Hlavní obsah

Zahraniční remaky českých pohádek: na které se těšíme?

Foto: The Angel Story, Shutterstock.com

Foto: The Angel Story, Shutterstock.com

Reklama

Norové si zamilovali českou Popelku natolik, že se rozhodli natočit novou, vlastní verzi. Vánoční pohádka ale není zdaleka jediným snímkem, který zahraniční tvůrce oslovil. Které české filmy a seriály se budou točit – a dokonce s hollywoodským hvězdným obsazením?

Článek

Pohádka Tři oříšky pro Popelku (1973) je klasikou nejen v Česku. Své fanoušky si našla třeba i v Německu, v Norsku dokonce natolik, že se chystá její remake. Role Popelky připadne norské popové zpěvačce Astrid S., podle které představuje odvážný a „cool“ vzor mladé dívky. Popelka ale není jediná, na jejíž tuzemský úspěch se snaží navázat v zahraničí. Které další české filmy a seriály se budou točit v mezinárodní produkci? A kdo nahradí české hvězdy?

Anděl Páně / The Angel Story

O tom, že české pohádky mají ve světě dobré jméno svědčí fakt, že po námětu v tuzemsku se delší dobu rozhlížel i mistr fantazie režisér Tim Burton (62). Nakonec se rozhodl pro adaptaci jedné z nejúspěšnějších porevolučních českých pohádek – Anděl Páně. Na roli anděla Petronela oslovil Brada Pitta (57), Jiřího Bartošku (74) má nahradit neméně fešný George Clooney (59). „Vždycky jsem toužil po velkých rolích, ale že si střihnu rovnou Boha, o tom se mi nesnilo ani po pěti pressech s mlékem,“ komentovala s trochou nadsázky své obsazení hollywoodská superstar.

Pohádkový příběh doprovodí hudba Dannyho Elfmana (67), jak je již tradicí, pokud jde o filmy Tima Burtona. Skladatel se ale nechal slyšet, že namísto klasických vánočních melodií by se chtěl vydat cestou trochu více alternativní. Tak snad tento uznávaný hudebník ví, co dělá. Konec konců složil téma i k pohádkovým příběhům jako Karlík a továrna na čokoládu (2005) nebo Alenka v říši divů (2010).

O tom, zda se v pohádce objeví Burtonův dvorní herec Johnny Depp (57), zatím hollywoodská média jen spekulují, nás by ale v roli Uriáše docela zajímal.

Nemocnice na kraji města / The Hospital at the End of the City

Objektem zájmu se stal i kulturní klenot z dob socialismu. Kanadský režisér a scénárista Jean-Marc Vallée (58), který má za sebou seriály Sedmilhářky a Ostré předměty, se rozhodl podívat se na Nemocnici na kraji města (1976–1981). „Všechno je teď takové rychlé, klipovité. Tady je vidět stará dobrá filmová škola. Je krásné budovat napětí pomocí pomalých, dlouhých záběrů a pohledů na mlčící tváře protagonistů,“ těší na nový způsob vyprávění samotný režisér. A kdo by měl podle něj obsadit klíčové role?

„Chtěl bych role obsadit trochu nestereotypně. Doktora Sovu by měl podle mého názoru hrát Bruce Willis (66). Lidé ho mají sice spojeného s akčnější hereckou polohou, ale myslím, že jedině on bude umět uhrát to drama a napětí pod zdánlivě klidnou tváří,“ říká režisér. Roli nastupující mladé lékařky Čeňkové chce svěřit hvězdě seriálu Koruna Emmě Corrin (25), která skvěle ztvárnila princeznu Dianu. Koneckonců, Corrin nedávno změnila účes a ještě více tak vyniká její podoba s představitelkou oblíbené doktorky, Eliškou Balzerovou (71).

Foto: Profimedia.cz

Umíte si Bruce Willise představit jako doktora Sovu?Foto: Profimedia.cz

Kdo ovšem dokáže mlčky uhranout doktora Blažeje stejně dobře, jako sestřička Ina? Hovoří se Kaie Gerber (19), mladičké herečce a modelce, dceři bývalé topmodelky Cindy Crawford (55). Její tmavé oči a laní pohled by mohly být dostatečným vybavením pro tuto roli, informaci ale ještě tvůrci nepotvrdili. Stejně tak není jasné, která herečka by se mohla hloupostí nadnášet jako holubička a ztvárnit Martu Huňkovou.

Jisté ale je, že seriál by se měl objevit na streamovací platformě Netflix v druhé polovině příštího roku.

Vlastníci / Co-Owners

V rovině spekulací je i poslední novinka. Schůze vlastníků bytových jednotek probíhají asi ve všech zemích podobně. Zřejmě proto se svérázné komedie Vlastníci (2019) režiséra Jiřího Havelky (40) rozhodli chopit i v zahraničí. Podrobnosti zatím nejsou známy, informace unikla z okolí herce Jasona Priestleyho (51), kterého si mnozí z vás budou pamatovat jako Brandona Walshe z kultovního seriálu Beverly Hills 90210. Priestley by měl ztvárnit postavu pana Švece, kterou ve filmu skvěle zahrál David Novotný (51). „Viděl jsem kousek původního filmu a vím, že má postava věnuje pozornost spíše bábovce od sousedky a lahvi alkoholu. To je od supersprávňáka Brandona docela fajn posun,“ komentoval prý herec svoji novou hereckou příležitost. A my jen doufáme, že dají šanci i Donně a pustí ji nejen k maturitě, ale třeba i do filmu jako zapisovatelku a strážkyni pravidel schůze.

Kdo ví, možná si ale Jason Priestley z nás jen vystřelil (a nejen on), konec konců, dnes je 1. dubna.

Reklama

Načítám