Hlavní obsah

Zákeřný skrytý zánět: Pozor na něj, může skončit i rakovinou!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Za většinou civilizačních a chronických onemocnění stojí skrytý zánět v těle. Příčiny jeho vzniku bývají překvapivé. Známe je a víme, jak se před nimi bránit.

Článek

Chronický zánět je v podstatě nepřiměřená a nezdravá imunitní reakce organismu na některé často neškodné faktory, které trvalým působením vedou k poruchám metabolismu a chronickým nemocem. „Nevyléčená infekce, chemikálie, nekvalitní potraviny, stres, nedostatek spánku a pohybu vyvolá reakci, která sice nezpůsobí okamžité ohrožení na životě ani bouřlivou zánětlivou odezvu, ale pokud trvá, vzniká zánět dlouhodobý, chronický, vyskytující se v celém organismu,“ vysvětluje MUDr. David Frej, který se touto problematikou zabývá v knize „Stravou proti zánětu“. „Ten vyústí v různé vážné nemoci, jako je rakovina, revmatoidní artritida, kornatění tepen, senná rýma, alergie, astma a další,“ dodává lékař.

Zákeřné potíže, nelehká léčba

Nebezpečí chronického zánětu tkví v jeho záludnosti. Jeho projevy jsou velmi malé, někdy jen obtížně rozpoznatelné, a proto je nesnadné určit, o co se skutečně jedná. Směrodatný výsledek tak často udají až krevní testy. A antibiotika v konečném důsledku nejsou tím nejšťastnějším řešením. „Léčba zánětlivých onemocnění léky je v západní medicíně neúspěšná, neboť najít příčinu – na rozdíl od podávání antibiotik u infekce – není jednoduché a léky, tedy syntetické molekuly s protizánětlivým účinkem, zánět pouze potlačují a mají mnohé nežádoucí účinky,“ říká k tomu Karolína Smutná, fitness trenérka a výživová poradkyně z Prahy. Nejlepší léčbou je prevence, která probíhá – jak jinak – než zdravým životním stylem.

Zánět: projev přirozené obranyschopnosti

Zánět ale nemusí být vždy špatný. Naopak. „Akutní zánět je ozdravnou reakcí těla. V počáteční fázi je dokonce potřebný a nutný. Chrání vás totiž před napadením vnějšími útočníky, jako jsou bakterie a viry,“ vysvětluje Karolína Smutná. „Bez zánětlivé reakce by došlo k postupnému rozsáhlému poškození tkání, orgánů a poté ke smrti.“

Problém nastává, když akutní zánět není vyléčen a přechází ve vleklé potíže. „Chronický zánět přetrvává dlouhou dobu a má dopad na celý organismus. Projevuje se zpomalením metabolismu. Nesnadno se zjišťují zevní faktory udržující zánět v těle, jako jsou například u akutního zánětu bakterie. Nemá také tendenci k vyléčení, ale spíše udržuje organismus v narušeném, ‚nemocném‘ stavu,“ objasňuje David Frej.

Víte, co všechno může skrytý zánět způsobit?

1. Stres

Stres se v podobě toxinů ukládá do tkání. Zde vytváří napětí a brání přísunu výživy. Tím vytváří úrodnou půdu pro rozvíjející se zánět.

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

„Podle posledních poznatků je stres zodpovědný až za 80 procent civilizačních onemocnění,“ říká Karolína SmutnáFoto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

2. Alkohol

Účinky alkoholu jsou při pravidelné konzumaci ve větších dávkách varující. „Tím, že nahrazuje vodu kolem neuronů, snižuje přenos informací, zpomaluje reakce, zmenšuje velikost mozku a narušuje spánek,“ rozvádí Karolína Smutná. Kromě toho zatěžuje játra a při zvýšené spotřebě dráždí střevní sliznici. Zhoršuje chronická onemocnění, jako jsou obezita, trávicí obtíže, deprese nebo bolesti kloubů. „Navíc v kombinaci s nevhodnou skladbou jídelníčku s převahou rychlých cukrů, mléčných produktů a lepku vytváří problém s kvasinkami (Candida).“

3. Kouření

Mikrobiální a bakteriální složky v cigaretovém kouři spouštějí chronický zánět na sliznicích. Uvolňuje se také velké množství volných radikálů. „Cigarety potlačují a narušují imunitní reakci a podporují autoimunitu, tedy poškozování vlastních tkání protilátkami,“ říká David Frej. Důsledkem může být nejen zánět dásní, ale i rakovina, revmatoidní artritida, lupénka nebo zánět štítné žlázy.

Foto: Photographee.eu

Kouření a alkohol poškozují imunitní systém, a stávají se tak častými příčinami zánětuFoto: Photographee.eu

4. Hormonální antikoncepce

„Ve studiích se prokázal vliv hormonální antikoncepce na chronický zánět,“ přibližuje David Frej. „U žen, které ji užívaly, se zvyšovaly markery zánětu jako CRP či interleukin 6. Ten je považován za rizikový faktor vzniku žilní trombózy, embolie a nemocí srdce a cév.“ Proto doporučuje nahradit hormonální antikoncepci jednou z forem vaginální alternativy, jako je třeba pesar, vaginální globule či krém.

5. Nabírání na váze

U obézních jedinců bývá chronický zánět spojen s poruchou metabolismu. Látky vyvolávající zánět se uvolňují z tukové tkáně. Podle Karolíny Smutné přetrvávání zánětu podporuje i nadměrná konzumace nevhodné stravy.

6. Porucha střevní mikroflóry

Lokální i systémový zánět vzniká nejen při stresu, úrazu, infekci, ale i u intolerance potravin a při špatném trávení. Dochází k syndromu propustného střeva. „Střevní buňky tvoří zánětlivé látky deformující těsná spojení na povrchu střev. Ta chrání před jedovatými látkami, původci nemocí a spouštěči alergií. Jejich poškozením do krve a tkání pronikají toxiny jako syntetické konzervanty a potravinářská barviva, postřiky z ovoce a zeleniny,“ říká David Frej. I zde hraje zásadní roli strava. „Je nutné jíst dostatek probiotických potravin – kvašenou zeleninu, kysané zelí, kombuchu, případně kvalitní zakysané mléčné produkty.“

Bojíte se skrytých zánětů?

Reklama

Načítám