Hlavní obsah

Chřipka útočí: Pozor na předávkování léky! Co můžete kombinovat a kdy hrozí nebezpečí?

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipková sezona je v plném proudu, a kdo nemá po ruce léky na bolest a snižování horečky, jako by nebyl. Než je však do sebe začnete sypat jako neškodné bonbony, zjistěte, zda neužíváte příliš mnoho účinné látky. Předávkování je nebezpečné a dá se na něj i umřít.

Článek

Právě teď se Česká republika nachází ve fázi plošné chřipkové epidemie. Nesnažte se být za hrdiny a nemoc pomocí volně dostupných léků překonat. Skutečnou chřipku opravdu nerozchodíte, navíc byste si mohli zadělat na pořádný malér – třeba předávkování paracetamolem. To je léčivá látka, která se nachází v přípravcích, jako je Paralen nebo Panadol a pomáhá ke snížení horečky (jak srazit horečku bez léků) a odbourává bolest. Při nedodržení správného dávkování může vést dokonce až k úmrtí v důsledku selhání jater či jiných životně důležitých orgánů. Je důležité si hlídat časový odstup a zároveň i dávku, kterou denně vaše tělo přijme.

Připravte si kalkulačku

Tablety se nejčastěji vyrábí s obsahem účinné látky 500 mg, existují ale i s nižším obsahem, které jsou vhodné třeba pro děti. Denní dávka u dospělého člověka by nikdy neměla překročit čtyři gramy (tj. 4000 mg), což je osm tablet za den. Když ale do sebe nasypete takové množství léků najednou, rozhodně vám to neuleví. Musíte si dávat mezi tím několikahodinové pauzy, aby tělo dokázalo z jater vyloučit zbytek toxických látek.

Jestli si vezmete pouze jeden Paralen 500, za čtyři hodiny si můžete vzít klidně další. Pokud jste zvyklí brát si dva najednou (1000 mg je také nejvyšší možné množství), počkejte raději mezi dávkováním šest hodin. Problém ale může nastat v tom, že v mezidobí lidé často sahají po dalších lécích, které by jim ulevily, ale často si neuvědomují, že účinná látka v nich je stejná. Proto je potřeba toto hlídat a číst příbalové letáky.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Příliš vysoké dávky medikamentů uzdravení neuspíší, ale mohou vám zničit játraFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Spása v podobě nápojů?

Stále větší oblibě se těší horké léčivé nápoje jako Coldrex, Vicks, Febrisan nebo Paralen Grip – i jejich hlavní účinnou látkou je paracetamol, je ovšem doplněn o další, například guaifenesin, který napomáhá vykašlávání, anebo fenylefrin-hydrochlorid, jenž zase zmírňuje zduření nosní sliznice. Tyto nápoje jsou vhodné pro nemocného, který má kromě horečky a bolestí navíc kašel nebo rýmu jak trám. V opačném případě jsou vlastně zbytečné – léčíte jimi potíže, které nemáte. A navíc: horké nápoje stojí kolem sta a více korun, zatímco balení tablet Paralenu nebo Panadolu je o více než polovinu levnější a uleví stejně.

Proč byste si na ně ale měli dát pozor při léčbě chřipky, je to, že můžete zapomenout připočítat do denního dávkování tento podíl paracetamolu. Když si pak dáte dva Paraleny, zapijete to horkým nápojem, tak vaše játra dostanou najednou dávku 2000 mg, což je polovina doporučeného denního příjmu. Jeden sáček horkého nápoje totiž obsahuje často 1000 mg! Předávkování je pak jednodušší, než si myslíte.

K předávkování stačí málo  

„Předávkování paracetamolem je možné již po relativně malých dávkách – osm gramů. To je 16 tablet nebo osm sáčků silného Coldrexu za den,“ varuje magistra Lenka Zemanová z Alphega lékárny U sv. Mikuláše. Příznaky nemusejí být nijak specifické, nicméně je nepřehlédnete: do čtyřiadvaceti hodin se může objevit nevolnost, pocity na zvracení nebo přímo zvracení, pocení a bledost, případně bolesti břicha. Tyto potíže k chřipce běžně nepatří a měly by vás varovat – obzvlášť pokud tušíte, že jste to s léky asi přehnali. (Rozeznáte chřipku od virózy?)

Situaci nepodceňujte. „Dochází k různě těžkému poškození jater a klinický stav se v řádu hodin zhoršuje. Mohou se objevit krvácivé komplikace, pokles krevního tlaku, poruchy vědomí. Předávkování paracetamolem může být život ohrožujícím stavem. Vyžaduje urgentní zahájení léčby, a to i v případě mírných počátečních příznaků, jako je zmíněná nevolnost nebo zvracení,“ varuje praktický lékař Michal Lazák. Na nic tedy nečekejte a zavolejte záchrannou službu. Opatrní by měli být zejména lidé s chronickými onemocněními jater a ledvin a pravidelní konzumenti alkoholu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Když budete kombinovat vhodná léčiva, snížíte riziko předávkování a budete se cítit lépeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Chytrá kombinace vám uleví

Po čem tedy sáhnout, když lék přestává účinkovat a do další dávky zbývá ještě několik hodin? Vezměte si ibuprofen! Kromě léků s paracetamolem se na chřipku doporučuje užívat i tento lék, který – na rozdíl od paracetamolu – mnohem lépe pomůže od bolestivých svalů a kloubů. „Dokonce existuje studie publikovaná v časopise Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, která dokazuje, že kombinace paracetamolu a ibuprofenu střídavě po čtyřech hodinách je účinnější než podávání jen jednoho léčiva,“ říká lékárnice Lenka Zemanová.

To platí za předpokladu, že nemáte žaludeční vředy, vysoký tlak, případně neužíváte lék na ředění krve Warfarin – pak by vám totiž ibuprofen mohl uškodit. V takovém případě si budete muset vystačit jen s paracetamolem, a kdyby potíže neodeznívaly, poraďte se s lékařem. Samotný paracetamol je také vhodnější pro diabetiky a těhotné ženy.

Specifickou skupinou jsou malé děti. Pro ně se maximální denní dávka léčiv určuje podle věku a váhy. V příbalových letácích jsou vždy podrobné informace, ovšem můžete si spočítat i sami, kolik toho malý marod může za den spolykat. Celková denní dávka paracetamolu by neměla u dětí přesáhnout 60 mg/kg.

Saháte raději po lécích, anebo dáte více na babské rady? 

Načítám