Hlavní obsah

Za půl roku 20 kilo dole: Jana (29) vyměnila sacharidy za tuky a maso!

Foto: Ossile, Shutterstock.com

Foto: Ossile, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopřávat si pravidelně škvarky, sádlo, tučné oříšky a přesto hubnout? Zní to jako nereálný dietářův sen. Devětadvacetiletá Jana ale tohle všechno jí a od srpna loňského roku už zhubla přes dvacet kilo, a to i přesto, že má nemocnou štítnou žlázu. Přečtěte si její příběh.

Článek

V srpnu roku 2017 Jana zásadním způsobem omezila sacharidy. Vyřadila z jídelníčku hlavně pečivo a přílohy, jakou jsou brambory, těstoviny nebo rýže. To ale neznamená, že by hladověla. Právě naopak, do stravy zařadila více tučných potravin v podobě masa, sádla, olejů a ořechů.

„S váhou bojuji od dětství a ve dvanácti letech se navíc objevilo autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Od střední školy jsem se snažila zhubnout metodou pokus omyl. Chvíli jsem zkoušela nějakou dietu a potom následovalo období rezignace. Při svojí výšce 159 cm jsem to nakonec dotáhla až na 103 kilo. Od srpna se stravuji nízkosacharidově, momentálně vážím 82 kilo a v hubnutí chci pokračovat,“ popisuje Jana svou cestu.

U epileptiků schváleno

Styl stravování, kterým se Jana řídí, odpovídá takzvané nízkosacharidové ketogenní dietě. Ta je založena na vysokém obsahu tuků, středním příjmu bílkovin a nízkém příjmu sacharidů.

Nízkosacharidové neboli „low carb“ stravování má své příznivce i odpůrce. Mezi odborníky na výživu ovšem zatím převažuje spíše negativní názor. Široce uznávané je pouze u pacientů s epilepsií.

„Ketogenní dieta je využívána při léčbě pacientů s farmakorezistentní epilepsií (onemocnění, které nereaguje vhodně na léčbu léky), ale je indikována pouze pod lékařským dozorem a je u ní nutná suplementace některých vitaminů, minerálních látek a stopových prvků,“ uvádí nutriční specialistka Kristýna Malinowská.

Zpochybňování přínosů stravy omezující sacharidy přetrvává i přesto, že řada studií v minulých letech dokázala, že lidé díky tomuto stravování hubnou a také se v některých ohledech zlepšuje jejich zdravotní stav.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Bílkoviny a tuky najdete ve spoustě skutečných lahůdekFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Omezit tuky nebo sacharidy?

Z analýzy třiadvaceti výzkumných studií, které byly realizovány mezi lety 2003 a 2012 a které porovnávaly výsledky nízkotučné a nízkosacharidové diety, vyšla vítězně právě ta nízkosacharidová. V rámci většiny studií lidé na nízkosacharidové stravě zhubli více kilogramů, což je přičítáno zejména jejímu vlivu na potlačení chuti k jídlu.

Studie vyvrátily i obavy ze zvýšení hladiny špatného LDL cholesterolu, který je spojován s vysokým příjmem nasycených tuků. K tomu totiž nedošlo. Naopak hladina dobrého HDL cholesterolu, který chrání srdce a cévy, se u nízkosacharidové stravy zvýšila.

Co se týče vlivu stravování na hladinu triglyceridů, jejichž nadměrná koncentrace v krvi může vést k srdečním onemocněním a mrtvici, k jejich snížení vedou podle studií obě diety, tedy nízkotučné i nízkosacharidové. U těch nízkosacharidových byl ovšem tento pozitivní efekt větší.

Škvarky, ořechy i vepřové chipsy povoleny

I přesto nutriční terapeutka Apolena Stellarová varuje před některými negativy tohoto stravovacího režimu.

„Nízkosacharidové stravování může zpočátku vést k redukci tělesné hmotnosti, což může být chápáno jako pozitivum, nicméně negativní dopady převažují. Omezení sacharidů znamená z jídelníčku vyloučit značnou část obilovin, ovoce a luštěnin, což jde ruku v ruce s omezením příjmu vlákniny, která je prevencí vzniku zácpy, dále dochází k omezení příjmu vitaminů skupiny B, vitaminu C a také některých minerálních látek,“ jmenuje Apolena Stellarová.

Podobně se na tuto problematiku dívá i Kristýna Malinowská. „Dle mého názoru může nízkosacharidová dieta přinést do stravování lidí pozitivní změny a návyky - pravidelnost, úprava výběru potravin a podobně, ale při striktním dodržování se člověk potýká s řadou zdravotních či nutričních problémů,“ říká odbornice.

Jana si nicméně omezení sacharidů nemůže vynachválit. Nejenže na této stravě výrazně zhubla, přešly ji chutě na sladké a alkohol, ale oceňuje i pozitivní účinky na svoje zdraví. „Úplně mi vymizelo pálení žáhy, nadýmání, bolesti břicha, zlepšila se mi pleť, astma i hodnoty štítné žlázy,“ vypočítává Jana zdravotní benefity.

Foto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

Nízkosacharidová dietaFoto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

A jak se tedy Jana stravuje poté, co omezila sacharidy? Tohle je její ukázkový jídelníček.

Snídaně: míchaná vejce nebo studený talíř (kvalitní šunka, slanina, sýr, občas kousek kvalitní klobásy) se zeleninou

Oběd: různé druhy masa ve formě steaku se zeleninovou přílohou nebo nezahuštěná omáčka s lučinovým knedlíkem či květákovou rýží

Večeře: maso se zeleninou nebo vydatná polévka

Mezi jídly: škvarky, oříšky, ořechová másla, vepřové chipsy

Zdá se tedy, že toto stravování minimálně Janě funguje, má ale i řadu odpůrců. Je tedy čistě na vás, zda ho zkusíte, či nikoli.

Dovedete si představit vzdát se klasických příloh?

Reklama

Související témata:

Načítám