Hlavní obsah

Zaháníte stres, hádku nebo nepohodu jídlem? Můžou za to vaši rodiče!

Foto: Thinkstock

Kompenzujete stres jídlem? Vyčiňte za to svým rodičům!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jste ve stresu, uklidníte se dortem. A domácí hádka? Tu zažehná jen pořádná večeře s vínem a kamarádkou. Poznáváte se? Možná vás překvapí, že za váš jídelní zlozvyk mohou rodiče!

Článek

Podle studie lékařky Pam Spurr 90 procent diet selhává proto, že se emočně rozhodíte a útěchu hledáte v jídle, často takovém, které vaší postavě ani trochu neprospívá. Ale nejde jen o postavu a hubnutí, obecně není zahánění nepříjemných pocitů přejídáním se nebo sladkými či smaženými pokrmy zdraví prospěšné.

U koho se podobný stravovací zlozvyk nejčastěji vyskytuje? Bývají to lidé, kteří:

  • nesnadno projevují emoce, pokud je někdo rozčílí, zraní nebo otráví,
  • si nevidí do pusy a v emočně vypjatých situacích říkají věci, kterých později litují,
  • nedokáží říct rodině, přátelům či partnerovi, že si jich málo všímají, přestože je to trápí,
  • když se cítí nepříjemně, nedokážou to sami změnit (například když je jim v restauraci zima, nezvládnou požádat obsluhu, aby zavřela okno),
  • mají pocit, že jsou jejich kvality v zaměstnání přehlíženy,
  • žijí v trvalém stresu a absolutně netuší, kde začít se změnou,
  • jsou znudění každodenním životem,
  • neustále doplňují zásoby oblíbeného jídla, aby ho v případě „potřeby“ měli po ruce.
Foto: Thinkstock

Prvním krokem je přiznat si, že tento problém vůbec máteFoto: Thinkstock

Poznali jste se? V tom případě je vysoce pravděpodobné, že čas od času bojujete s tím, že jíte na uklidnění. A asi také dobře víte, že toto uklidnění je jen dočasné a s problémem se budete muset později poprat tak jako tak. Proč tedy po jídle stále saháte a nemůžete si pomoci? Proč emoční nestabilitu neřešíte jinak?

Za vším hledej rodiče

Studie uveřejněná v britském deníku Daily Mail vysvětluje, že za tímto pro postavu nežádoucím zvykem stojí vaši rodiče. Vzpomínáte si, co se stalo, když jste jako malí spadli z kola? Pokud jste plakali a mamka vás uklidnila lízátkem, nebo zmrzlinou, asi už tušíte, v čem je zakopaný pes. Obdobně na vás mohla působit situace, kdy například otec po partnerské hádce vyrazil na pivo a máma zasedla k zákusku.

Foto: Thinkstock

Děti rodiče napodobují i co se stravovacích návyků týčeFoto: Thinkstock

Jak se tedy tohoto zlozvyku zbavit? Prvním krokem je si vůbec uvědomit, že tento problém máte. Pak až můžete pracovat dále!

Pomáhá řešit emočně vypjaté situace ihned, ne je zametat pod koberec a dusit je v sobě. Měli byste také tyto nezdravé svačinky a sladkosti zcela odstranit z domácnosti i z práce. Víte o sobě, že po náročném jednání často míříte na sladkost rovnou do kuchyňky? Zakažte si tam chodit a vymyslete si jiný program – třeba že zavoláte kamarádce či partnerovi. Vyplatí se také jídlo do práce chystat – v odměřeném množství. Nesníte toho pak příliš a ani nebudete muset vyrazit naproti do smíšenky a nakoupit toho více, než musíte.

A jak to máte vy? Uklidňujete se dortem, brambůrky, nebo svoje emoce zvládáte?

Reklama

Načítám