Hlavní obsah

Kavarma: dušené vepřové maso z Bulharska

Hodnocení:
(82)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Z dovolené si jako suvenýry vozím pytlíčky s kořením a místní recepty. Dokážou mě spolehlivě přenést zpátky, kdykoliv si vzpomenu. Bulharsko voní jako čubrica. Směs koření, ve kterém dominuje saturejka, přidávají na břehu Černého moře do mnoha receptů z luštěnin, mletých mas i zeleniny. Nechybí ani v populárním pokrmu z dušeného masa a zeleniny, který se jmenuje kavarma. Připravuje se v troubě ve speciálních hliněných miskách s pokličkou po jednotlivých porcích – když je nemáte, vystačíte si i s větším hrncem.

Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat
  • 800 g vepřového masa
  • 3 lžíce oleje
  • 3 bílé cibule
  • 2 velká dužnatá rajčata
  • 3 červené papriky
  • 8 žampionů
  • 180 ml bílého vína
  • 2 lžičky čubrici
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 550 g rýže
Článek

Postup

Krok 1: Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky (použít můžete kýtu, pečeni, ale i levnější plec). Cibuli nakrájejte na menší kostičky. Rajčata spařte, oloupejte a také nakrájejte na kostičky, šťávu zachyťte. (Možná vás bude zajímat, jak oloupat rajčata bez vody.) Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky.

Krok 2: Ve velkém těžkém hrnci rozpalte olej a maso na něm opečte dohněda. Vyjměte ho, vsypte cibuli a opékejte, až chytne barvu. Osolte, opepřete a přidejte koření. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Do hrnce vložte rajčata, papriky a maso i se šťávou, kterou pustilo. Podlijte malým množstvím vody, přiklopte a nechte dusit.

Krok 3: Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Přidejte k masu a společně duste doměkka – podle druhu masa 30 až 50 minut.

Krok 4: Podávejte s bílým chlebem nebo vařenou rýží, posypané petrželkou.

Láká vás maso se zeleninou s vůní dálek?

ynezorPumanzeSaNyknalC