Hlavní obsah

Z léta šupem do podzimu? Naplánujte si podle toho víkend!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploměr ještě před pár dny šplhal ke třicítce, ale předpověď už mluví o nástupu pro tuto dobu normálního počasí, tedy oblačnosti, přeháňkách a polojasnu. Nedejte se tím odradit a užijte si víkend naplno!

Článek

Předpověď počasí na víkend slibuje teploty mezi 20 na západě až 23 stupni na východě republiky, což je po středeční třicítce pěkný sešup. Na obloze bude mraků dost, ale sprchnout by mělo spíš na severu v Libereckém kraji a pak kolem Jihlavy. Nad zbytkem republiky bude polojasno až oblačno, více zataženo by mělo být v okolí Ostravy. V noci už snesete i něco teplejšího, protože to už se rtuť bude pohybovat nejčastěji kolem 13 stupňů. 

Tedy vlastně „od každého trochu“, ale nic, co by vás mělo držet doma. Proto jsme se rozhlédli a našli pro vás pár tipů na víkendový program – a mysleli jsme na venkovní aktivity i možnost se schovat pod střechou.

Rozpoutejte tornádo a vykopejte dinosaura!

Foto: archiv Science Centra Vida

Zábavný a vědecký park pro celou rodinu najdete u brněnského výstaviště v ulici Křížkovského 12Foto: archiv Science Centra Vida

Kdybyste řekli dětem, že je vezmete do knihovny, kde se poučí, jak funguje motor, jak vzniká tornádo nebo jak vypadá archeologický průzkum, asi by nadšené nebyly. Vezměte je ale do brněnského Science Centra Vida! a sbírání informací pro ně bude tak zábavné, že nebudou chtít odejít! Tohle totiž není zaprášené muzeum nebo nudná expozice, to je spousta interaktivní zábavy, při které se fakta dozvídáte tak nějak přirozeně.

A do konce září se zde při hře Labyrint peněz mohou poučit i o tom, jak a proč vznikly peníze, za co je lidé dostávají a třeba i to, proč existují daně – což bude jistě poučné i pro dospělé.

Vydejte se za deseti hvězdami

Foto: nakladatelství Olympia

Kniha 10 hvězd je průvodcem po velmi zajímavých židovských stavbách, které se mohou stát i cílem vašich výletůFoto: nakladatelství Olympia

Sobotní odpoledne můžete věnovat i zajímavé procházce, jejímž cílem by mohla být třeba zajímavá stavba – například židovská. A jestli oceníte dopředu pár informací, můžete je čerpat z knihy 10 hvězd.

Pokud bych měl doporučit, kam byste se měli vydat, pak to jsou hned tři místa, která mám osobně rád. Jde o krnovskou synagogu, která je mezi těmi opravenými největší a nejvýstavnější. Pak brandýskou synagogu, jejíž prvopočátky lze hledat až v roce 1559. A asi nejraději mám novorománskou Starou synagogu v Plzni ve Smetanových sadech. Zdá se být velmi skromná a nenápadná, a přece je na ní cosi naprosto originálního a zvláštního. Vedle hlavní budovy je taková zahrádka, ve které jsou dřevěné ohrádky plné oblázků. A na každém oblázku je jedno jméno, jméno zdejšího člověka, který byl zavražděn za nacistické okupace. Je mi zde vždycky tak nějak zároveň lehko i těžko u srdce,“ říká autor knihy Jan Žáček.

10 tisíc aut pod jednou střechou?

Foto: archiv Muzea autíček

Tisíce autíček, jako je tohle z bakelitu, ale i tramvaje, tanky či autobusy uvidíte v muzeu, ale zámek nabídne i pohled do své historie, která sahá až do 15. stoletíFoto: archiv Muzea autíček

Není pro vás daleko Jihlava a její okolí? Pak se můžete vypravit do Příseky – v gotické tvrzi zrekonstruovaného hradu najdete Muzeum autíček. A nemluvíme rozhodně jen o pár vitrínách! Jde o pravděpodobně největší existující sbírku modelů autíček vyrobených od roku 1910 až do 90. let převážně v Československu. Čítá neuvěřitelných 10 tisíc exponátů, které se vystavují hned ve čtyřech patrech. Ale ani na holky se tu nezapomnělo – firmy, které vyráběly modely škodovek, liazek, tatrovek a dalších vozů, dělaly také panenky, nádobíčko, kuchyňky, deskové hry, slavné Magické tabulky a další hračky a hry – no a ty tu také najdete.

Celý den na kole

Foto: New Africa, Shutterstock.com

I v Praze a jejím okolí si můžete udělat zajímavý výlet na kole, trasy najdete na webu Na kole PrahouFoto: New Africa, Shutterstock.com

Polojasné počasí s teplotami kolem dvaceti stupňů je ideální pro vyjížďku na kole. A jestli mraky na nebi a vaše kondička dovolí, může to být klidně celodenní okruh i s lehce náročnějším terénem – ten vede doprostřed přírody na letiště Točná. Tam si mohou děti pohrát na dětském hřišti nebo se podívat na historická letadla.

Můžete pomazlit i podpořit

Foto: archiv kočičího útulku Tlapky Mochov

No nejsou roztomilé? Pokud byste právě takovou kočičku měli rádi doma, přijďte si ji vybrat na umísťovací výstavuFoto: archiv kočičího útulku Tlapky Mochov

Chcete si pořídit psa nebo kočku? Tak proč si nevybrat z těch, kteří aktuálně hledají pomoc? Jestli to máte blízko do pražské Vinoře, přijďte v neděli 16. 9. na již 13. ročník umísťovací výstavy Sen zvířat. Do Hoffmanova dvora ale můžete zavítat i v případě, že momentálně nového člena rodiny nehledáte, ale chtěli byste podpořit ty, kteří se o opuštěná zvířata starají. Akce se koná od 9 do 17 hodin.

Víno, zpěv a sazenice

Foto: archiv Zahrady Čech

Do Litoměřic nemusíte vyrazit jen na Zahradu Čech, ale i na vinobraní a historické trhyFoto: archiv Zahrady Čech

Dnes a zítra budou Litoměřice plné lidí, kteří mají rádi víno, zábavu a zahrádkaření. Jestli to je také přesně vaše gusto, můžete tam vyrazit na třetí ročník vinobraní a zahájení tradiční Zahrady Čech, který dnes otevře své brány na devět následujících dní.

Pokud budete rychlí, mohli byste ještě dnes stihnout koncert zpěvačky Barbory Polákové, ale i zítra vás čeká zajímavý program – když zůstaneme u koncertů, pak je lákadlem třeba Richard Krajčo. Na Mírovém náměstí bude historický jarmark, rytířské souboje, středověké tance a hudba – no a těšit se můžete na tradiční královský pochod, který z hradního nádvoří vyjde ve tři odpoledne. A pokud vydržíte i na finále, můžete si užít závěrečný ohňostroj.

Akutuální počasí můžete sledovat zde.

Reklama

Související témata:

Načítám