Hlavní obsah

Žádný sex? Hrozí vám bolest hlavy, záchvaty vzteku i horší imunita!

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné intimnosti, žádné žhavé doteky, žádný sex. V životě bývají období, kdy si projdete nechtěným celibátem. Jak se podepíše na vašem těle a psychice?

Článek

Úlety na jednu noc či nezávazný sex není nic pro vás, ale navázat vážný vztah se vám nedaří. A tak jste bez sexu. Týdny, měsíce, možná i roky. Někdo s tím nemá problém, ovšem jiný může skutečně trpět. Fyzicky, ale i psychicky. Právě ženy jsou na tyhle psychické obtíže náchylnější. Co vám tedy hrozí, když už si ani nepamatujete, kdy naposled jste měla sex?

Nejvíc trpí mozek

Všechno začíná v hlavě, takže i sexuální půst začne nejdřív trápit psychiku; pokud patříte k těm citlivějším, kterým sex skutečně chybí. Nejspíš budete nervózní, bez nálady a vznětlivé. Může narůstat také agrese, i když to je spíš problém mužů, kteří si tak nahrazují absenci milostného vybití.

Pokud jste ale bez sexu opravdu dlouho (rok a více) mohou se projevit mnohem větší a závažnější psychické obtíže. „Může se objevit pocit hluboké frustrace až zoufalství. Tyto stavy bývají spojeny také s pocitem beznaděje a ženy mohou upadnout i do hluboké deprese,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

Na vině je totiž neschopnost většiny žen rozlišovat mezi potřebou sexu (fyzického potěšení) a touhou po partnerství (spřízněné duši). Něžné pohlaví má tyhle potřeby většinou spojené, takže by se dalo říct, že strádají dvakrát tolik. „Terapie u mě podstupují ženy, které si kvůli tomu připadají pro muže nepoužitelné. Jsou bez dlouhodobé sexuality odpoutané od svého těla a viní za to sebe,“ popisuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Dalším výrazným důsledkem nedostatku sexu je tak klesající sebevědomí a pocity, že nestojíte za nic a nikdo se s vámi milovat nechce.

Foto: tamarabegucheva, Shutterstock.com

Nechtěný celibát může způsobit řadu psychických problémůFoto: tamarabegucheva, Shutterstock.com

Fyzická bolest

Jelikož tělo na psychiku velmi citlivě reaguje, sexuální půst se může nepříjemně projevit i po fyzické stránce. Bolí vás často hlava, špatně spíte, zhoršila se vám pleť, jste unavená a bez energie. To jsou nejčastější fyzické příznaky nedostatku sexu.

Psychická nepohoda zhoršuje například i nejrůznější chronické neduhy, kterými lidé trpí, například alergie, ekzémy, chronické záněty. Podle nejrůznějších studií nedostatek sexu snižuje dokonce imunitu, takže můžete být náchylnější na různé nemoci.

Využijte to ve svůj prospěch

Život bez sexu ale nemusí být nutně utrpení, může sehrát i pozitivní úlohu. „Tohle období může být výzvou, jak si najít vztah k sobě samé a naučit se hýčkat. Můžete najít, co se vám líbí, naučit se vnímat a přijímat krásu a rozkoš svého těla, kterou si můžete dát i sama sobě,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Jak dodává, lidé nejsou stroje a nepotřebují mít sex pořád. „Sexualita do života patří, je to součást velkého balíčku. Je ale důležité naučit se zvládat i období bez sexu. Ne tím, že v sobě touhu zabijete, ale naučíte se ji dávat samy sobě,“ dodává Lucie Mucalová.

Jak dlouho jste vydržela bez sexu?

Načítám