Hlavní obsah

Zákeřné citrusy: Zapíjíte léky grepovým džusem? Ohrožujete své zdraví

Foto: iordani, Shutterstock.com

Foto: iordani, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citrusy jsou ceněné potraviny zejména pro obsah vitaminů B, C a K, flavonoidů a dalších prospěšných látek. V určitých situacích ale mohou uškodit – především tehdy, když spolu s nimi užíváte některé léky. V těchto případech si dejte na citrusové plody pozor!

Článek

Podíváte-li se do příbalového letáku, nezřídka narazíte na větu, že účinnost příslušného léku mohou negativně ovlivňovat grapefruity. Berte to vážně – stojí za tím látky furanokumariny a kromě grepů jsou i v dalších citrusech.

„Možnost interakce s léky obvykle klesá s tím, jakou běžnou velikost příslušné citrusové plody mají. Není tedy třeba mít obavu z citronů, mandarinek ani klasických pomerančů,“ uvádí farmaceut Josef Suchopár ze společnosti DrugAgency. Kromě grepů je obezřetnost na místě také u hořkého sevillského pomeranče, pomela a limetky.

Citrusy zvyšují riziko předávkování

Nebezpečí furanokumarinů spočívá mimo jiné v tom, že tlumí činnost enzymu CYP3A4. Ten běžně způsobuje, že se do organismu z trávicího traktu vstřebá jen část účinné látky konkrétního léku. Výrobci léčiv s touto aktivitou enzymu počítají, a proto jich do svých produktů přidávají více. Když však furanokumariny z citrusů aktivitu enzymu potlačí, hrozí, že se člověk danými léky předávkuje, přestože užil předepsané množství – vstřebá se jich totiž víc.

„Jako příklad lze uvést látku simvastatin užívanou při vysoké hladině ‚zlého‘ LDL-cholesterolu. Je-li užita po vypití grepové šťávy nebo současně s ní, může dojít v podstatě k podobnému výsledku, jako kdyby pacient užil místo jedné tablety deset pilulek,“ přibližuje Josef Suchopár.

Narušené vstřebávání léčiv

Efekt grepu a dalších uvedených citrusů ale může být i opačný: vstřebávání léků mohou zpomalit a zmenšit tak jejich působení. „Například fexofenadin, který se používá při různých alergických projevech, má po zapití grepovou šťávou snížené vstřebávání, takže bude méně účinný,“ uvádí farmaceut. Zmíněné antihistaminikum se totiž absorbuje cestou takzvaného aktivního transportu, který mohou látky v citrusech blokovat.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Když užíváte léky, nezapomeňte si přečíst příbalový leták: může tam být varování před grepy či dalšími citrusyFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Tato léčiva nekombinujte

Riziková léčiva nezastupuje pouze zmíněný simvastatin a fexofenadin, ale i celá řada dalších, běžně užívaných látek. V následujícím výčtu najdete účinné látky, jejich názvy se ale nemusejí shodovat s obchodním jménem léku. Proto čtěte i složení. Uvedený seznam navíc není ani zdaleka kompletní. Nežádoucí účinky jsou různé: u léků na hypertenzi to může být bušení srdce a mžitky před očima, u léků na cholesterol poškození a bolesti svalů. V případě antidepresiv může jít o halucinace, únavu i poruchy srdečního rytmu.

  • Na cholesterol - lovastatin, atorvastatin, simvastatin
  • Na vysoký krevní tlak - felodipin, losartan, nifedipin
  • Na ředění krve - clopidogrel, rivaroxaban, ticagrelor
  • Proti depresím a na uklidnění - diazepam, bupropion, ziprasidon, quetiapin
  • Ovlivňující srdeční rytmus - dronedaron, amiodaron
  • Proti bolesti - oxycodon, fentanyl
Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Citrusový džus je plný antioxidantů, léky jím ale raději nezapíjejteFoto: mama_mia, Shutterstock.com

Nejhorší kombinace

„Jedna sklenice třeba grapefruitové šťávy jednorázově většinou nevadí, ale její pravidelné pití může způsobit, že se enzymy odbourávající léky v tenkém střevě ani nestačí vzpamatovat. Pokud se šťáva vypije za čtyři hodiny po užití léků, obvykle nemá žádný měřitelný vliv na jejich krevní hladiny. V současnosti již víme, že pro pacienta je nejhorší vypít šťávu a současně nebo do jedné hodiny užít lék. V takovém případě jsou změny, které to může vyvolat, největší,“ vysvětluje Josef Suchopár.

Určité riziko ale existuje vždy a ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček doporučuje vyřadit inkriminované citrusy z jídelníčku raději úplně: „K ovlivnění léků postačí i menší množství například grapefruitové šťávy, a proto bych nedoporučoval jíst vůbec žádné rizikové citrusy, pokud užíváte léky, jejichž účinek může být tímto ovocem ovlivněn.“

Opatrně také s marmeládou ze sevillských pomerančů. Namazaný chléb sice představuje zanedbatelné ohrožení, ale není zaručeno, že nadměrná konzumace nebude mít negativní vliv. Tepelná úprava totiž nehraje roli.

Věděli jste o interakcích citrusů s léky?

Související témata:

Načítám