Hlavní obsah

Kdo večeří sacharidy, ten tloustne. Mýtus, nebo pravda?

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O sacharidech při hubnutí často slýcháme, že je lepší je konzumovat v dopoledních hodinách. K večeru už jen rybu se zeleninou! Skutečně je lidské tělo tak mazané, že pozná, kolik je hodin, a sacharidy z večerní ovesné kaše nekompromisně uloží do tukových zásob?

Článek

Když si večer vedle dietářova zeleninového salátu položíte obložený chléb, ovesnou kaši, nebo snad dokonce misku těstovin s omáčkou, pravděpodobně mu zaděláváte na infarkt. Až po chvíli úžasu popadne dech, nejspíš vás začne zapáleně přesvědčovat, že sacharidy v druhé polovině dne jsou čiré zlo a po 18. hodině úplná katastrofa. Sdílíte stejný názor? Raději se posaďte, protože pro vás máme převratné zjištění.

Stíhám to ještě?

Příčinou démonizace sacharidů je pravděpodobně to, že jejich omezováním se tělo dostává do kalorického deficitu – to stejné však platí i u bílkovin a tuků. A ačkoliv je organismus dokonalý mechanismus, rozhodně nepozná, kolik hodin přesně bylo, když jste snědli těstoviny s omáčkou nebo chléb se šunkou.

„Lidské tělo opravdu neřeší, zda si dáte ovesnou kaši ve tři odpoledne nebo v sedm večer. Při regulaci tělesné hmotnosti je nejdůležitější poměr mezi tím, kolik jste toho snědli a kolik jste toho spálili,“ uvádí nutriční terapeutka Kateřina Kudláčová. Při snižování váhy tedy musí být výdej větší než příjem, a to bez ohledu na dobu, kdy jíte sacharidy.

Hubnutí samozřejmě ovlivňují i další faktory, například stres nebo dostatek či nedostatek spánku, které vychylují z rovnováhy hormony sytosti a hladu. Ovšem sacharidy v návaznosti na dobu jejich příjmu k těmto činitelům určitě nepatří.

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Čas jídla nemá vliv na ukládání tukuFoto: vgstudio, Shutterstock.com

Můžete přibírat, ale...

To, že večerní konzumace příloh a pečiva (tedy zdrojů sacharidů) nevede nutně sama o sobě k přibírání, ovšem neznamená, že po sacharidech nemůže jít váha nahoru. Poroste ale i v případě, že budete mít ve stravě nadbytek zbývajících živin – tuků nebo bílkovin. Podle Kateřiny Kudláčkové jsou to ovšem právě sacharidy, zejména jednoduché cukry obsažené ve sladkostech či limonádách, jichž mají lidé ve stravě příliš.

Také platí, že není sacharid jako sacharid. Tělu prospěšnější jsou komplexní druhy, které obsahují více vlákniny a mají nižší glykemický index, takže prudce nezvedají hladinu krevního cukru. Vhodnou volbou jsou celozrnné varianty těstovin, kuskusu či pečiva, dále hnědá rýže, amarant, proso, quinoa nebo třeba ovesné vločky.

„Když si večer nakrájíte jablko nebo dáte drobné ovoce, například borůvky nebo maliny, tak v tom nevidím problém a nic, co by bránilo úspěšnému hubnutí. Problém je, když si sednete k televizi a budete jíst čokoládu nebo brambůrky,“ komentuje nutriční terapeutka Gabriela Mádrová. Vejdou-li se vám tyto potraviny do kalorického příjmu, budete sice hubnout i tak, ale tělo tím okrádáte o důležité živiny – a navíc se ani moc nezasytíte.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Když se budete večer ládovat chipsy, pravděpodobně nezhubneteFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Víc energie na cvičení

Nejenže jíst přílohy večer nevadí, ale někdy je to dokonce žádoucí – zvlášť jestli se chystáte vyrazit ráno na cvičení. Větší zásoba svalového glykogenu, kterou mají na svědomí sacharidy, pro vás totiž znamená, že budete mít více energie i síly.

„Sacharidy nejsou žádné zlo, kterého byste se měli bát. Jejich nedostatek vám může dokonce i uškodit. Jsou důležité například pro správnou regeneraci po fyzické zátěži i pro mozek – pro něj jsou jediným přirozeným zdrojem energie,“ uvádí Kateřina Kudláčová.

Je ovšem nutné je v každém jídle doplnit bílkovinami (tvaroh, maso, vejce, tofu), které zajistí delší pocit nasycení. Nezapomínejte ani na menší množství tuku, například v podobě kvalitního oleje, ořechů nebo avokáda.

Večeře se už nemusíte bát

Jestliže tedy večer chytáte sladkou mlsnou slinu, s klidným srdcem si dejte jídla, která jsou známá jako „snídaňová“: tvaroh s ovocem, ovesnou kaši s proteinem nebo třeba zdravější verzi lívanečků. Nezapomeňte ovšem, že pro hubnutí je vždy na prvním místě kalorický deficit – budete-li se přecpávat zdravým jídlem, kila dolů nepůjdou.

A když se ráno po sacharidové náloži probudíte s větším bříškem, nezoufejte. Tuk to není, pouze voda, kterou vážou. Po chvíli zase splasknete.

Jíte zdroje sacharidů i večer, nebo se jich bojíte?

Načítám