Hlavní obsah
3,5
(140)
 

Spousta z vás nemá kapustičky ráda, ale pro ten zbytek, který růžičkovou kapustu miluje, je tento recept téměř nutností. Zapečená zelenina s porcí slaniny, sýru a smetany totiž nemá chybu (a hádáte správně, místo kapustiček vlastně můžete dát jakoukoli jinou pevnější zeleninu)!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g slaniny
  • 4 ks šalotky
  • 1 000 g růžičkové kapusty
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g sýra
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Kapustičky očistěte: odkrojte košťálek, sloupněte svrchní špinavé lístky a rozpulte. Šalotky nebo jednu velkou cibuli pokrájejte nadrobno a slaninu na proužky.

02.

Ve velké pánvi (pokud vlastníte takovou, která smí do trouby, máte vyhráno) nechte nasucho vypražit slaninu, děrovanou lžící ji vyndejte stranou a na výpeku nechte zesklovatět šalotku.

03.

Přidejte kapustičky a ještě asi 10 minut restujte. Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a nechte chvilinku rozvonět. 

04.

Vmíchejte slaninu, sýr a smetanu a případně přendejte do zapékací mísy. Dejte asi na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, až se sýr rozteče a povrch zezlátne.

05.

Podle chuti dozdobte bylinkami (rozmarýn, petržel, tymián) a podávejte jen tak, s dobrým pečivem nebo zeleným salátem.

Jste tým „kapustička“, nebo růžičkovou kapustu nemůžete ani vystát? My s ní milujeme i klobásový guláš, pečené kapustičky v troubě nebo krémové rizoto se slaninou.

Reklama

Související témata:

Načítám