Hlavní obsah
3,0
(153)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Z dovolené si jako suvenýry vozíme pytlíčky s kořením a místní recepty. Dokážou nás spolehlivě přenést zpátky, kdykoliv si vzpomeneme. Bulharsko voní jako čubrica. Směs koření, ve kterém dominuje saturejka, přidávají na břehu Černého moře do mnoha receptů z luštěnin, mletých mas i zeleniny. Nechybí ani v populárním pokrmu z dušeného masa a zeleniny, který se jmenuje kavarma. Připravuje se v troubě ve speciálních hliněných miskách s pokličkou po jednotlivých porcích – když je nemáte, vystačíte si i s větším hrncem.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 800 g vepřového masa
  • 3 lžíce oleje
  • 3 ks cibule
  • 2 ks rajčat
  • 3 ks červené papriky
  • 8 ks žampionů
  • 180 ml bílého vína
  • 2 lžičky čubrici
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1 hrst listové petržele
  • 550 g rýže
Článek

Postup

01.

Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky (použít můžete kýtu, pečeni, ale i levnější plec). Cibuli nakrájejte na menší kostičky. Rajčata spařte, oloupejte a také nakrájejte na kostičky, šťávu zachyťte. (Možná vás bude zajímat, jak oloupat rajčata bez vody.) Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky.

02.

Ve velkém těžkém hrnci rozpalte olej a maso na něm opečte dohněda. Vyjměte ho, vsypte cibuli a opékejte, až chytne barvu. Osolte, opepřete a přidejte koření. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Do hrnce vložte rajčata, papriky a maso i se šťávou, kterou pustilo. Podlijte malým množstvím vody, přiklopte a nechte dusit.

03.

Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Přidejte k masu a společně duste doměkka – podle druhu masa 30 až 50 minut.

04.

Podávejte s bílým chlebem nebo vařenou rýží, posypané petrželkou.

Láká vás maso se zeleninou s vůní dálek?

Reklama

Související témata:

Načítám