Hlavní obsah

Z jednoho hrnce: vepřové se zeleninou na cideru a smetaně

Hodnocení:
(77)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Vepřové nakrájené na kostky jde udělat na milion a jeden způsob. Tenhle recept je inspirovaný klasickým britským ciderem, který je chutný jako nápoj, ale skvěle ho využijete i na vaření. Pokrm je vynikající i jen tak s chlebem a je ideální také na cesty jako jídlo do krabičky.

Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g vepřové plece
  • rostlinný olej
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 8 růžičkových kapust
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml cideru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Maso očistěte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte trochu oleje a po částech alespoň na dvě várky maso na oleji opečte dohněda. Pokud byste maso vložili všechno naráz, hrnec by se příliš ochladil a vy byste maso místo prudkého opečení jen vařili v jeho vlastní šťávě, takže by se pěkně nezatáhlo a bylo by sušší. 

Krok 2: Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, mrkev a řapíkatý celer na plátky, kapustičky podle velikosti rozčtvrťte nebo rozpulte. 

Krok 3: Do hrnce, ve kterém jste opékali maso, přidejte podle potřeby trochu oleje nebo kousek másla a vložte zeleninu kromě kapustiček. Asi 6 minut opékejte, dokud nezačne po krajích zlátnout.

Krok 4: Teď přidejte i maso, podlijte ciderem a vývarem a asi hodinu poduste doměkka. Podle potřeby můžete během dušení ještě trochu podlévat.

Krok 5: Po hodině přidejte kapustičky a ještě asi 15 minut poduste, až jsou téměř měkké. 

Krok 6: Odstavte z plotny a dochuťte zakysanou smetanou, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Podávejte se šťouchanými brambory nebo chlebem.

Vepřové maso skvěle doplňují jablka v jakékoli podobě. Zkuste také vepřové na jablečném moštu nebo dušené vepřové s pórkem a ciderem .

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.