Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jestli jste až dosud houby při grilování vynechávali, dejte jim šanci v podobě těchto pikantních žampionových špízů! K masům při grilování nemají chybu!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
    12
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky čerstvého tymiánu
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Minimálně půl hodiny předem namočte špejle do studené vody, aby se při grilování nespálily. Žampiony omyjte a odkrojte jim konce nožiček. Alespoň na čtvrt hodiny je pak naložte do směsi prolisovaného česneku, olivového oleje, balzamikového octa, soli, čerstvě mletého pepře a tymiánu.

02.

Marinované houby napíchejte na špejle (stejně velké k sobě, aby se rovnoměrně propekly) a pečte na grilu nebo v troubě 5 až 10 minut z každé strany. Po otočení potřete zbylou marinádou. Hodí se k pečeným masům a sýrům.

Tip: Výborná je i balzamiková redukce, která díky krémové konzistenci drží na žampionech lépe než klasický ocet.

Houby hrají hlavní roli i v tomto receptu, ochutnáte ho? Grilované marinované žampiony s ricottou.

Související témata:

Načítám