Hlavní obsah

Založit zahradu na podzim? Ideální!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při výběru dřevin rozhoduje i barva listůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud stojíte před zakládáním zahrady nebo její celkovou renovací, máte skvělou příležitost vytvořit zelené útočiště přesně podle svých potřeb, snů a přání.

Článek

Podzim je totiž ideálním obdobím pro zakládání zahrady. Pokud budete provádět určité terénní úpravy, jako je stavba chodníků a cestiček, opěrných zídek či skalek, zem má přes zimu dostatek času, aby slehla. Na jaře potom stačí pouze osadit rostliny.

Pokud plánujete v zahradě stromy či keře, přichází ten správný čas na jejich výsadbu - už není takové horko a do zimy má rostlina ještě dost času, aby si vytvořila dostatečný kořenový bal.

Kniha, nebo architekt?

Zahrada vypovídá o člověku, jeho vkusu a povaze podobně jako třeba zařízený interiér. Je proto dobré si dopřát dostatek času na její plánování. A také se nebojme zapojit svoji fantazii!

Pokud nejste zahradníci na slovo vzatí, budete při plánování potřebovat nějakou pomoc. Máte dvě možnosti - buď si nakoupíte a půjčíte odborné knihy a publikace, nebo se obrátíte na zahradního architekta.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rostliny musí mít zdravý kořenový balFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na trhu je k mání mnoho knih o zahradě i jejím tvoření. Mohou posloužit jako velmi dobrá inspirace. Ne každý je ale obdařen dokonalou představivostí, proto prohlížení fotografií a námětů vám pomůže ujasnit si, co vlastně chcete. S rezervou je však třeba brát některé konkrétní rady z doslovně překládaných knih, které pocházejí například ze zemí s mírnějšími zimami - rostliny, které tam bez újmy přezimují venku, naše mrazy snést nemusí, a podobně. Tipy na druhy rostlin pak porovnejte s nabídkou našich zahradnictví, která je v současnosti opravdu široká. Jakou mají knihy výhodu? Budou vás stát nesrovnatelně méně než rady architekta. Na druhé straně musíte hledání a rozmýšlení věnovat mnohem více času a námahy.

Pokud s rostlinami nemáte nejmenší zkušenosti a záplava informací vás spíše ještě více mate, bude naopak zahradní architekt pro budoucí krásnou zahradu velmi výhodnou investicí. Dostanete přesné plánky včetně rozpisu jednotlivých druhů rostlin, budete zhruba vědět, jak se o zahradu starat. Podle návrhu můžete dále postupovat sami, nebo vše nechat na zahradnické firmě - dnes není problém získat „zahradu na klíč".

Jak najít dobrého architekta

S výběrem zahradního architekta je to velmi podobné jako s ostatními řemeslníky - vždy jde o určitou sázku do loterie.

Že to s vámi myslí architekt opravdu vážně, poznáte třeba podle toho, že věnuje dostatek času rozhovorům s vámi. Při nich zjistí, jaká jsou vaše přání a jak budete zahradu užívat. Měla by totiž vyhovovat zájmům všech členů rodiny, náročnost na údržbu musí odpovídat zase vašim možnostem. A to jsou informace, které se nelze dozvědět jen „od stolu".

Samozřejmě že i bez konkrétních informací vám může odborník navrhnout ukázkovou dekorativní zahradu, ale pokud nebude vyhovovat rodině, může v budoucnu přinést zklamání.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Podzim není jen obdobím hrabání listíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Království zeleně

Ačkoli stavební prvky - chodníky, zídky, terasy a podobně - jsou v zahradě velmi důležité, pravou podobu jí dávají až rostliny. Dříve bývaly zahrady spíše užitkové, dnes tady chce většina z nás především relaxovat, čerpat klid a harmonii. Její estetická stránka je proto důležitá více než kdy dříve.

Květiny můžete snadno měnit a obnovovat, hrát si s jejich barvami každý rok jinak. Uděláte-li při jejich volbě chybu, za rok ji poměrně snadno napravíte.

