Hlavní obsah

WC prkénko? Měkké jako křesílko!

Foto: Roca

Sedátka ze speciální textury jsou měkkáFoto: Roca

Reklama

Výběr záchodového prkénka moc často neřešíme. Pokud kupujeme novou toaletu, je její součástí. Když nám praskne, jdeme do obchodu a koupíme bílé, nejlépe to nejlevnější. A tak ani nevíme, že i posezení na toaletě může být díky novým materiálům příjemně měkké jako na sedačce.

Článek

Nabídka záchodových prkének je opravdu široká. A to nemusíme být zrovna veselé povahy, které si zvolí to „zdobené“ ostnatým drátem či žiletkami zatavenými v plastu. Existují i elegantní řešení!

Funkčnost na prvním místě

Pokud nepovažujeme záchodová prkénka za doplněk, zpravidla sáhneme po nejlevnějších bílých sedátkách z termoplastu, která lze pořídit i za 110 korun.  Ale... Protože nejsou příliš tuhá, může je člověk vyšší váhové kategorie velmi brzy zničit, prostě prasknou. Navíc snadno pohlcují nečistoty a poškrábají se.

Dražší, pohodlnější a kvalitnější jsou sedátka duroplastová. Mnohem lépe odolávají nečistotám a škrábancům, ale také se mohou „pochlubit" dokonalejším tvarem. Jejich cena se však pohybuje kolem tisícikoruny. Na rozdíl od levnějších sedátek lze u duroplastových dosáhnout stejného barevného odstínu jako u sanitární keramiky. Mohou být nejen jednobarevná, ale také se dají pořídit ve výrazných pastelových barvách nebo zdobená už zmiňovanými veselými obrázky a motivy.

Dřevěný návrat k tradici

Dokonalejší výrobní technologie dovolily dřevu, aby se čím dál častěji objevovalo v koupelně. A architekti i designéři dřevo v koupelně také preferují. Není proto divu, že se vyrábí spousta dřevěných záchodových sedátek za 500 až 1000 korun. Podobně jako u všech výrobků ze dřeva i tady je důležité ošetření. Lak by neměl být nikde poškozen, jinak by se do dřeva brzo dostala vlhkost a sedátko by dosloužilo rychleji, než očekáváme. Konkurenci dřevěným sedátkům mohou dělat sedátka vyrobená z MDF desek. Jde o materiál, který se díky své odolnosti používá například na výrobu kuchyňských pracovních desek. Jde o dřevo slisované pod tlakem a opatřené laminátovou vrstvou. Proto tato sedátka mnohem lépe odolávají vodě než klasická dřevěná.

Foto: Roca

Stále oblíbenější jsou i dřevěná sedátkaFoto: Roca

Přírodní materiály ale mají při výrobě záchodových prkének větší zastoupení, než možná víme. Překvapit nás totiž mohou i ta bílá. K jejich výrobě lze totiž použít opravdu netradiční suroviny: skořápky z mandlí, ořechů a lískových oříšků. „Jde o velice kvalitní dřevo s vysokou hustotou. Skořápky se rozemelou na jemný prášek, poté se k nim přidá pryskyřice, která se během lisování při vysoké teplotě dokonale spojí s dřevěným práškem. Po zchladnutí a vyjmutí z formy se obrousí nerovnosti a poté se sedátko natře pěti vrstvami laku. Toto přírodní sedátko je pak příjemně hřejivé, pevné a odolné proti nárazu," popisuje Alena Machátová ze společnosti Laufen CZ.

Na trhu se objevila i velmi zajímavá novinka sedátka měkká a pohodlná třeba jako čalouněná křesílka. Prkénka samozřejmě nejsou potažená látkou, ale vyrobená ze speciální textury. Ta patří mezi zcela nové high-tech materiály navržené speciálně pro koupelny. Nová prkénka jsou na povrchu jemná, posezení je na nich opravdu pohodlné. Zároveň je snadno umyjeme. Ale odpovídá tomu i cena 5260 korun.

Padání zakázáno

Pokud si kupujeme celou toaletu se sedátkem a nebereme zrovna ta nejlevnější, je pravděpodobné, že sedátko už bude vybavená takzvanou brzdou. Díky ní při zavírání jak sedátko, tak poklop nespadnou volným pádem dolů, což často doprovází nepříjemná rána a někdy i prasknutí prkénka. Výrobky opatřené brzdou naopak budou pomalu a potichu samy „sjíždět“ dolů.

Jak u těch dražších, tak levnějších bychom měly dávat pozor na to, jak jsou k toaletě připevněná. Raději pak sáhneme po těch, která lze snadno sundávat. Ušetří nám to spoustu práce při úklidu. Stačí je totiž „odcvaknout“ a osprchovat. Nikde nemáme žádné panty a šrouby, kde by se usazovala špína a prach.

Jedno však záchodová prkénka ale stále nedokážou – sama se sklopit, když toaletu opouští naše drahá polovička a opět na to tak nějak zapomněla. Že by výzva pro firmy, s jakou novinkou přijít další rok?

Reklama

Související témata:

Načítám