuťte zakysanou smetanou, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Podávejte se šťouchanými brambory nebo chlebem.

Vepřové maso skvěle doplňují jablka v jakékoli podobě. Zkuste také vepřové na jablečném moštu nebo dušené vepřové s pórkem a ciderem .

Reklama