Hlavní obsah

Začala jste cvičit, a natekly vám nohy? Poradíme, co s tím

Foto: thinkstock

Cvičení vám může přinést problémy. Jak se jim vyhnout? Víme!Foto: thinkstock

Reklama

Začaly jste cvičit, aby vaše povolené tělo získalo pevné křivky? Po pár týdnech jste však zjistily, že místo očekávaných tvarů jsou vaše nohy spíš objemnější, a ne naopak? Jak je to možné? Víme!

Článek

Tohle se stalo sedmadvacetileté čtenářce Ivaně. „Naposledy jsem pravidelně cvičila na střední škole, a i když nemám problémy s váhou, má kondice byla dost zoufalá,“ vypráví Ivana a popisuje, jak před čtvrt rokem začala chodit pravidelně dvakrát týdně na powerplate. Najednou ale měla pocit, že se hůř dostává do svého oblečení a že jí nohy natékají. Co se stalo?

Odhalte viníka

Příčin nateklých nohou může být mnoho. Jak uvádí MUDr. Jan Hlusička: „Od zadržování vody v těle přes reakci těla na vysoké teploty počasí až třeba po následek sedavého zaměstnání.“ Podrobně jsme o příčinách psali zde.

Ale kvůli cvičení? „Je toho víc, co může otok způsobit,“ uvádí fitness trenér Jakub Šula: „Může to být v důsledku jiného zatížení, než je tělo zvyklé. Také mohou otékat kvůli špatné stravě – nadměrnému příjmu, či naopak nedostatku sacharidů – svaly pak špatně regenerují,“ pokračuje trenér. Za další příčiny pak uvádí nízký příjem tekutin, špatný lymfatický systém nebo kombinaci vícero těchto faktorů.

Foto: thinkstock

Máte-li nohy celý den dole, je třeba jim dopřát i opačnou polohuFoto: thinkstock

Neskládejte zbraně

Ale abyste se hned neplašily a nezahazovaly svoji čerstvě koupenou permanentku do fitka: „Je běžné, že se vám po absenci pohybu, v důsledku nové zátěže svaly lehce zvětší,“ doplňuje trenérka Aneta Procházková. Ale nemáte se strachovat: podle ní po měsíci dvou si tělo zvykne. Pokud i poté budete mít pocit, že jste stejně jako Ivana nateklé, je dobré podle odborníků změnit cvičení.

„Zkuste tělo zatěžovat jinak – ať už jiným počtem opakování, izolovanými nebo naopak kombinovanými cviky,“ radí Jakub Šula. Funguje princip s nižší vahou a vyšším počtem opakování, kombinace silového s vytrvalostním tréninkem. Anebo můžete zcela změnit typ cvičení: posilovnu vyměnit za pilates, spinning za běhání...

Foto: -); thinkstock

Studená sprcha? Pomůže zahnat nejen nateklé nohy...Foto: -); thinkstock

Komprese a ledová sprcha

A co nakonec Ivaně pomohlo? „Místo powerplate jsem začala chodit jednou týdně k trenérce, která dohlíží na to, aby svalová zátěž byla přiměřená,a přidala jsem si jednou týdně běhání,“ popisuje Ivana. Změnila prý také stravu, v níž měla příliš sacharidů a přidala více bílkovin… Upravila ještě další drobnosti: Zafungovaly jí i kompresní podkolenky, které stahují lýtka, zlepšují cirkulaci krve. A také židlička pod stolem, na kterou si nohy opře, když celý den sedí u stolu.

A ještě také...

Trenérka Procházková přidává ještě další tipy: „Po zátěži je také dobré nohy prokrvit studenou sprchou a nejít si hned sednout do kanceláře, ale tak čtvrt hodinky jít svižnou chůzí,“ dodává. A pokud přijdete večer z práce, hoďte si nohy na stůl (obrazně řečeno): Pomůže, když uděláte svíčku nebo je ve stejné poloze opřete třeba o stěnu a počkáte, dokud se vám „neodkrví“ špičky.

Přejemne vám příjemné cvičení bez vedlejších účinků!

Reklama

Související témata:

Načítám