Hlavní obsah

Nejznámější rčení o lásce: Pravda, nebo lež?

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Reklama

O lásce se toho říká hodně, je hlavní hrdinkou mnoha pořekadel a rčení. Která z nich jsou ale pravdivá, a která nemají s realitou moc společného, nebo platí jen zčásti?

Článek

Je jasné, že láska je jednou z nejdůležitějších věcí v životě. Ne že by to bez ní nešlo, ale je to jen přežívání, nikoli život. Někdy je krásná a bláznivá, někdy poklidná jak moře po bouři, jindy složitá a srdcervoucí. Ale ne vše, co se o lásce říká, platí na sto procent.

1. Láska bolí

Říká se, že kdo doopravdy miluje, musí také trpět. Bát se o toho, koho miluje, žárlit na něj, děsit se života bez něj. Ale tohle je spíš mýtus.

Láska jako taková nebolí, spíš naopak. Pokud je oboustranná, založená na důvěře, plná vzájemné podpory, není důvod se bát ani žárlit. Naopak, takový vztah dodává pocit bezpečí a jistoty, sílu překonávat (ve dvou) i ty nejtěžší překážky, vědomí, že ať se děje, co se děje, nejste na to sami.

Bolí jedině láska nepovedená, kdy si dva ubližují. Bolí, když ten, koho milujete, vás podvádí, je na vás zlý, zraňuje vás. Jenže je tohle ještě vůbec láska?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Důvodů k pláči máme během života hodně, ale partnerovo chování by mezi ně patřit neměloFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Láska hory přenáší

Tak úplně to samozřejmě neplatí, jsou bohužel problémy, které ani největší láska na světě nedokáže vyřešit. Láska nevyléčí smrtelně nemocného, neuhasí oheň, jehož plameny polykají váš dům, nesplatí dluhy, které vás přivedly k bankrotu.

Láska problémy neřeší, ale dává vám sílu bojovat. S milovanou osobou po boku se jednoduše lépe vzdoruje nepřízni osudu. Tady skutečně platí, že ve dvou se to lépe táhne, a také, že víc hlav, víc ví. Když je člověk na všechno sám, má tendenci rezignovat, vzdávat to, nesnažit se. Ale co když je někdo, pro koho se vyplatí nepadnout na dno?

3. Pro jedno kvítí slunce nesvítí

Možná se vám to nezdá (obzvlášť, pokud za sebou zrovna máte ošklivý rozchod), ale tohle platí stoprocentně. Lidské srdce nemá žádné omezené kapacity. Vážně si myslíte, že na celém širém světě je jen jeden jediný člověk, který se k vám hodí?

Kdepak! Tak jako matka dokáže stejnou mírou milovat třeba deset svých dětí, nikde není dáno, že když jedna láska odejde, nepřijde další.

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Když vás někdo opustí, zhroutí se vám svět. Pak najdete novou lásku a zase je vám krásně. Tahle historka se pořád opakuje a nikdy se neomrzíFoto: Gorynvd, Shutterstock.com

4. Lásku si za peníze nekoupíš

Ano, o tom není pochyb. Láska se neprodává v supermarketu, nenajdete ji v žádném e-shopu. Můžete si koupit sex nebo společnost, ale ne lásku.

Přesto mají ale peníze na lásku značný vliv. Bohužel je to tak. Můžete se milovat k zbláznění, ale pokud nemáte dostatek financí, žijete z ruky do úst, jste zavaleni dluhy a nevíte, kudy kam, bude váš vztah trpět. Hádky, nervozita, strach a nejistota, to vše vás oslabuje.

Takže ano, za peníze si lásku nekoupíte, ale bez nich je také v ohrožení.

5. Láska je slepá

Tady by to chtělo asi trochu upravit. Láska není slepá, ale zamilovanost ano. Těch prvních několik měsíců zamilovaní opravdu nevidí realitu.

To je právě zásadní rozdíl mezi láskou a zamilovaností. Když milujete, víte o chybách toho druhého, ale přijímáte ho i s nimi, v zamilovanosti je nevidíte, a když se hormony uklidní, můžete být nemile překvapeni.

Znáte ještě nějaké rčení o lásce, které podle vás není pravdivé?

Reklama

Související témata:

Načítám