Hlavní obsah

Zapečená růžičková kapusta se sýrem a slaninou

Hodnocení:
(72)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Já vím, já vím, spousta z vás nemá kapustičky ráda, ale pro ten zbytek, který jako já růžičkovou kapustu miluje, je dnešní recept téměř nutností. Zapečená zelenina s porcí slaniny, sýru a smetany totiž nemá chybu (a hádáte správně, místo kapustiček vlastně můžete dát jakoukoli jinou pevnější zeleninu)!

Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g slaniny
  • 4 šalotky
  • 1000 g růžičkové kapusty
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • sůl a pepř
  • 200 g strouhaného sýru
Článek

Postup

Krok 1: Kapustičky očistěte: odkrojte košťálek, sloupněte svrchní špinavé lístky a rozpulte. Šalotky nebo jednu velkou cibuli pokrájejte nadrobno a slaninu na proužky.

Krok 2: Ve velké pánvi (pokud vlastníte takovou, která smí do trouby, máte vyhráno) nechte nasucho vypražit slaninu, děrovanou lžící ji vyndejte stranou a na výpeku nechte zesklovatět šalotku.

Krok 3: Přidejte kapustičky a ještě asi 10 minut restujte. Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a nechte chvilinku rozvonět. 

Krok 4: Vmíchejte slaninu, sýr a smetanu a případně přendejte do zapékací mísy. Dejte asi na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, až se sýr rozteče a povrch zezlátne.

Krok 5: Podle chuti dozdobte bylinkami (rozmarýn, petržel, tymián) a podávejte jen tak, s dobrým pečivem nebo zeleným salátem.

Jste tým „kapustička“, nebo růžičkovou kapustu nemůžete ani vystát? My s ní milujeme i klobásový guláš, pečené kapustičky v troubě nebo krémové rizoto se slaninou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama