Hlavní obsah

Zahrádkáři, je čas vybírat! Jaká rajčata vám sousedi budou závidět?

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jíte hodně rajčat? Děláte dobře. Obsahují množství zdraví prospěšných látek, ale s jejich chutí to někdy bývá horší – kupované plody často chutnají spíš jako umělá hmota. Co s tím? Vypěstujte si vlastní.

Článek

Rajčata nabízejí nepřeberné množství odrůd, které se liší tvarem, barvou, velikostí i chutí. Kromě klasických červených můžete ochutnat plody oranžové, žluté, fialové, a dokonce i pruhované. Na výběr je i z rozličných tvarů a velikostí: rajčátka hladká i žebernatá, kulatá či podlouhlá, drobná jako třešně i půlkilogramoví obři. Liší se samozřejmě také podmínkami pro pěstování, a proto si každý zahradník vybere – ať už se chystá osázet rajské plantáže, nebo třeba jen jeden truhlík na balkoně.

Keříček, nebo čahoun s tyčkou?

V první řadě se musíte rozhodnout, jaké odrůdy zvolíte z hlediska růstu. Primárně se rajčata dělí na dva druhy: keříčková a tyčková. Tyčková v dobrých podmínkách dorůstají i více než dva metry do výšky, takže vyžadují patřičnou oporu a v průběhu růstu jim musíte vylamovat boční výhony z úžlabí listů.

Keříčková rajčata budou vysoká jen asi metr, postranní výhony se u nich nechávají a oporu většinou nepotřebují – péče je tedy snazší. Nižší vzrůst je ideální pro pěstování v malém skleníku či fóliovém krytu, kam by se tyčková rajčata nevešla, nebo na ploše, kde hodně fouká a vysoké rostliny by mohly přijít k úrazu.

Foto: eugenegurkov, ČTK

Rajská jablíčka jsou vynikající a jejich použití je mnohostrannéFoto: eugenegurkov, ČTK

Nejoblíbenější tyčková rajčata

Už víte, jakou velikost? Pokračujte dále ve výběru podle svých představ. U tyčkových rajčat jsou dlouhodobě nejoblíbenější odrůdy Start F1 či Tornádo F1, které mají kulovité až ploše kulovité hladké plody s výbornou chutí, a dále Bejbino F1, jehož plody nabízejí typické aroma a exkluzivní chuť. Chcete něco méně tradičního? Zkuste třeba Beefmaster VFN F1 – maxirajče s atraktivními obřími plody dorůstajícími hmotnosti až 400 gramů. Ve skleníku nebo fóliovníku také skvěle poroste Pedro F1 se středně velkými, dobře vybarvenými a hladkými plody, jež se dají skladovat i déle než tři týdny.

Populární keříčkové odrůdy

Mezi keříčkovými rajčátky zkuste třeba velmi ranou odrůdu Šejk – dává velké, výrazně červené a podlouhlé plody. Listovým chorobám dobře odolávají Titan nebo Triton. Nemáte-li rádi, když rajčata praskají, zkuste odrůdu Darinka F1, a pokud nemůžete vyčlenit rostlinám dost místa, velmi kompaktní keř odrůdy Karla se vejde i na malou zahrádku.

Foto: Vitalii Marchenko, Shutterstock.com

Rajská jablíčka mají tolik odrůd, že si vybere každýFoto: Vitalii Marchenko, Shutterstock.com

Rajský balkon

Nemáte-li zahrádku, nezoufejte. Výborné tomaty si můžete vypěstovat nejen v truhlících, ale dokonce i v květináčích na balkoně či na terase. Balkonové odrůdy mívají přibližně dvoucentimetrové sladké plody, jsou velmi úrodné, brzy plodí a sklízet je budete až do zámrazu. Vynikající je odrůda Vilma červená: rostlina dosahuje ani ne půl metru a celé léto bude obsypána velkým množstvím malých rajčátek. Máte rádi změnu? Odrůda Aztek nabídne velmi chutné žluté plody.

Na své si přijdou i milovníci závěsných nádob – převislé odrůdy vytvoří bohatou a praktickou dekoraci. Vhodný je třeba Tumbling Tom – výrazně větví a má lahodné drobné plody velikosti třešně, varianta Red červené, varianta Yellow žluté.

Prosvětlit a zalévat

Vybrali jste? Tak hurá pro sazenice. Rajčata nesázejte na stejný záhon, kde jste je pěstovali loni. Nezapomeňte, že mají hluboký a silný kořenový systém, a živiny a vláhu si umějí vytáhnout i z větší hloubky a z větší plochy. Zalévejte je tedy méně často, ale zato pořádně. Při růstu odstraňte spodní listy až po první plody, zajistíte tak prosvětlení rostliny.

Máte s pěstováním rajčat zkušenosti, nebo se na to letos chystáte poprvé?

Reklama

Načítám