Dřeviny - začátek podzimu je ideální dobou na jejich vysazování, však potřebují k rozvinutí své krásy dostatek času, a je důležité vybrat ty správné hned na počátku a zvolit pro ně také vhodná místa. Jenže druhů a kultivarů zahradních dřevin se v Evropě pěstují doslova tisíce - které z nich si na zahradu zasadit?

Vybírat můžete podle velikosti a tvaru stromu či keře, barvy listů, květů či plodů. A to jak podle svého přání, tak i s ohledem na místní podmínky.

Před zasazením je třeba počítat s konečným vzrůstem dřeviny. Na okraje zahrady se hodí impozantní vysoké stromy, které ji ochrání. Blízko domu najdou uplatnění spíše keře a stromy menšího vzrůstu. Ty jsou požehnáním i pro velmi malé zahrádky. Mnohé okrasné kultivary dorůstají jen několik málo metrů do výšky a jsou rozhodně lepší volbou, než když každý rok nepřirozeně zkracujeme strom vysoký.

Dřeviny se uplatní jako bariéry či předěly zahrady, vytvoří kouzelné průhledy, rozmanité výšky a tvary pro tvorbu působivých kompozic. Navíc zabraňují zbytečnému odpařování vláhy a jsou lepším větrolamem nežli zeď. A pokud je zahrada blízko rušnější komunikace, tvoří jedinečnou bariéru proti nepříjemnému hluku a prachu. Jejich blahodárný stín vám poskytne soukromí a intimní atmosféru.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Harmonie japonské zahradyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Veselé listí a vážné jehličí

Pokud má zahrada působit vzdušným, radostným a vyváženým dojmem, měly by listnaté dřeviny převažovat nad jehličnany přibližně ze tří čtvrtin. Jsou neuvěřitelně rozmanité - koruny stromů mohou mít rozložité i vzpřímené, převislé i poléhavé. U některých kultivarů je zajímavá i samotná struktura - příkladem jsou vrby, duby, buky či břízy s pokroucenými větvemi. Upoutat může i barva kůry. Listnaté stromy tak nabízejí krásný pohled i v zimě, kdy listy opadají a zůstane jemná „grafika" jejich korun.

V centru pozornosti jsou při výběru ovšem především listy. Mimo mnoha odstínů zelené mohou být i celoročně červené a vínové, bíle panašované, žlutozelené. K barevnosti se přidává ještě ozdobné tvarování, mnohé listnáče i krásně kvetou. Najdete mezi nimi i mnoho zakrslých forem, vhodných i pro malé zahrady.

Tmavá zeleň jehličnanů je poněkud vážnější. Jako pozadí však dává skvěle vyniknout světlým listům i barevným květům. Navíc oživuje zahradu i v zimě. Jehličnany jsou vhodné jako atraktivní solitéry. Dobře se z nich tvarují živé ploty, které budou na rozdíl od opadavých listnáčů chránit soukromí i v zimě. Zastřihávané kuželovité a sloupovité smrky, tisy, zeravy, cypřišky či jalovce různých odstínů pak mohou být přímo živými plastikami. Velmi však záleží na promyšleném provedení, stylu zahrady i domu. Velké zahrady si mohou dovolit hostit i půvabné a vysoké borovice.

Pro milovníky exotiky

Zahradě svědčí, když zapadá do okolní krajiny, což se týká především venkova - městské uzavřené dvorky nedávají omezení žádné. Ale místo pro vlastní ztvárnění zbývá všude.

V poslední době jsou oblíbené i různé etnické styly, okouzlující je například dokonalost a harmonie zahrad japonských, vracejí se různé historické styly. S větší citlivostí k životnímu prostředí souvisí také vzestup přírodních řešení, které se inspirují přirozenými seskupeními stromů a keřů, jejichž působivost se ještě umocňuje vhodnými solitéry. Někomu vyhovuje bujně zarostlá romantická zahrada plná růží a pnoucích rostlin, jinému jednoduché linie trávníku a keřů geometrických tvarů... Pokud máte velkou zahradu, můžete zkombinovat i více stylů, stačí je opticky oddělit.

Celkové sladění tvarů i barev stromů, keřů i bylin je však potřebné vždy.

Reklama

Související témata:

Načítám