Hlavní obsah

Záchod v koupelně: Ano, nebo ne?

Foto: Villeroy a Boch

Užívání koupelny se záchodem je věcí dohodyFoto: Villeroy a Boch

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho je to praktické řešení, druzí to naopak považují až za nechutné: jde o to, zda umístit toaletu do koupelny, nebo pro ni zachovat samostatnou místnost. Každé řešení má svá pro i proti.

Článek

Podle průzkumu firmy, vyrábějící vybavení koupelen, má pouze 22 procent lidí toaletu v koupelně, zbytek – tedy 78 procent – zvolilo oddělenou variantu. I když je třeba podotknout, že o tom zda spojit, nebo ne, rozhodují nejen naše přání, ale i předpisy. Ty stanoví, že v bytě, který má více než dvě místnosti, musí být samostatná toaleta. To znamená, že spojit obě místnosti lze v menších bytech a pak naopak v těch velkých, kam se vejdou dva záchody – jeden je oddělený, druhý v koupelně.

Foto: Laufen

Spojení obou místností především ušetří místoFoto: Laufen

Proč je spojit?

Hlavní důvod, proč někteří chtějí spojit obě místnosti, je především úspora místa. V takovém případě nám mizí zeď, kterou lze ale nahradit pro větší pocit soukromí skleněnou přepážkou, a také jedny dveře. U některých panelových domů i starších bytovek bylo bohužel dispoziční řešení takové, že dveře na toaletu byly hned za těmi vstupními. Člověk pak cestou na záchod musel projít „špinavou zónou“ a roznášel nepořádek po celém bytě. Zde propojení určitě pomůže.

Naopak za největší nevýhody se považuje ztráta soukromí a zápach. Je pravda, že pokud se propojí koupelna s toaletou, je třeba si doma nastavit pravidla. Tedy zda si jeden člověk zabere vždy celou místnost pro sebe, anebo jestli nechá odemčeno, aby když se půjde koupat, mohli ostatní používat toaletu či umyvadlo. Samozřejmě když se o byt dělí dva lidé, je to mnohem jednodušší, než když tady bydlí čtyřčlenná rodina.

Foto: Villeroy a Boch

Samostatné WC může být jen pro hostyFoto: Villeroy a Boch

Zápach nemusí být problém

Zatímco užívání koupelny je věcí dohody, zápachu se lze zbavit mnohem jednodušeji. Stačí k tomu správně fungující odvětrání koupelny a toalety. To by nám ale mělo fungovat, i když máme oba prostory oddělené, kromě jiného tak bráníme vzniku plísní.

Že máte doma větrák už dávno a nemůžete rodinu donutit k tomu, aby ho pouštěla? Pak ho nechte napojit na stejný vypínač, jakým rozsvěcujete světlo, je to docela jednoduché. Každý, kdo si rozsvítí, zároveň začne větrat.

Existují ale i sofistikovanější a zároveň dražší systémy. Patří mezi ně i ten, kdy se zápach odvádí přímo ze záchodové mísy. U závěsných záchodů se splachovací nádržkou zabudovanou do zdi se v trubce udělá odbočení a to se napojí na větrací potrubí. Tím se odsává zápach přímo ze záchodové mísy. Odbočka je pak napojena na centrální větrací systém nebo samostatně na ventilátor.

Další ze systémů odvodu zápachu přímo z mísy aktivujeme už tím, že dosedneme na prkýnko. Může za to senzor v prkýnku, který je citlivý na tlak. Vznikající molekuly zápachu se svádějí pomocí speciálního vzdušného kanálku do vysoce výkonného filtru, který váže pach a zpět pouští pouze menší molekuly čistého vzduchu. Příplatek za takové „přebudování“ toalety se podle typu pohybuje od šesti tisíc korun výše.

A jaké máte zkušenosti s toaletou v koupelně vy? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám