Hlavní obsah

Záložní milenci? V jednu chvíli to není na škodu

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S někým už pár měsíců chodíte, doufáte ve společnou budoucnost, ale stejně flirtujete s ještě pár dalšími „zájemci“. Proč? Jen tak, pro jistotu, kdyby ten „hlavní“ vztah přece jen nevyšel. Kdy je tohle v pořádku a kdy ne?

Článek

Někdo randění pro jistotu nazývá novým trendem svobodných mileniálů, podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox to ale žádná novinka není. Jeden ze základních lidských instinktů je snaha ochránit sebe sama. A tohle je jen určitá forma toho, jak se lidé snaží zabránit tomu, aby jim někdo ublížil. Ale přeci jen, někdy to rozhodně v pořádku není.

Kdy je to „povoleno“

Podle Tracey Cox je takové chování pochopitelné a v zásadě i prospěšné v případě, že je nějaký vztah na samém počátku. Když někoho potkáte, v duchu doufáte, že z toho bude něco víc, ale jistého není vlastně vůbec nic. Mít vedle toho ještě nějaké trumfy v kapse a udržovat platonický vztah s dalšími nápadníky není vůbec špatné z těchto důvodů:

  • Mírní to bolest - Když to s tím, o koho jste měli opravdu zájem, nevyjde, ti zbylí vaše trápení zmírní. Minimálně vám připomenou, že pro jedno kvítí slunce nesvítí, a to je příjemné vědomí.
  • Odpoutají vaši pozornost - Díky těmto „náhradníkům“ se lépe uvolníte, třeba si s nimi někam zajdete. To vám zlepší náladu.
  • Zpomalíte - I když se ale ten hlavní vztah vyvíjí dobře, není špatné občas svou pozornost a čas věnovat i někomu jinému. Dopřejte si odstup. Je důležité zjistit, jak daný muž reaguje, když nepřiběhnete na první zavolání.
  • Reálné vnímání - V neposlední řadě vám tenhle klub záložních fanoušků pomůže reálněji vnímat, kdo si vás zaslouží. Protože díky tomu, jak hezky se oni chovají k vám, jak o vás projevují zájem, můžete snáz porovnat, že váš objev se třeba zas tak krásně nechová.
Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Udržovat vztah, byť platonický, když jste delší čas už zadaní, se nevyplácíFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Kdy je to moc

S randěním pro jistotu je ale potřeba včas přestat. Bohužel existují lidé, kteří to nedokážou. „Leckdy žijí v manželství, mají děti, a přesto si tohle portfolio potenciálních zájemců stále pěstují,“ potvrzuje Tracey Cox.

Jakmile je ale jasné, že jde o vztah, že to oba berete vážně, měl by s tímhle být konec. V takovou chvíli totiž veškeré benefity padají a přichází pouze rizika. „Nepropadnout něčímu kouzlu během pár chvilek je jedna věc, chodit ale s někým a přitom být stále jednou nohou mimo vztah, to je věc druhá. Pokud chcete budovat něco skutečného, flirtování s jinými si odpusťte. Odvádí to vaši pozornost, a navíc je to takové neustálé pokušení, kterému může být po nějaké době těžké odolat,“ varuje Tracey Cox.

Vztah v ohrožení

A to skutečné nebezpečí přijde ve chvíli, kdy se objeví první vztahové problémy. Místo abyste je totiž řešili a na svém vztahu pracovali, utečete k flirtu. „A vlastně budete pořád jen hodnotit a srovnávat svého skutečného partnera s těmi náhradními,“ tvrdí Tracey Cox.

Tenhle souboj nemá šanci váš protějšek vyhrát. S nimi je totiž každá chvilka příjemná, protože je předem naplánovaná a bez závazků. Jenže ten skutečný život není jen sled romantických schůzek a záplavu žhavých esemesek, jsou to i spory, špatné nálady, hádky.

Snadno skončíte tak, že si budete říkat, kéž by byl můj partner tak sexy jako Honza, a tak vtipný jako Tomáš, a tak chytrý a zodpovědný jako Milan. „A budete toužit po něčem, co neexistuje. Místo abyste si skvělý vztah vybudovali, budete ho jen neustále hledat,“ dodává Tracey Cox.

Jakmile totiž s někým jste, je většinou nepsané pravidlo, že se o vás partner dělit jednoduše nechce. I když ve hře není sex. Podvádění bez sexu. Je to nevěra?

Související témata:

Načítám