Hlavní obsah

Lepší sex aneb Důvody, proč je dobré nosit ponožky na spaní

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Také milujete teplé a huňaté ponožky? Nosíte je doma o víkendu místo bačkor a nejraději si s nimi zalezete i do postele? Na kritické poznámky, že to není zrovna sexy, se vykašlete! Děláte tím nemalou službu svému zdraví. Máme pro vás hned několik důvodů, proč s tím rozhodně nepřestávat!

Článek

Lepší sex, kvalitnější spánek a mírnější průběh menopauzy. To je jen pár výhod, které získáte, když budete mít přes noc nohy v teple. A to vše je vědecky potvrzeno!

Rychlejší usínání

Nohy a ruce v teple pomáhají k rychlejšímu a kvalitnějšímu spánku. Podle neziskové organizace „National sleep foundation“ zahřátí nohou a rukou rozšiřuje cévy, tím pádem se zlepšuje krevní oběh a mozek dostává signál, že je čas jít spát. Teplo se rozšířenými cévami rychleji dostane do celého těla a váš organismus se připraví na spánek. Proto nošení ponožek do postele urychluje proces usínání. Čím dřív usnete, tím lépe se vyspíte, víc si odpočinete a každé vaše ráno a den bude hned veselejší!

Více orgasmů

Ze stejného důvodu, tedy roztažení tepen, ponožky zlepšují i sexuální život! Studie nizozemské Univerzity v Gronigenu zjistila, že orgasmu při sexu dosáhlo 80 procent párů, které měly na sobě během aktu ponožky. Bez nich byla „úspěšná“ pouze polovina párů. Důvod je zdánlivá banalita, která ale výrazně ovlivňuje pohodlí a celý průběh milování: studená chodidla narušovala partnerům sexuální prožitek a platilo to hlavně u žen. Pokud jejich partner ponožky má, pozornost ženy nic neodvádí a ona se může dostatečně uvolnit, aspoň tak zní závěr studie.

Foto: Sunny studio, Shutterstock.com

Ponožky na noc zlepšují kvalitu spánku i sexuální životFoto: Sunny studio, Shutterstock.com

Mírnější menopauza

Období klimakteria je pro některé ženy hodně nepříjemné. Nepravidelná menstruace je to nejmenší. Změny nálad, přibývání na váze, ztráta chuti na sex a také návaly horka. A právě nošení ponožek do postele může některé z příznaků menopauzy zmírnit. Především jde o střídání pocitů tepla a zimy. Nohy, které jsou totiž stále v teple, usnadňují autoregulaci tělesné teploty a zamezují jejím větším výkyvům.

Zdravé cévy

Raynaudův syndrom je onemocnění, při kterém dochází k oslabení přítoku krve do drobných cév, nejčastěji v konečcích prstů rukou a nohou. Tímto zúžením cév pak vzniká ischemie, což je nedostatek kyslíku v tkáních. Raynaudova choroba je zdánlivě nezávažné onemocnění, kdy „pouze“ bělají prsty, ale opak je pravdou. Ve skutečnosti může tenhle zdravotní problém končit až amputací. Pokud Raynaudovým syndromem trpíte, pak byste měli obzvlášť dbát na to, abyste měli ruce i nohy stále v teple. A v tom opět pomůžou obyčejné ponožky!

Nejlepší jsou vlněné

I v nošení ponožek do postele je ale nutné dát si čas od času přestávku. Pokud byste si je natahovali den co den a nikdy nedopřáli nohám trochu čerstvého vzduchu, mohly by se vám udělat plísňové infekce. Proto lékaři radí všeho s mírou. Totéž platí i během noci: pokud se probudíte horkem, samozřejmě si ponožky sundejte. Neznamená to, že už bez nich po zbytek noci nezamhouříte oka.

Jestli bez ponožek neusnete a nosíte je skutečně téměř pořád, pak rozhodně volte přírodní materiály. Bavlněné nebo vlněné ponožky jsou ideální, a zároveň nejvíc hřejí. Umělá vlákna jsou naproti tomu pro plísně živnou půdou.

A co vy, nosíte ponožky na spaní?

Reklama

Související témata:

Načítám